Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 12 781
  • 324
  •   1
Отговори
# 255
Аз работя от вкъщи и затова имам възможност. Уикендите и понякога в сряда пътувам, тогава не меся. Но преди няколко години мъжът ми взимаше квас от кварталните хлебарници и замесваше просто хляб и го печеше. Дори в хладилник не го държеше. Пак ставаше приличен и си го хапвахме. Реално хлябът от лимец втасва 3 часа със закваската  и после в хладилника (без оформяне и разтягане).

# 256
  • Sofia
Мдаа.... брашната без или с минимален и различен глутен  е безмислено да се сгъват.  И се пекат във форми.

# 257
Барбалена, аз същото клипче съм гледала и тази рецепта следвам от няколко месеца, ако не правя тостерен хляб. Нямам оплаквания, просто замесвам вечер и преди обед пека.
Галимар, ако има откъде да вземете квас, може да пробвате сутрин да замесите, през деня да си втасва и вечер да печете. Друг вариант не мога да измисля.

# 258
Може ли да попитам как в ежедневието си успявате да вмъкнете и целия този процес по втасване, ферментиране, ламиниране с трици и т.н.?
Аз излизам в 7.45 и се прибирам в най-добрия случай в 18.10ч. вкъщи, отделям време за близките си, спретвам нещо за хапване и някак не го виждам този хляб къде мога да го включа.  Въпросът ми е напълно добронамерен. Наистина бих желала да се храним с качествен хляб.
Не става работа изобщо. И аз съм на подобен график и ако ще пека хляб го почвам от петък след работа. Хвърлям всичко в хлебопекарната, колкото да не се занимавам с месене докато се къпя. После докато слагам вечерята и масата и докато хапнем и приберем, разпъвам 2-3 пъти през 30 мин, след което мятам във форма (правя тостерен само), слагам в студена фурна до сутринта и на сутринта пека. Понякога на другия ден (събота) замесвам още един, докато говоря с нашите по компютъра, разтеглям пак 2-3 пъти и оставям до вечерта, че много скиторим уикендите и пак време нямам. Като се приберем надвечер пека. Мисли за нещо такова, иначе през седмицата е абсурд да се занимавам, башка манжите. Уж готвим уикенда повечко, до вторник всичко са омели мойте. И трябва да се наготви за поне още 2 дена.

По ми е трудно с трополдията за козунака, че не живея в БГ и почивните ми дни за Велик ден не съвпадат с нашия Велик ден. И когато съм почивка, не мога да замеся козунак. После като е нашия празник трябва да го направя, но почивка нямам. Май тая година ще правя когато мога, че вече ще откача от празненства и трапези. МНого ми идва стреса, а това не е празник вече за мен.

# 259
Аз работя по 10-11 часа и мога да меся само в почивни дни. Затова правя по 2  хляба наведнъж с 1кг брашно и замразявам. Спокойно ни стигат.

# 260
Да и аз замразявам. Даже замразения хляб е по-здравословен. Не вдига кръвната захар толкова, най-простичко казано.

# 261
Да и аз замразявам. Даже замразения хляб е по-здравословен. Не вдига кръвната захар толкова, най-простичко казано.

Кое замразявате, вече втасалото хлебче или току що омесеното тесто?

# 262
  • Бургас
a.nik, аз замразявам изпечения хляб, но предполагам и другите това имат предвид. Не съм пробвала да замразявам тесто досега.

# 263
a.nik, аз замразявам изпечения хляб, но предполагам и другите това имат предвид. Не съм пробвала да замразявам тесто досега.

Благодаря, това не разбрах. В какво го слагате, в кърпа или съд?

# 264
Чакам да изстине напълно, режа на филии и замразявам в плик. Така мога да размразя колкото ми трябва.

# 265

Кое замразявате, вече втасалото хлебче или току що омесеното тесто?
Да, отговорили са преди мен - изпечения хляб нарязвам и аз на филии, слагам в найлонова торбичка и във фризера. После кой колкото и когато иска си отделя и размразява.

# 266
А само размразявате ли? Във ФБ групата четох, че мокрят хляба и го слагат да фурната за кратко, но не съм запомнила подробности.

Какво ще кажете за първото хлебче? Превтасало ли е? Продължавам да нямам хубав съд за печене. Пекох в най-голямата стоманена тенджера, а отгоре захлупих с една тънка, изкривена тавичка за пица, понеже капакът е стъклен и не знам дали ще му понесат 240 градуса. Утрешният ще го пека в кръгла чугунена тенджера.
Скрит текст:

Тези два хляба са от миналата седмица, не ми хареса как се отвориха:
Хляб1:
Скрит текст:

Хляб 2:
Скрит текст:

А този е отпреди 2-3 седмици и най ми харесва:
Скрит текст:

# 267
Аа нищо не мокря аз. Отцепвам една две филийки и направо в тостера. Или от вечерта отделям и оставям на плота до сутринта да се размрази за закуска на младежа. На сутринта ако иска маже с нещо, за сандвич евентуално….

# 268
И аз не мокря. Той като се размрази е мек като прясно изпечен, няма нужда от нищо.
Барбалена, много са хубави хлебчетата!

# 269
  • Sofia
Барбалена, не трябва да имаш такова завихряне.
Ако разкажеш подробно за съставките и процеса, може да търсим причина.

Общи условия

Активация на акаунт