Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 12 787
  • 324
  •   1
Отговори
# 315
Prime, разкош са! Браво!
Моренка, хлябът е като по учебник!
Arino, много полезни линкове, благодаря!
Барбалена, според AI на Гугъл хлябът има вкус на канела поради химически процеси по разграждане на захарите в млад/хранен начесто стартер. При мен също се е случвало веднъж-два пъти и забравих да проверя тогава, благодаря че напомни и на мен да погледна.

# 316
Уау, какви чудеса сте сътворили! Не мога да ви стигна, дори срещу вас да тичам. Flowers Sunflower

# 317
Morena, това за времето си го мислех и аз, и всички близки, които разбраха за колко време се прави един хляб с квас, но се оказа супер удобно! С кроасаните също. Реално няма много работа по тях. Повечето е чакане, а когато е в хладилника отпада притеснението за превтасване и бързане с маята. Място в хладилника трябва само за тестото - колкото един хляб.
Мая вече дори нямам вкъщи 😁

# 318
Много апетитни изглеждат кроасаните ви. Голямата ми дъщеря обожава кроасани, за момента най-добрите, които съм открила и тя харесва, са от Савини джелато. Не съм особена фенка на концепцията им и особено на цените им, но и кроасаните, и сладоледът им е топ. Единственият, от който не повръщах и двата пъти докато бях бременна.
Лирично отклонение, съжалявам.
Дайте, моля ви, някаква проста рецепта и технология за кроасани. Ако имате и за мъфини с квас ще е супер. Вкъщи правим много често, но до момента не съм влагала квас.
И за да не е съвсем спам показвам какво изпекох днес. Изцяло бяло брашно, софиямел, и колкото е останало от пълнозърнестото в кваса от преди няколко дена. Нищо различно не съм правила, ферментолиза, 5 сгъвания и дърпания или както там се превежда на български, още няколко часа в кухнята, после 14 в хладилник. Не съм фенка на вкуса на чисто белия хляб, но съм много доволна от външния вид на този. Вътрешността му е с някакви неравномерни дупки, бих си помислила, че е превтасал, но пък се надигна много добре и като цяло доста не наду.

# 319

Това е рецептата от ФБ. За самото ламиниране препоръчвам да гледате някое видео от интернет. Не е сложно, но си трябва опит, като с всичко...

# 320
Prime, благодаря за рецептата! Аз досега не съм имала успех с обикновените кроасани (знам си само някои от грешките), но много ме сърбят ръцете тези дни да забъркам тези. Притеснява ме обаче брашното, защото не знам дали ще мога да намеря същото, но ще попрочета повече за възможен заместител.

# 321
  • София
Prime, благодаря за рецептата! Аз досега не съм имала успех с обикновените кроасани (знам си само някои от грешките), но много ме сърбят ръцете тези дни да забъркам тези. Притеснява ме обаче брашното, защото не знам дали ще мога да намеря същото, но ще попрочета повече за възможен заместител.
Брашното за кроасани е тип 500, но с повече глутен. У нас брашното за баница е с най висок глутен . Аз съм си купил глутен, но го добавям само когато работя с брашно с нисък глутен (например пълноцърнестото или за кексове).

# 322
  • Sofia
Брашното за кроасани е тип 500, но с повече глутен. У нас брашното за баница е с най висок глутен . Аз съм си купил глутен, но го добавям само когато работя с брашно с нисък глутен (например пълноцърнестото или за кексове).
Тц, за пица е най- . Simple Smile

# 323
Аз ги правих с Капуто Сакоросо. Взех от метро чувал 25кг и излиза по 2,50лв килограм

# 324
  • Sofia
Благодаря, Лимонче А относно брашното и Капуто Куоко ще ти свърши работа, ако можеш  да намериш...

Аз с 12 кг  брашно се видях в чудо... няма свършване... Семола (от Пулия) е и в общия случай слагам по малко (20-30%)... та в един момент ми става досадно.

Ето и останалите снимки от мен:

След хладилника

и в профил

И изпечен

A така си суша банетона и калъфчето в студеното време... иначе на слънце.  Та охлаждам леко фурната след печенето на хляба и пъхам банетона...  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт