Дълбока венозна тромбоза

• 917
  • 12
  •   1
Отговори
  • В.Търново
Здравейте!
Доктори ми казаха, че съм образувала тромб от хормолни хапчета, които ми бяха изписани за спиране на обилна менструация. Предстоеше ми пътуване дълго с абтобус и самолет в Турция. Почнах дас е чувствам не добре още в Турция и след 2 дена от завръщането ни ме заболя много десния прасец, при което след това се поду. След 2-3 дена отидох до Спешното, кръвните ми резултати не бяха добри, имах задухи на моменти, назначиха ми скенер бял дроб с контрастно, но нямаше нищо. Казаха ми да потърся съдов на следващия ден в неделя. Намерих един, не можа да види с доплера /апаратурта му беше стара/ тромб, но по всички показатели трябвало да вляза в болница. През Спешното ме вкараха направо в Съдова хирургия. При постъпването ми доктор в отделенито не можа да открие тромб. Вземаха ми кръв всеки ден, започнаха лечение с инжекции за разреждане нак ръвта, Детралекс, системи. Направиха ми скенер на малък таз, ехография на корем.Една сутрин изпишках доста кръв, на скенера се оказа, че съм имала плаващ бъбрек и ми спряха инжекциите. След два дена решиха да ме изпишат, но завеждащия на отделението реши да ме прегледа на доплера. След голямо гледане видя тромб в дълбока вена, при което веднага ми биха наново инжекция. След изписването преминах на хапчета за разреждане на кръвта и Детралекс. Онидох с оплакване за контролен преглед след 4 дена, лекуващия ми лекар не ме прегледа на доплера и ми изписа чорап, като до този момент бях с ластичен бинт. След 6 дена отидох на частен преглед при завеждащия на отделението, който ми откри тромба при изписването ми от болницата. Този път не откри тромб и каза, че на следващата седмица мога да се върна на работа, като работата ми е изцяло седнала. FlushedFlushed казвам на доктора, че все още ме боли крака и все още отича. Попитах го възможно ли е толкова бързо да изчезне тромб, буквално за броени дни и да имам все още отоци и болка. Каза, че няма тромб и мога да се върна на работа. Да, ама като постоя права на крака 2 часа и започват отоците и болките и трябва да легна като сложа краката на високо.След още 4 дена отидох на трети доктор, който не работи в отделението и също потвърди, че не вижда тромб и е рисковано да ми сменя лечението. Каза да си купя чорапи до горе. лекуващия ми лекар ми изписа до коляното. Мислех си, че може би от късия чорап ми отича и боли крака, ноо днес 1 ден с дългия чорап в късния следобед усетих оток и напрежение в крака с болка.
Възможно ли е тромб да изчезне за дни, но болка и оток да има? Така ли ще карам цял живот? Аз съм на нова работа от 4 месеца и е почти сигурно, че като се върна след болничен, който не знам колко ще продължи, дали 2-3-4 месеца ще ми прекратят договора. Заявиха ми, че в тази фирма не се толерират болничните.
Чудя се да търся ли четвърто мнение , например в Плевен, има ли смисъл? Никога не съм предполагала, че може такова нещо да ми се случи. Най ме е яд, че е заради лекарска грешка. Казаха ми, че при жени над 40г, аз съм на 45г, и  не е желателно да се изписват хормонални лекарства.

# 1
Ако имате възможност, ходете в София на читав съдов хирург. Чела съм много добри отзиви за д-р Милена Ангелова.

# 2
Ами не знам как по-меко да го напиша. Кое ви е по-важно работата или да сте жива? Във фирмата, в която работите не се толерират болничните. Много мило, че не им пука за човек с тромб! А плащат ли погребението на някой, който умре на стола? Аз бих се лекувала и бих си взела възможно най-дълга почивка. Това не е настинка.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 10:24 от zavs

# 3
Първо, намери си читав съдов хирург.
Второ, правилно ли обуваш чорапа? Обясниха ли ти добре как става обуването? Сутрин, преди да си станала още от леглото, обуваш и тогава ставаш. Ако се наложи да го събуеш през деня, например за да се изкъпеш, повече не го обуваш. Иначе няма смисъл да го носиш изобщо.
И трето, пий си стриктно лекарствата, защото са животоспасяващи.
Какво пиеш за разреждане на кръвта? Ако е Синтром, ще трябва всеки месец да даваш кръв и да ходиш да ти коригират дозата според резултатите.

# 4
Като човек с три тромба и 13 години на лечение ще ти кажа, че щом имаш оток имаш тромб. Тромба не изчезва така. Той се свива и стои цял живот. Но се живее с него. Пия синтром и си живея живота. Но първите дни се лежи в покой. Остави работата- гледай да си жива.

# 5
Мъжът ми имаше дълбока венозна тромбоза и това е едно животозастрашаващо състояние. Слава Богу, при него всичко е наред, но аз още се боря със страховете си и тревожността, които развих покрай това. За болничните ще ти кажа едно: никоя работа не е по- важна от здравето! Хем знам това и ходих болна на работа( не заразна), че бях в пробен период. Грешка голяма.

# 6
  • В.Търново
Пия ЕЛИКВИС таблетки 5 мг сутрин и вечер. Казаха ми, че ми изписват по-слабо лекарство, защото пък менструацията ми е по-обилна и точно заради нея ми изписаха тия хормонални, от които стана белята.
Не са ми казвали, че като събуя през деня чорапа за баня не се слага повече. Не знам дали го обувам правилно, честно. Тука докторите в Търново като че ли претупват нещата. Позволих си на два пъти да се изкъпя с чорапа, не знам дали това еп равилно. После го махам.И това не ми е обяснено. От вчера съм с дългия чорап и в късния следобед ми отече крака и ме позаболя доста. Днес е по-добре, но и повече полежах през деня.
А за някой добър съдов хирург в Плевен знаете ли, че ми е по-близо и съпруга ми ще го няма до септември и ще се наложи да се оправям сама.

# 7
Еликвис не е слабо лекарство. Добро е.

Много е важно правилно да се диагностицират нещата.
Мъжът ми направи белодробна емболия от лекарска грешка относно тромб. Във Варна.

Търсете още едно мнение. Носете чорапа. Мъжът ми го носеше и при къпане, дори и при сън в началото.
И той приема Еликвис, но вече от по-ниската доза.

Ако не е тайна, кое е лекарството за обилния цикъл?

# 8
  • В.Търново
За 2 месеца ми дойде 4 пъти като времето между 3 и 4 път беше само чисти 4 дена. Изписаха ми Дицинон за 5 дена 2 пъти на ден + Регулон първите два дена 3х1 , следващите два дена 2х2 и следващите дни до 21 ден по 1 на ден. Дицинона го започнах на 15 май вечерта, а Регулона на 16 май сутринта. Още на 19 май имах пристъп със задух ,тежко дишане и позиви за кашляне със сърцебиене. Помислих, че е от преумората. После  в болницата ми казаха, че такива хормонални лекарства не се изписват на жени над 40г.
Вчера ходих до Плевен, просто съм изумена, хем си платих прегледа 120лв, погледна ми на доплер крака за 2-3 мин и то само от коляното на горе като обясних, че проблема е започнал от прасеца. Каза най-сигурния метод е да си направя изследване за Тромбофилия и то в тяхната лаборатория на Сърце и мозък в Плевен и да ида при него след 3 месеца. Каза да си пия лекарствата, да нося чорапа и ми каза, че 2 месеца са ми достатъчни за болничен. на моменти много ме заболява крака, включително и бедрото от вътрешната страна. Доктора в Плевен каза дори да е имало малко съмнение за тромб без да е доказан трябва да се води лечение. Преди това в Търново ходих при двама доктори допълнително и те казаха, че не виждат тромб. Може ли толкова бързо да се рзнесе? Дори не е минал месец от лечението ми. Болката продължава, сутрин ми е спокоен крака за около 3 часа и после се почва, чувство на тежест, болки, евентуално оток.
На два пъти лекуващия ми съдов в Търново ме пита дали ме боли кръста, случвало се е на 2-3 пъти през тоя месец, но не ми обясни защо ме пита.

# 9
За 2 месеца ми дойде 4 пъти като времето между 3 и 4 път беше само чисти 4 дена. Изписаха ми Дицинон за 5 дена 2 пъти на ден + Регулон първите два дена 3х1 , следващите два дена 2х2 и следващите дни до 21 ден по 1 на ден. Дицинона го започнах на 15 май вечерта, а Регулона на 16 май сутринта. Още на 19 май имах пристъп със задух ,тежко дишане и позиви за кашляне със сърцебиене. Помислих, че е от преумората. После  в болницата ми казаха, че такива хормонални лекарства не се изписват на жени над 40г.
Вчера ходих до Плевен, просто съм изумена, хем си платих прегледа 120лв, погледна ми на доплер крака за 2-3 мин и то само от коляното на горе като обясних, че проблема е започнал от прасеца. Каза най-сигурния метод е да си направя изследване за Тромбофилия и то в тяхната лаборатория на Сърце и мозък в Плевен и да ида при него след 3 месеца. Каза да си пия лекарствата, да нося чорапа и ми каза, че 2 месеца са ми достатъчни за болничен. на моменти много ме заболява крака, включително и бедрото от вътрешната страна. Доктора в Плевен каза дори да е имало малко съмнение за тромб без да е доказан трябва да се води лечение. Преди това в Търново ходих при двама доктори допълнително и те казаха, че не виждат тромб. Може ли толкова бързо да се рзнесе? Дори не е минал месец от лечението ми. Болката продължава, сутрин ми е спокоен крака за около 3 часа и после се почва, чувство на тежест, болки, евентуално оток.
На два пъти лекуващия ми съдов в Търново ме пита дали ме боли кръста, случвало се е на 2-3 пъти през тоя месец, но не ми обясни защо ме пита.
Не. Не може според мен. Аз съм с такава диагноза ДВТ. 22 дни лежах в Света Марина Плевен. Един месец след като ме изписаха тромба си беше там. 22 дни не съм мърдала от леглото с левия крак на високо и постоянно ми вливаха хепарин. Сега.... Не знам... Нося чорапи които ми изписаха, пия лекарства и ... Каквото стане.

# 10
  • В.Търново
Тук в Търново държат около седмица и те пускат. Даже пуснаха една възрастна жена на 4 ден с тромб на повърхностна вена и доктора й разреши да пътува на следващата седмица.
Казаха ми да спазвам режим. сутрин като стана после да лгна към 11ч до към 12ч , ставам, после задължително лягам 14-16-17ч, ставам. Обаче аз си лягам и към 18ч, защото вече крака ми е доста напрегнат и боли. И не знам...
Чудно ми е защо не виждат тромб на доплера след изписването , а не е минало толкова дълго време ...

# 11
Не може да се разнесе толкова бързо. Може да се е преместил.
Продължавайте с предписаното лечение, почивките, вдигането на крака, чорапа.
Прочетете кои храни и добавки разреждат кръвта и кои я сгъстяват - избягвайте тези, коиот сгъстяват.

И ако нещо необичайно Ви притесни, търсете лекар.

Мъжът ми имаше тромб в областта на прасеца, който се премести после в областта на бедрото. Докторите уж направиха оперативно връзване на вената, за да не попадне в дълбоката вена, но очевидно докато мине операцията и тромбът се беше преместил вече в дълбоката вена. На всичкото отгоре след операцията го оставиха без кръворазреждащо лечение, не знаем защо. Няколко дни след тази операция мъжът ми направи белодробна емболия. Там вече, за да разбият тромба, докторите приложиха някакво специално много силно лекарство - Актилизе. От там нататък е на Еликвис.  Всичко се разви за две седмици време.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 08:42 от utro77

# 12
  • В.Търново
Благодаря за коментара! Simple Smile
Дано вече е добре съпругът Ви!
Моят уж го водят в дълбока вена в прасеца, но нещо не го откриват вече. Утре съъм за нов болничен, да видим дали ще ме прегледа въобще на доплера доктора.

Общи условия

Активация на акаунт