Заобикаляне на личен лекар

• 1 314
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам малко странна ситуация и търся мнение и съвет! Аз съм от малък град и съответно всички се познаваме. Ще започна от далече със ситуацията. В последно време ми се насъбраха доста здравословни проблеми и преди няколко месеца ЛЛ ми се обади и ми каза че мие е пуснала годишни рутинни кръвни изследвания. Аз приех и отидох и ги направих. Имаше малко завишени стойности, но нищо особенно или нещо поне което да я заинтересова. Аз и се обадих и и казах че ми се струват, че разни стойности са малко над нормата и да ги погледне, но тя ги пренебрегна. Съответно след има няма 2 седмици аз бях със усложнен бронхиолит на който в началото пак не обърна внимание. След това имах други здравословни проблеми и съответно сега пусках пак кръвни изследвания, но аз вече си намерих друг лекар който обръща повече внимание, но не е ЛЛ. Съответно тези иследвания и диагноза ще стигнат ранно или късно до моята ЛЛ. А цялостния проблем е, че тя се познава с цялото ми семейство и има вероятност или да се разсърди или да стане някакъв проблем. Как бих могла да постъпя без да има обидени? Ако започна лечение и препоръки на другия лекар дали би разбрала нещо по това електронно досие. Не казвам, че е лоша като лекар, но някак си пренебрегва някой уж малки неща които в последствие се оказват не чак толкова малки. Поне лично към мен, за всички други роднини за каквото и да съм я потърсила винаги е насреща. В крайна сметка и на двете докторски държа, а се притеснявам да не стане някой гаф и накрая от двете ни една.

# 1
Изследванията винаги се качват в електронното досие. Единствено може да не се разбере, ако ходите на частно при другия лекар и да ви изписва лекарствата на обикновена хартиена рецепта. Ако пък личната ви лекарка разбере и ви пита, можете просто да ѝ кажете, че на своя глава сте си пуснали други изследвания, защото много се притеснявате.

# 2
Самото изследване в момента е пуснато на моя глава, без направление от лекар. Но другата лекарка иска да ми изпише лекарства които съм почти сигурна че се изписват електронно. Не че състоянието е в компетенцията и на другия лекар, но поне прави повече по въпроса от това да каже " ааа ти сигорно си била дехидратирана точно в този момент"

# 3
Единствените лекарства, които е задължително да се изписват електронно, са антибиотиците и лекарствата за диабет. Имайте предвид, че личната ви лекарка трябва да влезе специално във вашето досие, за да разбере тази информация, тя няма да получи известие. А и ако другият лекар ви открие заболяване, надали личната ви лекарка ще има съвестта да каже нещо.

# 4
Ами то точно, че е за диабет. В случея идва на границата на диабет и преддиабет / гликимиран хемоглобин 6.38/ а пък другата лекарка е гинеколожка. Просто така се случиха нещата че имах разни процедури при нея и когато мои близки ме накараха да си пусна гликимирания хемоглобин аз се обадих на нея да и кажа. И се бяхме разбрали да и изпратя изследванията. Обаче днес когато и ги пратих тя ми каза или диета или някакво лекарство което забравих и след 3м да направя пак и да изпратя новите изследвания. И става манджа с грозде.

# 5
Ами в такъв случай личната лекарка със сигурност няма да каже нищо. Сигурно гинеколожката ви е споменала за Глюкофаж/Метфогамма, като дано не се стига до лекарства и да се оправи само с диета. При следващото изследване за гликиран хемоглобин ви съветвам да отидете при добър ендокринолог.

# 6
Да мисля, че глюкофаш беше. И аз силно се надявам, че няма да се стигне до там. За сега в този случей ще е най-добре да си пасувам пред личната и да убедя близките също да си пасуват. Аз и като цяло все още не мога да се ориентирам в цялата ситуация. Малко като гръм от ясно небе ми дойде всичко. Защото очаквах, че всичко ще е в норма и ще мине и замине пък то стана. Определено ще се наложи да се насоча по натам и към добър ендокринолог. Благодаря много в случея ми бяхте много полезни и насочващи 🤗🤗🙏

# 7
Наскоро исках да разбера кога последно пих един антибиотик и попитах позната аптекарка дали може да види кога ми е изпълнена електронната рецепта. Но тя ми каза, че щом се изпълни, вече не се вижда в системата.
Предполагам ,че това важи и при тези за диабет, ако не са изписани по каса. Защото по каса остават в системата и се следи срока, в който се купуват.

ПС В тази ситуация, още сега аз бих помолила ЛЛ  да ми даде направление за ендокринолог. Ще й кажа, че гинеколожката ми е препъчала да изследвам гликиран хемоглобин, защото съм й споделила, покрай другите неща и за леко парене и съберж в половите органи от време на време ( това са признаци на повишена захар и диабет)  и това са резултатите, които ме притеняват. Дори бих казала, какви лекарства ми е изписала гинеколожката по повод тези изследвания. Това би било най-елегантното измъкване в случая. Хем да знае за лекарствата, хем е невинно, че си споделила за този проблем на АГ, което е нормално. Може да си мислила, че имаш гъбичен проблем, затова си й казала на АГ. Но тя е лекар, преценила е друг проблем.
Ако гликирания хемоглобин е над нормата, ЛЛ също би трябвало да вземе мерки и не би трябвало да откаже направление, особено щом е близка на семейството. Гликираният хемоглобин е над нормата, ако в рамките на 3 месеца назад е имало повишена кръвна захар.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 01:54 от Diorela

# 8
Решила си да отслабваш с лекарства за диабет и ЛЛ не е искал да ти ги изпише,  намерила си алтернатива уж с АГ, но сега си предизвикваш сама манджа с грозде, щото са скъпи, а освен ЛЛ няма кой да ги изпише по каса ..
Това е моят прочит на темата 😁
Драмата пак ще се разбере, щото вече си я завъртяла достатъчно, а в малък град така става още по-зле .. говори с ЛЛ в прав текст и толкова.

# 9
Diorela Благодаря за това пък изобщо не ми беше хрумвало. Но е добра идея да се измъкна по този начин. В крайна сметка може и така да го използвам и направя.
duhi_puhi  определено точно това най малко съм искала. Да отслабвам с хапчета 🤔🤔
Като цяло този вид хапчета не се вземат баш от гинеколог, а от ендокринолог и ако исках това от самото начало щях да се обърна към правилния специалист това беше първо и второ за тази цел също си има и диетолози които отново са за тази работа. Така че като цяло абсолютно нищо общо с цел отслабване.

# 10
Взимаш си направление за ендокринолог от ЛЛ и толкова. Щом са такива схеми, значи не е баш ... Успех Worried

# 11
Хубаво е първо да се научим да четем. Целта на цялото упражнение е изцяло да се пропусне ЛЛ. Нещо с което е започната темата. Що за глупости? Първо се предпочита диета и след това вече евентуално ако не се оправят нещата само с диета да се търси ендокринолог. На този етап не мисля, че е нужно да се започва веднага с обикалянето на една камара доктори.
Взимаш си направление за ендокринолог от ЛЛ и толкова. Щом са такива схеми, значи не е баш ... Успех Worried

# 12
  • София
Като човек пил тия лекарства, никога, ама никога не бих пила глюкофаж и изобщо медформинови препарати по препоръка на лекар, различен от ендокринолог.
Но ти си знаеш.

А, може да се пропусне ЛЛ ако се отиде на частно, макар и да не разбирам защо, при положение, че ако е позната, би трябвало сама да ти предложи направление. Заради нещо друго са пуснати изследванията.
А иначе - приятелски съвет - колкото и да ти харесва като специалист гинеколожката, тя е гинеколог, а не ендокринолог. За лекарства, особено такива, които са специализирани и се изписват само електронно - е добре да се консултираш с точния специалист. И зъболекарите могат да изписват, ама ...

# 13
Искайте направление за ендокринолог. Този гликиран хемоглобин е за диабет. Да пусне разширени изследвания. Само с метформин не става. Диетата е задължителна.

# 14
А какви все пак са стойностите и референтните на гликирания хемоглобин?

Наскоро бях на преглед при ендокриноложката и тъй като пак напълнях, заради висок ТСХ и лекарства, основно кортикостероиди, я питах има ли някакви лекарства, с които да подпомогна процес на намаляване на теглото. Тя ми каза, че всички лекарства, които се ползват за отслабване, имат само ефекта да намалят апетита. А моят и без това не е голям и ям малко. Но съм доста обездвижена напоследък.

Общи условия

Активация на акаунт