Има ли българска детска градина в Чехия ?

• 968
  • 20
  •   1
Отговори
Има ли българска детска градина в чехия и ако да ,къде ?

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 12:44 от Не се сърди, човече

# 1
А защо ви е?
Дори временно да сте в страната, богатството, което ще получи детето от посещението на местни учебни заведения, е несравнимо.

# 2
Няма, само българско училище.
Нашият опит с 2 ДГ в Прага са крайно отрицателни.

# 3
Няма такива градина на много места в чужбина. Няма толкова българчета на едно място, че чак градина да има. Училища има за събота.

# 4
Той е на 3 г ,те първа ще трябва да учи чешки думички,няма да може да си поиска дори вода,макар че вода си е вода дв 🤣 но все пак ,какво би научил толкова в чешка градина . Не знам ,притеснявам се .
А и всички знаем как гледат на нас българите, не ми се иска да ,,подритват" Детето ми ,само защото е българин ,не ми се вярва да се отнасят с нвго така както с тяхните си деца . Макар че е роден в чехия и си има чешки акт за раждане . Живяла съм в чехия 8 години и знам как гледат на нас,рязбира се не всички ,но повечето

# 5
Имаш много грешен подход, като много гастърбайтери, де, защо ли се учудвам.
А, като го изолираш от средата, при все че сте там 8години, какво ще постигнеш?!
Аутсайдер, по-голям аутсайдер!

# 6
Хмм...
Ние българите като отидем в чехия или където и да е другаде ,аутсайдери ли излизаме че сме ?!
Не виждам нищо грешно в това да искам детето ми да бъде в българско училище. Благодаря за не подходящият коментар

# 7
Не бих го казала с такива остри думи, но подкрепям коментара по-горе. Твоето дете не е единственото чужденче в чужбина Simple Smile
Като майка е нормално да се притесняваш.
Никой не ги подхвърля децата или пък да се държи лошо с тях заради произхода им. Просто си го научи на елементарни чешки думички. Първото нещо, важно за интеграцията е говоренето на езика, а това става само в среда. Българският си се говори в семейството паралелно.
Представите ти за това как се отнасят с нас чужденците са твой личен опит. Не прехвърляй този негативизъм върху детето. С мен и детето никой не се е отнесъл така. Моето тръгна на същата възраст (но не в Чехия) и можеше да каже, че иска вода, храна, знаеше някои цветове и да брои до 12. В рамките на няколко месеца проговори езика с кратки изречения.
Детето ще се справи!

# 8
Няма никаква нужда, да се галим с перо.
Ако съм била рязка, е защото не ползвам кой знае колко заобиколни начини да кажа каквото мисля.
Няма нужда да се учи детето, на какъвто и да било чешки- ще го научи в градината.
Имам опит с двуезични деца, които не са ходили на ясла, не знаеха езика на средата до 3 годишни, когато влязоха в градината, а и имаха утежняващ фактор- близнаци, говорещи на собствен език/ само помежду си Laughing /
Децата , ако са родени в чужбина, но отглеждани с майчин език, правят от съвсем малки разликата, и то много добре я правят, и разграничават средата вън, и „домашния„ език.
Има специалисти, логопеди, които работят именно в тази сфера- двуезични деца, има много литература.
Притеснявайте се за други аспекти- храна, ако не са свикнали на чешката,... спане - ако, е по-специфично, памперси, обличане, чистене на дупета..., но специално за езика, това притеснение е излишно.

# 9
Наистина, много крив подход за след 8г в Чехия. Имам роднини там, знам от много близо кое как е. Вероятно сте видяла колко виетнамци живеят там - дето нито външния вид, нито езика им имат нещо общо с чешките. Да ги е спряло нещо да се интегрират? Племенницата ми ходи в чешка ДГ и, честно казано, ако трябваше, и аз бих си пуснала детето там - като гледам какви условия, колко творчески занимания имат и какво внимание им се обръща на тия деца. Сега му е времето и на сина Ви да научи чешки и да се интегрира като местен - или искате и него цял живот да го гледат като "чужденец", както явно се чувствате Вие?! Български език, култура и самосъзнание все ще намерите начин да му дадете, ако Ви е важно.

# 10
Нищо му няма, че е на 3 и не знае чешки. Ще го научи много бързо, не взимай на детето си шанса да научи още един език. Синът ни е на 3, след месец ще прави една година в немска детска градина и си шляпа на немски като втори майчин език. Понеже и аз говоря немски на ниво майчин език, мога да му преценя конструкциите на изреченият и речниковия запас - за него няма разлика с българския вече.

# 11
А не смесва ли двата езика

# 12
А не смесва ли двата езика

Не. Дори, ако аз му кажа едно изречение на немски, майка му едно на български, на всеки отговаря на съответния език. Вкъщи говорим задължително само на български обаче, в градината на немски. Навън, в зависимост от това сред какви хора сме, или български, или понякога (ама много рядко) му говорим и на немски.
Това което "смесва" е да вкарва понякога немски думи, когато говори с нас на български. Обаче все са думи, които е научил в детската градина и ги знае само на немски, а вкъщи не се е случвало да ги ползва. Като му ги кажем и на български, почва да си ги казва на български.
Това, което прави, е да говори на немски на всички деца, които не говорят български. И очаква да го разбират. Бяхме преди няколко дни в Италия и той много иска да си играе с други деца - отива и ги заговаря, ама на немски. Те естествено не го разбират и той идва и ни казва: "Ама те не искат да си играят с мен"
Другото което се случи около 4-5 месеца след като почна детска градина, е че свикна със структурата на немския език и много често слагаше на български думи немски окончания - вместо чорапи казваше понякога чорапЕН, вместо чаши - чашЕН. Но това траеше 1-2 месеца и после се изглади.

# 13
Езикът на средата ще започне да преобладава, чак в по-горните класове.
След 3ти-4ти, няма как да се преподава / или поне, ако майката работи/ ,всичко и на български.
Освен това, в определен момент, примерно по предмети като литература, граматика или география, дори няма смисъл  да се въвеждат българските понятия, а и е важно правило родителят да говори с детето на собствения си език, да не му пречи да учи от native speakers.

Моите са вече големи, сега ще правят 18г.
Четат и пишат, разбират и говорят български.
Но, той е на елементарно ниво, поне докато не решат да активират пасивното знание. Няма как да бъде другояче, щом са ограничени до комуникация на ежедневна база с нас, гледане на телевизия, и много малко текст - отдавна нямат време за четене на литерура.

ConstructiveDestruction, колко е голямо детето ти?

Скрит текст:
Имам позната близо до Фрайбург, така го объркаха детето- от местене насам-натам, все без места в градините, че започна първи клас , и го разпределиха да учи немски за чужденци/ не майчин език/, макар да е роден там. Сега вече, в 5ти клас, поради този факт, въпреки че може би има и други причини, му отказват в повечето добри училища, от 12 кандидатури-9 отказа Worried /

# 14
Езикът на средата ще започне да преобладава, чак в по-горните класове.
След 3ти-4ти, няма как да се преподава / или поне, ако майката работи/ ,всичко и на български.
Освен това, в определен момент, примерно по предмети като литература, граматика или география, дори няма смисъл  да се въвеждат българските понятия, а и е важно правило родителят да говори с детето на собствения си език, да не му пречи да учи от native speakers.

Моите са вече големи, сега ще правят 18г.
Четат и пишат, разбират и говорят български.
Но, той е на елементарно ниво, поне докато не решат да активират пасивното знание. Няма как да бъде другояче, щом са ограничени до комуникация на ежедневна база с нас, гледане на телевизия, и много малко текст - отдавна нямат време за четене на литерура.

ConstructiveDestruction, колко е голямо детето ти?

Скрит текст:
Имам позната близо до Фрайбург, така го объркаха детето- от местене насам-натам, все без места в градините, че започна първи клас , и го разпределиха да учи немски за чужденци/ не майчин език/, макар да е роден там. Сега вече, в 5ти клас, поради този факт, въпреки че може би има и други причини, му отказват в повечето добри училища, от 12 кандидатури-9 отказа Worried /

На 3 е сега.

Общи условия

Активация на акаунт