Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 88 832
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 470
Честно казано, не мога да разбера този култ към испанския. Синът ми се класира в 164 ГПИЕ преди 3 години, не съм супер впечатлена от училището. Освен това, в България колко пък да е използваем испанския? Иначе е много приятен език и полезен в много държави (За България не мисля, че важи)

https://

# 1 471
Във Варна в 1ЕГ от няколко години има СТЕМ паралелка - език с математика  и информатика, редуват се немски и английски. Винаги  съм се чудила защо няма такъв интерес към нея.

Аз съм завършила 1ЕГ във Варна с английски, още нямаше други, освен езикови паралелки. Имахме страхотен учител по математика, нямах проблем с малко уроци в 12 клас да вляза в СУ Информатика с 6.00 на изпита по математика. А тогава си имаше отделен, доста труден изпит. Според мен е заблуда, че в добра езикова гимназия не се учи сериозно математика и едно дете ако не е в МГ е изгубено за математиката.
И аз съм завършила там и кандидатствах с математика,  от моя випуск имаше поне цял клас почти, който кандидатстваше . Затова  съм убедена ,че е мит.
Така приветствам и избора на дъщеря ми да научи език , а когато дойде време да си избере подходящи профилиращи.

# 1 472
Гледам, че си избирате и по тоалетни Wink Ние пък със сина ми избираме по двор. Simple Smile Аз държах, и на по-модерно преподаване и по свежи учители, но май няма да стане и ще се паднем в класическо гимназиално гнездо със по-старата генерация учители, уви!

# 1 473
Като се сетя едно време какви отвратителни ни бяха тоалетните в училищата....сега са цвете!
Не е ли срамно, че няма никакво развитие? Нямам претенции, но ми е тъпо, че липсват елементарни условия като топла вода.. За толкова години не успяхме ли да се култивираме до ниво "тоалетна" и "елементарни нужди". Жалко е. За хАртия, дори не смея да помисля, чу другите алтернативи са немислими по нашите измерения.
Драпаме за образование, но не и за хигиена..  пак казвам, не претендирам. Определено ми е странно обаче.

# 1 474
Във Варна в 1ЕГ от няколко години има СТЕМ паралелка - език с математика  и информатика, редуват се немски и английски. Винаги  съм се чудила защо няма такъв интерес към нея.

Аз съм завършила 1ЕГ във Варна с английски, още нямаше други, освен езикови паралелки. Имахме страхотен учител по математика, нямах проблем с малко уроци в 12 клас да вляза в СУ Информатика с 6.00 на изпита по математика. А тогава си имаше отделен, доста труден изпит. Според мен е заблуда, че в добра езикова гимназия не се учи сериозно математика и едно дете ако не е в МГ е изгубено за математиката.
И аз съм завършила там и кандидатствах с математика,  от моя випуск имаше поне цял клас почти, който кандидатстваше . Затова  съм убедена ,че е мит.
Така приветствам и избора на дъщеря ми да научи език , а когато дойде време да си избере подходящи профилиращи.

На същото мнение съм и сега напълно подкрепям дъщеря си в избора и за Испанската гимназия, при все, че бала и стига отвсякъде за СМГ. След някоя друга година, сама ще реши с какво ще кандидатства, нищо чудно да избере математика, но ще знае три езика, испански, италиански и английски, който вече владее отлично.

# 1 475
Всичко, което сте писали за ЕГ, е напълно вярно - оттам излизат след висше много инженери, архитекти, други STEM специалисти ... И все пак математиката е по 3 часа седмично в 8 и 9 клас и 2 часа в 10-ти. Чак след това идва профила. Като станем гимназисти, ще ми се изясни надявам се как се справят децата с толкова малко часове, защото според мен са изключително малко. Аз имах 10 часа седмично в МГ, мисля, че и сега са толкова.

# 1 476
  • София
Търся мнения за 29-то СУ, звучи интересно четири стем паралелки, едносменен режим, не е с върхови постижения, но ако е прилично, ще го имаме предвид, удобно ни е като местоположение,
Ако някой има мнение, ще се радвам да науча .

# 1 477
  • София
Като се сетя едно време какви отвратителни ни бяха тоалетните в училищата....сега са цвете!
Не е ли срамно, че няма никакво развитие? ...
Тоалетните говорят за лошо управление, и най-вече корупция. Впечатленията ми са от висши училища. Търговете за ремонт се печелят от приятелски фирми с "най-ниски" оферти, после се използват евтини материали и след месец-два положението е по-зле от преди. Колко може да издържи едно ПВЦ казанче в сграда със стотици, че и хиляди студенти/ученици. Наемат фирми за почистване и чистачките след като размажат с мръсния парцал навсякъде сядат да  си починат, че следобед ще ги юрнат по частни офиси и домове.  Всеки съвестно работещ или контролиращ бива "натопен" и изхвърлен.
Защо пестят от чистачки и портиери? На минимални заплати са. Опасно е. Пожар ако стане, как ще се измъкнат тези деца през единствената отворена врата с пропускна система?
Мисля, че съвсем нарочно ограничават родителите в достъпа до сградите.  Родителите са заинтересованите лица и родителските комитети трябва да имат право да правят проверки по всяко време без предупреждение.

# 1 478
Честно казано, не мога да разбера този култ към испанския. Синът ми се класира в 164 ГПИЕ преди 3 години, не съм супер впечатлена от училището. Освен това, в България колко пък да е използваем испанския? Иначе е много приятен език и полезен в много държави (За България не мисля, че важи)

https://

Доста смело непопулярно мнение Wink На една колежка детето завърши там миналата. Като кандидатстваше изборът беше между испанската, немската и едно частно училище. Детето избрало испанската и майката 5 години не спря да се оплаква как това било най-лошият възможен избор от трите. Изобщо не беше доволна от училището като среда и като отношение на част от учителите към децата.

Какъв би бил вашият избор за език в БГ ако изключим немския? В голяма чуденка съм към какво да насоча наборчето освен английския (ще се учи извънучилищно, затова може да избира свободно).

# 1 479
Гледам, че си избирате и по тоалетни Wink Ние пък със сина ми избираме по двор. Simple Smile Аз държах, и на по-модерно преподаване и по свежи учители, но май няма да стане и ще се паднем в класическо гимназиално гнездо със по-старата генерация учители, уви!
Не сте само вие :, и синът ми ги избира по двор Simple Smile Специално ходихме да гледаме какви са дворовете и има ли къде да играят футбол, баскетбол 😄
А кои училища предлагат по-модерно преподаване?

# 1 480
Не е ли срамно, че няма никакво развитие? Нямам претенции, но ми е тъпо, че липсват елементарни условия като топла вода.. За толкова години не успяхме ли да се култивираме до ниво "тоалетна" и "елементарни нужди". Жалко е. За хАртия, дори не смея да помисля, чу другите алтернативи са немислими по нашите измерения.
Драпаме за образование, но не и за хигиена..  пак казвам, не претендирам. Определено ми е странно обаче.

Всъщност сега са добре. По мое време, ама аз съм динозавър от миналия век, бяха ужасни. Е, и сега има какво да се желае, но е доста по-прилично и по-чисто.

# 1 481
Сънлайт Ели, и аз съм на това мнение.

# 1 482
Ехааа, след това преориентиране на високорезултатните към езиковите гимназии да не остане празно СМГ? Шегувам се разбира се Laughing
Според мен за 22-ро няма как да знаем дори по тел.или на място колко момичета и колко момчета ще приемат. Реално всеки си влиза по БАЛ, няма как предварително да се знае това нещо. И ние го махнахме от списъка, за съжаление опцията с 5-8 момчета и 20 момичета не му е ОК.
За WC, смятам, че всеки човек би оценил комфорта на нормалните условия, така, че е разбираемо децата да се впечатляват от това.
Ние днес се разходихме на външен оглед до 1-во и 7-мо. Някакъв техникум по автоматика Н.Вапцаров е до сградата на 1 СУ, ми той "по- лачен" изглеждаше. Не, че имаше ефект тази разходка, наборът абсолютно няма интерес да гледа, да проучва, да реди...Expressionless Нито знае и той какво иска, всичко му се струва трудно и смята, че няма да се справи...пффф...наистина по-труден етап предстои с реденето.
За испанския какво да кажа- има си хора, които го обичат. Уж е много разпространен и говорим по света, но е факт, че у нас почти не намира приложение. Средата в Испанската е добра и вероятно високите балове, с които се влиза влияят това да бъде като тенденция през последните няколко години.

# 1 483
Какъв би бил вашият избор за език в БГ ако изключим немския? В голяма чуденка съм към какво да насоча наборчето освен английския (ще се учи извънучилищно, затова може да избира свободно).
Детето има ли някакви предпочитания? Моят син по някакъв странен начин изяви желание за френски и съм се съобразила с това в подредбата, но той няма против и друг чужд да учи. Личното ми мнение е, че най-трудно извън училище се учи немски; френският и испанският са приятни езици (за мен лично - относително лесни) и в допълнение към английския са чудесни. Италиански не съм включвала, но и той може.

# 1 484
Una, на мои близки детето е в 7-мо, доволни са:)

Относно втори език: испанският е говорим на много места, корейски - ако детето има желание:). Само да искат да учат - избор има!

Френският ми е любим😀

Общи условия

Активация на акаунт