Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 92 509
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 620
IMV, да са ти живи и здрави и да не дават повод за истерии през следващите пет години Heart Exl Винце само за кеф и да нищим в темата колко ни е скучно с пораснали наборчета  Stuck Out Tongue

# 1 621
ЧРД и от мен! И двамата да са в училища, в които се чувстват добре.

# 1 622
  • София
Честити да са децата и да имат много късмет с новите училища!
За мен многото пълни точки по математика и в същото време намален брой на цялостно високи оценки означават, че изпитът си е свършил работата и е отсял математиците по призвание. 🙂

# 1 623
Цитат
Ако изпитът беше просто по-лесен, щяхме да видим общо по-високи резултати навсякъде, а не само „скок“ при 100 т. От чисто статистическа гледна точка изглежда необяснимо.

Въпросният "скок" го има само в София и то при резултатите от 97 нагоре. Под това нещата вървят както и в Пз, Плевен и Габрово, за които има данни.
Просто в някоя софийска школа са изкарали късмет и са решили 23-та, която общо взето беше ключът към успеха тази година  Sweat Smile

# 1 624
Нищо не е отсял изпита по математика, Hatred е обяснила защо, само трябва да се прочете.
Лошото е, че и българският става така лека полека

# 1 625
Ето я историята на Zanda Ksurik и паралелките по китайски на 138-мо: https://bg-mam.ma/p/1092940/49141447
Струва ми се, че желаещите да се насочат към тях, е добре да прочетат първо нейната история.
Дъщеря ми е 10-ти клас с китайски език в 138 СУЗИЕ. Сама избра да учи китайски език. В момента в училището има трима преподаватели българи, както и двама нейтив. Стая "Конфуции " функционира. Беше стряскащо за всички, когато основния преподавател подаде молба за напускане по време на зимната ваканция, а малко по-късно и другия. Да, ентусиазмът и строгостта на г-жа Яна Шишкова липсват, но децата продължават да се обучават и развиват с новите преподаватели, подкрепени от Институ "Конфуции".
Тази учебна година отново 22 деца отидоха на езиков лагер в Тиендзин, още няколко заминават чрез Институт Конфуции на друг лагер, а 11 ще учат един срок в Китай следващата учебна година.
Моята дъщеря харесва училището и децата в него, средата, която всички създават.
Според мен има какво още да се подобри и се надявам да стане и то.

# 1 626
Скрит текст:
Здравейте!
На мен също ми прави впечатление броят на учениците със 100 точки по математика.

В предишни години са били по 20–30–40 максимум в София, а тази година изведнъж са над 200. Това е 5–6 пъти повече и лично за мен няма как да е случайност. 🤔

Ако изпитът беше просто по-лесен, щяхме да видим общо по-високи резултати навсякъде, а не само „скок“ при 100 т. От чисто статистическа гледна точка изглежда необяснимо.

Аз не съм пряко засегната, просто споделям наблюдение и ще се радвам да чуя дали някой друг е забелязал същото. Дали има изтекли отговори, грешка в алгоритъм или пък някакво масово преписване, не знам.

Изобщо не е необяснимо. Изпитът става все по-лесен (да, точно така е) и затова в силната група има все повече деца, които могат да го решат без грешка.
Слабата група пък става все по-слаба. Тя е толкова слаба, че това, че изпитът е улеснен, на практика не я касае. Ако не знаеш таблицата за умножение , не различаваш десетична запетая от дробна черта и не можеш да начертаеш височина в триъгълник, това улесняване ти е абсолютно ирелевантно.

Така че просто виждаме за пореден път илюстрация на неадекватни мерки, които не решават проблеми, а ги задълбочават.
В случая проблемът е, че има обширна и изключително слаба група по отношение на математическите умения. Опитът той да се реши или по-скоро замаскира, е да се даде по-лесно НВО.  Да де, ама за слабата група всяко НВО би било все едно ги изпитват по китайски, без значение дали е лесно или трудно. Така проблемът за слабата група не се решава, а се създават два проблема за силната: няма добра дискриминация за кандидатстването и таванът, който им се предлага, е сравнително нисък, ако не са в МГ нямат шанс да развият потенциала си.

Справянето с проблемите на обучението по математика просто трябва да се търси по съвсем друга линия, но те едно си знаят от десетилетия: да улесняват материал и изпити и да сме свидетели на още и още от същото като резултат.

Разбирам логиката и не мисля, че е невярно това, което казвате. Но ако гледам съвсем хладнокръвно числата, те говорят друго:
2022 имаме около 40 ученици със 100т. 2023 са 35, 2024 - 34. 2025 скачат на 226 ученици!

Няма как да обясним шесткратен скок само за една година с лесен тест. Ако това беше случаят, цялата опашка 90-100т щеше да се вдигне плавно, а не само 100-те. Шансът за такъв скок по мои сметки си клони към невъзможно.

Плюс това, резултатите по БЕЛ си следват очакваната крива, за разлика от математиката.

Не е недопустимо да мислим, че може да има допусната грешка от страна на МОН. А че цялостно образованието и системата куцат, то е ясно.

# 1 627
Опашката се е вдигнала също, не само 100 те.
И балът ще се вдигне, това очаквам. За СМГ с няколко точки, защото там горния сегмент няма а накъде повече, но за гимназии като НЕГ може да стигне и до седем, осем точки повече, а за ФЕГ с десетина. Ще видим като излезе комбинираната статистика, а ако не ще го видим като му дойде времето

# 1 628
М да, за ЕГ ще се вдигне, предполагам и за някои от професионалните, по-точно ТУЕС, Джон Атанасов, НФСГ и НТБГ, също за архитектурата и може би още някои.....

# 1 629
  • Отвъд алеята зад шкафа
Балът ще се вдигне, но не заради мат, а заради БЕЛ.

# 1 630
И заради двете, но в СМГ балът ще се вдигне по-малко, защото бел е веднъж, а мат за тях е без промяна.
В ЕГ ще се вдигне повече, защото се удвояват. А и при засилен интерес към ЕГ, заради промените, аз очаквам в НЕГ и Испанската , английските и ФЕГ да е големият спеч.
А ако бяха дали и на всички две точки на 16 въпрос щеше да е голямата веселба

# 1 631
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами по БЕЛ има доста голямо увеличение в диапазона 90+ точки спрямо миналата година, ако не се лъжа 750 деца повече.

# 1 632
Ужас. Това прави най-голямо покачване точно за езиковите. Училища с утрояване на бел ще са също в космоса. 22 ро, 1во, 7мо, цялата втора лига също ще скочи. Дано да се лъжа

# 1 633
Нямам съмнения за резултатите.
Не е бил по състезания изключая едно по мат в 4 клас на което аз го натиснах, и олимпиада по физика тази години.
Та без състезания...без уроци и школи..с подценяване от учител по български....с гонене от моя страна да сяда да учим и със сядане чак накрая....перфектни точки. Не са 100 но са близо Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз писах още вчера на нашето РУО за сборна статистика дали ще има за успеваемост..отговор не очаквам особен.

# 1 634
  • Куциндрел
Сравних сега БЕЛ от миналата и сегашната година в среден диапазон 50-70 точки. Май миналата година са били с 1000 повече деца между тези балове. Дано правилно смятам, че за нас е важно. Тръшка се у дома последните 3 месеца само едно нещо да учи.

Общи условия

Активация на акаунт