Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 92 488
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 635
Скрит текст:
Здравейте!
На мен също ми прави впечатление броят на учениците със 100 точки по математика.

В предишни години са били по 20–30–40 максимум в София, а тази година изведнъж са над 200. Това е 5–6 пъти повече и лично за мен няма как да е случайност. 🤔

Ако изпитът беше просто по-лесен, щяхме да видим общо по-високи резултати навсякъде, а не само „скок“ при 100 т. От чисто статистическа гледна точка изглежда необяснимо.

Аз не съм пряко засегната, просто споделям наблюдение и ще се радвам да чуя дали някой друг е забелязал същото. Дали има изтекли отговори, грешка в алгоритъм или пък някакво масово преписване, не знам.

Изобщо не е необяснимо. Изпитът става все по-лесен (да, точно така е) и затова в силната група има все повече деца, които могат да го решат без грешка.
Слабата група пък става все по-слаба. Тя е толкова слаба, че това, че изпитът е улеснен, на практика не я касае. Ако не знаеш таблицата за умножение , не различаваш десетична запетая от дробна черта и не можеш да начертаеш височина в триъгълник, това улесняване ти е абсолютно ирелевантно.

Така че просто виждаме за пореден път илюстрация на неадекватни мерки, които не решават проблеми, а ги задълбочават.
В случая проблемът е, че има обширна и изключително слаба група по отношение на математическите умения. Опитът той да се реши или по-скоро замаскира, е да се даде по-лесно НВО.  Да де, ама за слабата група всяко НВО би било все едно ги изпитват по китайски, без значение дали е лесно или трудно. Така проблемът за слабата група не се решава, а се създават два проблема за силната: няма добра дискриминация за кандидатстването и таванът, който им се предлага, е сравнително нисък, ако не са в МГ нямат шанс да развият потенциала си.

Справянето с проблемите на обучението по математика просто трябва да се търси по съвсем друга линия, но те едно си знаят от десетилетия: да улесняват материал и изпити и да сме свидетели на още и още от същото като резултат.

Разбирам логиката и не мисля, че е невярно това, което казвате. Но ако гледам съвсем хладнокръвно числата, те говорят друго:
2022 имаме около 40 ученици със 100т. 2023 са 35, 2024 - 34. 2025 скачат на 226 ученици!

Няма как да обясним шесткратен скок само за една година с лесен тест. Ако това беше случаят, цялата опашка 90-100т щеше да се вдигне плавно, а не само 100-те. Шансът за такъв скок по мои сметки си клони към невъзможно.

Плюс това, резултатите по БЕЛ си следват очакваната крива, за разлика от математиката.

Не е недопустимо да мислим, че може да има допусната грешка от страна на МОН. А че цялостно образованието и системата куцат, то е ясно.

И то при положение, че след изпита по математика се орева света колко били трудни задачите от втори модул и как балът пада до нивото на 2023-та

# 1 636
Нищо не е отсял изпита по математика, Hatred е обяснила защо, само трябва да се прочете.
Лошото е, че и българският става така лека полека

Точно така, не само, че нищо не е отсял, но ако досега се е влизало в СМГ с български, то тази година съвсем. И ако си силно дете в СМГ и по някаква случайност си допуснал грешка и са ти писали 97-98т, просто ще отпаднеш, защото надали ще имаш 98-100т по БЕЛ, за да наваксаш. Лесните изпити по МАТ и БЕЛ, пречат на наистина силните деца да изпъкнат и водят до това струпване на деца с ужасно високи балове. Моята прогноза е, че тази година баловете в най-желаните училища ще хвръкнат поне с 5-10т, включително и в МГ-тата, заради огромния брой деца с 99+ точки по МАТ ( близо 400 ), при останалите няма да има голяма разлика.

# 1 637
  • Куциндрел
За това трябва СМГ да си има отделен изпит, както някои гимназии с изкуства имат, а не чакат на някакво общо класиране.
В СМГ трябва да учат наистина деца математици. За останалите има достатъчно училища където обучението е на ниво и математическото мислене ще им помага.

# 1 638
24та спрямо 23та баловете са с 6-7 точки нагоре (поне за езиковите). Средните точки по мат тази година за София са същите, за бел са с 3 нагоре. Прогноза не мога да дам без статистиката, но че ще е нагоре не се съмнявам. Въпросът е с колко.

# 1 639
Оф, с тази мантра за лесното НВО и горките деца в СМГ. Борете се да се промени входа там. Нека има допълнителен изпит само с трудни математически задачи там. Така ще се отделят математиците за това училище. Или да се влиза с висок резултат от олимпиада, специално състезание и т.н
НВО ТРЯБВА да е огледало на усвоени материал в училище. Но за съжаление е криво огледало и показва уродливата действителност. Образование няма и става все по-зле. Масово материала е усвоен за две и три?!? Масово, в страната, а не 200 или 300 деца общо. И това е не само с математиката.  А колко предмета са пренебрегнати, заради БЕЛ и математика в 7 клас. Изобщо на никой не му пука обаче. Не се правят анализи, не води до нищо. Няколко пъти зададох тези въпроси, вкл. насочени към ganis, но тя удобно ги подмина. Излезте от балона на СМГ и десетината елитни гимназии в София .

# 1 640
НГДЕК как си подбира деца,  НПМГ също.
Да направи същото СМГ и проблемът се решава.

# 1 641
Не може вход за училище, в което искат да влязат толкова много деца, да бъде едно обикновено контролно на училищния материал. И даже тогава ще има двойки и недоволстващи. И не говоря за СМГ
В три четири езикови е същото. Във втора лига е същото

# 1 642
  • София
Да, покачването на бала,ще дойде от Бел.Наистина спрямо миналата година има повишаване на резултатите със 700-800 деца спрямо 2024... По мат е обратното и с изключение децата постигнали най-високите точки. Със сигурност матурата по Мат е малко по-трудна от миналата година( във втората си част),но малко  и изобщо не може да отсее децата за СМГ.Аз продължавам да се чудя,защо не си направят един допълнителен изпит и с него вече да пресяват децата.В крайна сметка СМГ е училище далеч,далеч не за всеки,който може да изкара 100 точки на НВО-то по мат...
Инак за училищата. Първо,благодаря на Дими за цялото й обяснени за професията преводач и цялата концепция за изкарване на пари от екзотични езици. Надавам се доста хора да прочетат и да помислят.Не за друго,ами от първа ръка имам позната с изключително високо ниво на Японски( завърши бакалавър,магистър,години наред беше в Япония) и не е особено платена в работата си.Да, икономиките на гореспоменатите източни държави са силни,но реално са много далеч от нас. В пъти по търсени езици за работа са английски,немски,френски,че дори испански и арабски. В този ред на мисли бих избрала 19 СУ,пред 18( а и в други направления 18 не е училище,което препоръчвам).Но всеки си избира🙂Нека не скачат родители и фенове на източните езици давам мнение от една по-практична страна.Инак 164,смг,Нпмг,91,73,туес,втора английска си остават училища с много високо ниво на изискване и преподаване. Средни училища,от които имам лични, добри отзиви са  22,1 английска,Фег. 35 не го препоръчвам,до скоро имах доста високо мнение,нооо такива лични отзиви получих тези дни...Абе,незнам накъде отиват нещата,защо така пада общото ниво на учене и дисциплина...Зор с тези НВО-та и после почти навсякъде една посредствена история...

# 1 643
Оф, с тази мантра за лесното НВО и горките деца в СМГ. Борете се да се промени входа там. Нека има допълнителен изпит само с трудни математически задачи там. Така ще се отделят математиците за това училище. Или да се влиза с висок резултат от олимпиада, специално състезание и т.н
НВО ТРЯБВА да е огледало на усвоени материал в училище. Но за съжаление е криво огледало и показва уродливата действителност. Образование няма и става все по-зле. Масово материала е усвоен за две и три?!? Масово, в страната, а не 200 или 300 деца общо. И това е не само с математиката.  А колко предмета са пренебрегнати, заради БЕЛ и математика в 7 клас. Изобщо на никой не му пука обаче. Не се правят анализи, не води до нищо. Няколко пъти зададох тези въпроси, вкл. насочени към ganis, но тя удобно ги подмина. Излезте от балона на СМГ и десетината елитни гимназии в София .

Доста странен пост. Ganis е учителка в софийско училище, а не държавен служител в МОН. Какво да ти отговори тя на въпроса с политиката. А че образованието става все по-зле си го знаем всички и правим в малките си балони това, което можем за себе си - търсим все още добрите училища, пращаме децата на курсове, а някои директно пуснаха децата и като частни ученици и се борят сами алтернативно. Аз лично познавам много хора, които се опитаха да променят образованието и отвътре по всички възможни начини - влияние на политиката, работа с училища за въвеждане на иновативни методи и всички те в момента са силно обезкуражени от резултатите на собствените си усилия. Не че не продължават, но признават, че си блъскат главата в стената. Едната такава позната сутринта ми пожела да не позволявам на училището да попречи на образованието на детето ми (по Марк Твен, но всъщност доста вярно)

Първо,благодаря на Дими за цялото й обяснени за професията преводач и цялата концепция за изкарване на пари от екзотични езици. Надавам се доста хора да прочетат и да помислят.Не за друго,ами от първа ръка имам позната с изключително високо ниво на Японски( завърши бакалавър,магистър,години наред беше в Япония) и не е особено платена в работата си.Да, икономиките на гореспоменатите източни държави са силни,но реално са много далеч от нас. В пъти по търсени езици за работа са английски,немски,френски,че дори испански и арабски.

Така е ако гледате на езика като професия, а не като знание. Нито един от познатите ми с редки езици не е професионален преводач, езиковед, учител или подобно, но на всички професията по някакъв начин е била повлияна положително от чуждия език. Едната позната с шведски започна като съпорт в кол център и премина в другите административни отдели, а в последствие в други фирми от бранша, но вече в маркетинга. Другата замина да живее в Норвегия, омъжи се там и се преквалифицира на психолог. Третата работи за посолството на съответната страна в София. Четвъртата с корейски е в централата на Хюндай в София - почна от секретарка, сега не знам каква точно и е позицията, но се разви. Т.е езиците им отвориха по една врата, през която минаха и си намериха техния професионален път в живота. Затова казва, че редкия език създава възможности - ако искаш се възползваш от тях, ако не искаш - правиш нещо друго.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 15:08 от sunlight_eli

# 1 644
  • sofia
Да, покачването на бала,ще дойде от Бел.Наистина спрямо миналата година има повишаване на резултатите със 700-800 деца спрямо 2024... По мат е обратното и с изключение децата постигнали най-високите точки. Със сигурност матурата по Мат е малко по-трудна от миналата година( във втората си част),но малко  и изобщо не може да отсее децата за СМГ.Аз продължавам да се чудя,защо не си направят един допълнителен изпит и с него вече да пресяват децата.В крайна сметка СМГ е училище далеч,далеч не за всеки,който може да изкара 100 точки на НВО-то по мат...
Инак за училищата. Първо,благодаря на Дими за цялото й обяснени за професията преводач и цялата концепция за изкарване на пари от екзотични езици. Надавам се доста хора да прочетат и да помислят.Не за друго,ами от първа ръка имам позната с изключително високо ниво на Японски( завърши бакалавър,магистър,години наред беше в Япония) и не е особено платена в работата си.Да, икономиките на гореспоменатите източни държави са силни,но реално са много далеч от нас. В пъти по търсени езици за работа са английски,немски,френски,че дори испански и арабски. В този ред на мисли бих избрала 19 СУ,пред 18( а и в други направления 18 не е училище,което препоръчвам).Но всеки си избира🙂Нека не скачат родители и фенове на източните езици давам мнение от една по-практична страна.Инак 164,смг,Нпмг,91,73,туес,втора английска си остават училища с много високо ниво на изискване и преподаване. Средни училища,от които имам лични, добри отзиви са  22,1 английска,Фег. 35 не го препоръчвам,до скоро имах доста високо мнение,нооо такива лични отзиви получих тези дни...Абе,незнам накъде отиват нещата,защо така пада общото ниво на учене и дисциплина...Зор с тези НВО-та и после почти навсякъде една посредствена история...
Вие от министерството ли сте, така набързо и авторитетно обхванахте елита и средните училища...

# 1 645
Естествено че е криво огледало НВО ..съгласна съм напълно с Боряна по този въпрос.
Школи..курсове..частни уроци...и това оценява. А не би трябвало.

# 1 646
Боряна, аз анализ съм си направила. Грам не ме интересува СМГ. Задачите са лесни, масово децата са неподготвени, причините са много, включващи учители, родители и класически особености за възрастта на децата.
Моето дете не е изявен математик, не е имал 10 часа на седмица математика. Ходеше на курс в Междучасие и решаваше чат пат задачи вкъщи. Не се е скъсал по шевовете, няма изрешен цял сборник. В училището, в което учи, математиката беше покъртително зле. Това лично аз го компенсирах като следях по-изкъсо предмета - домашни, разбиране на метериала и консистентност на знанията. По друго не съм помагала.
Самият той даде оценка, че нвото е било лесно. Има непълен брой точки на последната подточка, но оценката му и за нея е, че е елементарна. Притеснил се е след като не е видял решението с бързината, с която е решил първите две. Първа част я е решил за 20мин.

# 1 647
Ами въпросите ми бяха как лесното НВО корелира с резултатите от НВО. Но със общети резултати, не с тези на 200 деца. Колкото по-лесен е един изпит, толкова повече струпване ще има в диапазона да рече 75-100 точки. А това изобщо не е така. Изпит, който оценява училищното образование не може да се покрие от голям процент от учениците. В чужбина тестове се взимат след 50% и нагоре. Това означава че масовия ученик е скъсан. И понеже призивите са за по-трудно НВО за отсяване на ученици за СМГ, то хептен ще изместим статистиката. Както и написах има начин да де отсяват тези ученици. Но не чрез НВО. А към ganis бях задала въпроси, не към вас. Има право да не отговори. Но си мисля, че като учител има мнение. И никъде не съм написала, че е в министерството за да взема решение, за да я защитавате толкова бурно.
П.с на дъщеря ми бала ще и стигне за първо или второ желание в едно от двете "елитни" училища в града ни, с най-висок бал при приемането. За да не решите, че гроздето е високо и затова е кисело.

# 1 648
  • ту тук, ту там
Ужасно ме плашите с тези прогнози! Толкова се радвах на успеха на сина ми, а сега ще излезе, че трябва да премисляме и променяме всичко изцяло. 😱
7 до 10 точки покачване за ЕГ е адски много, особено на фона на миналогодишното качване с до 20 точки.

Иначе и аз започвам да се чудя да не са техническа грешка тези 226 пъти по 100 точки. (Шегувам се! 😅)

# 1 649
Е, няма да е толкова, това е само в най-лошия случай и то при момичетата.
Тези от РУО направо ни ликвидираха с липсата на статистика

Общи условия

Активация на акаунт