Отговори
# 30
Направо съм се уплашила от моя звяр.Започнал е да плаче когато види някой човек който не го вижда често ама такъв писък простооо smile3514.И най-лошото е че един от тях е баща ми.Много ми стана гадно днес като ми казаха,че като влязъл в къщи и малкия като викнал newsm45. Утре е на заточение в наште да свиква защото...
Днес  ходихме до румънско и се очертава другата седмица пак  да ходим newsm53
кръц  newsm10

# 31
# 32
Здравейте ::

Таси не се притеснявай Пламена още реве от баща ми  Wink с мустаци е човека, казала съм му да ги обръсне и той се бъзика че после ученички ще ходи да сваля  Crazy просто изглежда доста по млад за възрастта си  Mr. Green

Кали Ма- много хубав става сайта, ама ти си родена на датата на сестра ми  Laughing

Любопитка -препоръчвам ти, да влезеш в тази тема и там да кажеш мисля че са обиколили всички домове в околността и са наясно http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=178664.0 събират и парички, правят акции и т.н.

Кръц- успех и от мен стискам палци Peace

Херич, не си само ти не разбралата Crazy и аз не вдянах за какво иде реч Thinking но се надявам Кръц да си каже  Hug

Хайде че зверо пак вика  Crazy

п.с. за сайта имаме две двойки астрални близнаци   Mr. Green

Последна редакция: пн, 02 апр 2007, 08:13 от Леля Зеля

# 33
  • Стара Загора
Зелчо мерси...все пак дручко си е да не си сама  Mr. Green
АБе Ели къде отиде...нещо ми се губи или просто съм я пропуснала Rolling Eyes

# 34

тя трябва днес да се включи, иначе бачка събота и неделя  Peace

# 35
  • Стара Загора

тя трябва днес да се включи, иначе бачка събота и неделя  Peace
Аз като не работя и си мисля, че целия свят е като мен - мърезлив Mr. Green

# 36
  • София
Привет от слънчевия Кърджали!

Тук ни е супер, само дето Димитър трудно заспива - по 1-2 ч. се приспиваме.

Не мога много да пиша; има само бдс.

Димитър има бяла твърда точка на горния венец от външната страна, но не е зъб. Кой беше писал преди за такова нещо? Какво е това?

# 37
  • София
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ със закъснение!Бъдете много щастливи, здрави и усмихнати! newsm51
Дидита, кашата е Фризокрем- ориз и царевица. Това каза Маринова. Прегледах и тези на Слънчо, но са или с глутен или с мляко. Други нямаше подходящи за нас. Не съм и търсила обстойно. А за поточните каши, затова Маринова препоръчва на Фризо.  Мустаков каза, че може да се правят изследвания след 6 месец, но често давали грешни резултати и можело самите тестове да предизвикат алергии.  Затова не ги препоръчват. За твърдото образувание ми казаха, че не трябва да се маха или спуква. Не помня как го нарекоха  Embarassed. Косьо се роди с такова. Прилича на зъб, но не е.
Аир, съжалявам за дерматита. Мнооого е лошо, но трябва и ще го преборим. Ще ми е интересно да пишеш за методите на Пловдивската доцентка. До последици няма да се стигне, щом са го видели навреме. При нас с диетата се оправи. Но ме е яд, че изписват мазила преди да се направи консултация с лекар в областта. За Косето от третия ден повтарям на лекарите за тези обриви, а те- от претопляне били. Най- малко аз ще го претоплям, а ми е второ дете и знам какви са от претопляне. А и тази нервност?! Постоянно им беше пред очите, и ги питах, защо е това. Не беше от глад, затова като лудите побърках детето и себе си от мерене. Яденето беше достатъчно. Ох, незнам.
Галеа, интервала м/у храните при нас е около седмица.

Честито на зъбковците, дано да нямате проблеми и при следващите зъбки. При нас няма и изгледи за зъби. Но на Дани му избиха на годинка, така, че има време. При нбего само ровех в устата, търсех и нищо. Сега съм по- спокойна.
Мира, в Метро по-принцип не пускат с деца. Вас са ви изтървали Mr. Green и са пуснали.
Кръц, стискам палци и аз. И късмет  newsm10 Flowers Four Leaf Clover.
Калима, аз от хайманосване не мога да се снимам, но май е крайно време да си седна на д-то.
Фрикиии, страхотни модели, това ми е любимо. Ще разгледам с интерес и ще изплагиатствам нещичко, че имам една гола стена в детската, която се чудя какво да правя. В една от темичките на Кръц в началото, пак бях видяла нещо интересно, но ще ровя когато имам време.  Hug
Оставих си детето на бабата и сега с Косьо ще хайманосваме newsm44. Ох, как чаках тази почивкаа ooooh!. Нямам домашни, вече Mr. Green. Ех, с едно дете си е друго.

# 38
  • София
Здравейте мили мами и бебоци  Hug
Днес ние празнуваме нашата половин годинка  newsm44 и по този повод ви черпим 

А за бебоците  Misc Baby Bottle
Честита месечинка и на Анна-Мария! newsm51 newsm51  newsm51

# 39
Мммммм, Flores, сутрешната почерпка добре ми дойде!
Да са ви живи и здрави дяволчетата, че да правят много дяволии! И мноооого да ги глезите! И от нас с Филип мокри целувки!  Hug особено на момите Wink.

Кръци, и аз не знам защо, но се присъединявам към добропожеланията и стискането на палци.

(Тоя път се записах от рано в темата, ама не пишете толкова вързо, че аз бавно чета).

Мамите, аз съм днес много нещастна, 'щото ще остава бебо за първи път сам. Е не сам, със баба му, ама... то все същото Wink и то за почти 5 часа. Ще ми се пръсне сърчицето пък!

# 40
Нещо отдавна обещано:

План за хранене на бебето през първата година

(Изледователски инситут за детстко хранене Дортмунд)

Към края на първата половин година хранителните нужди на здравите и нормално развиващи се бебета не могат вече да се покрива единствено с мляко. За оптималното си развитие те имат нужда от допълнителни хранителни елементи (желязо, цинк...). За това се налага постепенното захранване и свикване със различните видове хранителни продукти. Така към края на първата година може да се премине към семейното меню.
Препоръчва се първото захранване да се въведе най-късно в началото на 7-мия месец и най-рано в началото на 5-ия месец. Като начало най-подходящи са зеленчуково-картофени-местни пюрета. С тях е най-добре да се замести обедното хранене. Те снабдяват детето оптимално с необходимото  количество желязо и цинк. Месец по-късно още едно хранене се заменя с млечно-зърнена каша. След него следва (отново месец по-късно) въвеждането на безмлечна зърнена каша с плодове.

През първите 4-6 месеца можете без всякакви проблеми изцяло да кърмите бебето си. След захранването можете да продължите кърменето толкова, колкото Вие и Вашето дете желаете.

•   Зеленчуково-картофено-(месно) пюре

Най-добре е да започнете захранването с такова пюре.
Новите храни трябва да се въвеждат много бавно и стъпка по стъпка, така, че детето постепенно да свикне. Започнете като начало с чисто зеленчуково пюре (например морковчета), докато преодолеете първите трудности с лъжичката. След около седмица можете да въведете зеленчуково-картофеното хранене. След около още една седмица можете да преминете към зеленчуково-картофено-месните пюрета. Това ядене снабдява с необходимите количества цинк, желязо, жизнено важни масни киселини и витамини.

Рецепта: (5-7 месец)

20-30 гр. чисто месо, без сланини (птичо месо, телешко, агнешко) се сварява добре в малко вода, нарязва се на дребно и се пюрира.
40-60 гр. картофи
90-100 гр. зеленчуци (хранителнобогати, но лесно смилаеми видове: моркови, алабаш, тиквички, пащърнак) се измиват добре, нарязват се на дребно и се сваряват заедно с обелените и нарязани картофи в малко вода или бульона от свареното месо. Добавя се пюрираното месо и се оставя да поври още малко.
Яденето се пюрира и се добавят 30-45 мл плодов сок (богат на вит. С) и 8-10 мл растително олио.

•   Млечно-зърнено каша

Млечно-зърненото пюре съдържа само 3 хранителни продукта (мляко, зърнена каша и плодове). То подобрява най-вече снабдяването с минерали и важни витамини от В-групата. Препоръчва се да използва адаптирано мляко, при по-големи деца може да се използва и нормално краве мляко. Един вид зърнена каша и един вид плод са напълно достатъчни. Добавянето на съставки за подобряване на вкуса (захар, аромати, ядки) не се препоръчва и е напълно ненужно. За деца застрашени от алергии се препоръчва използването на ХА млека.

Рецепта: (6-8 месец)
200 мл мляко
20 гр пълнозърнеста каша (грис, овесени ядки...) се сваряват заедно с млякото
20 гр плодов сок или пюре (богати на вит. С)

•   Плодово-зърнена каша

Тази каша също съдържа малко продукти. Тя допълва хранителният профил на другите две хранения, както и на изместеното млечно хранене. Това хранене е безмлечно и е бедно на белтъчини, но подпомага пълноценното извличане на желязо.

Рецепта: (След 6-8 месец)

20 g (около 6-7 с.л.) пълнозърнеста каша (грис, овесени ядки...)
се сварява с 90 ml вода. Добавя се 100 g плодово пюре или сок (богати на вит. С) и 5 g масло

•   Зеленчуково-картофено-зърнено пюре

В месото се съдържа най-голямо количество желязо, което се усвоява много по-пълноценно от растителното. При деца, които се захранват без месо е много важно да се внимава изключително много за снабдяването им с желязо. Богатото на желязо зелечково-картофено-месно пюре може да се замести с вегетарианско зеленчуково-картофено-зърнено пюре.

Рецепта: (подходяща за 7-9 месец)

100 гр. зеленчуци се почистват и нарязват
50 гр. картофи се обелват, нарязват и заедно със зеленчуците се сваряват в малко вода.
Добавят се 10 гр. овесени ядки, 30 гр. портокалов сок и се пюрират с 20 мл. вода. В готовото горещо пюре се добавя 8 гр. растително олио.

   Всички продукти в храненията на бебето през първата година е желателно да не съдържат никакви подправки, ядки, шоколад, какао, аромати и т.н.

   Към продукти, които съдържат малко мазнини се препоръчва да се добавя растително олио (например от рапица). Една чаена лъжичка е равна на около 4 гр. олио. Не е желателно олиото, което се предлага на бебето, да е нерафинирано.

   Пълнозърнести продукти за зърнените каши са най-богати на хранителни вещества.

   Добавянето на захар и подсладители е нежелателно и ненужно. Освен, че предизвиква кариес, подпомага и прекалено ранното привикване към сладкия вкус.

   Продуктите не трябва да съдържат сол.

   С изключение на зърнено-млечната каша, се препоръчва другите основни хранения по възможност да не съдържат мляко и млечни продукти. Прекалено голямото количество мялко и млечни продукти затруднява усвояването на желязото и увеличава снабдяването с белтъчини, което натоварва ненужно черния дроб и бъбреците на бебето.

П.П. Да ме извините за стилистични и правописни грешки, но не съм прочела превода си... пък и ми е за сефте от немски....

Последна редакция: пн, 02 апр 2007, 11:45 от Nessa

# 41
аз като квачка днес ама ще ме търпите къде ще отидете   EmbarassedTired ooooh! Whistling

Аз като не работя и си мисля, че целия свят е като мен - мърезлив Mr. Green

не си мързел  Crossing Arms просто е различно в семейна фирма  Hug бас ловя че и сега поработваш по малко, ама не си признаваш  Peace

Флорес, да е е жив и здрав Ачката, ще пийна една биричка за негово здраве  Hug после що пия от обяд ooooh!

Неса- няма страшно те бабите си знаят работата  Peace моето баба му го гледа като ходя да се правя на работна  Crazy Първият път е кофти после като видиш че всичко е нормално, си спокойна Wink

п.с. само аз ли не съм заместила хранене още  Twisted Evil не ще и не ще това дете  Tired

# 42
  • Откъм Варната
Nessa общи линии съм съгласна, ето и моите извадки от форума за захранването:

Добри първи храни
-   Круша
-   Тиква
-   Морков
-   Сладък картоф
-   Оризова или ечемичена каша

Избягвайте краве мляко или млечни продукти, особено ако има фамилна обремененост с алергии. Повечето бебета могат да толерират кисело мляко и натурални (обезсолени) сирена след като са навършили девет или десет месеца. Ако има фамилна обремененост с алергии, изчакайте докато бебето е поне на една годинка.
   Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителна вода, тъй като кърмата осигурява всичката вода, от която имат нужда. Ако бебето приема твърде много вода, може дори да предизвика сорма на “интоксикация от водата”, която може да накара натрия в кръвта да се разреди, така че тялото да не функционира правилно. Плодовият сок съдържа много празни калории, и е по-нехранителен от самият плод, защото не съдържа хранителният пулп. Проучванията показват, че пиенето на излишни количества плодов сок може да допринесе за затлъстяване в детска възраст.
   Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, царевица, и едва след края на първата година пшеница, просо, ечемик и овес.
   На девет месеца може да се дават кисело мляко, извара и жълтък (твърдо сварен), който доставя желязо. Белтък не се дава преди края на първата година, защото често предизвиква алергии.
   Да се внимава за белтъци /глутен, млечен протеин/, хистамини /банани, пресни домати, коприва, ягоди/, семки с/или власинки /ягоди, малини, горски плодове, коприва, праскови/ ...
   Бебетата като начало се захранват с по-въглехидратни храни, с ниско съдържание на протеини - ориз, царевица, картоф, морков, тиква, ябълка
   Глутен след 6 месец( аз след 10 м), месо и жълтък - след 8-10 месец, трудно смилаеми и алергенни - след годинка, а и по-късно.
   Някои продукти са доста опасни в суров вид за някои бебета - като бананите и доматите, но сготвени или в пюре не са толкова.
   Рибата може да се включи в менюто на бебето след навършена годинка(или 2) поради вероятността от алергии.
   Месо след 7 м, и то нетлъсти меса.

Това е една малка част от 30-те стр, които съм събрала

Зеле и ние не сме заместили хранене още, даже още не сме почнали и да се храним  Mr. Green , днеска почнах да правя оризово брашно и утре ще пробваме малко каша да видим ко ши ни стане от нея, и няма да замествам хранене засега

# 43
  • София
Неса, благодаря за хубавата и полезна статия за захранването. Даже Кръци може да я сложи на първа страница, за да ни е под ръка и да може да я четем по всяко време.  Peace
Кръци, и аз се присъединявам към стискането на палци. Успех на срещата днес!  Peace
Таси, не се притеснявай, и Ачко понякога се плаши като види нови лица. Даже веднъж така плака, че едва го успокоих. Свеки беше дошла на гости и то, горкото, като нададе един вой  Twisted Evil

аз като квачка днес ама ще ме търпите къде ще отидете   EmbarassedTired ooooh! Whistling
Joy Зелче, с радост те чета и много се забавлявам.  Joy
И ние не сме заместили хранене още. Малкия хапва пюрета, каша и кърма колкото иска.

Последна редакция: пн, 02 апр 2007, 13:26 от Flores

# 44
  • Варна
Здравейте отново и от нас!
Момичета,  може ли с температура 37.1, 37.2 да се слага хепатитна ваксина?Давате ли пюрета, които имат банан? Heart Eyes
Днес беше прекрасен денят: слънце, усмихнати хора по улиците. Усеща се вече пролетното настроение  Simple Smile.
Много целувки от нас.  Heart Eyes

Доколкото знам при темепература и някакво неразположение на бебето ваксината се отлага.  newsm78  Това е, което ни е казала нашето педи.  За банана каза също, че е рано с да се дава.

Последна редакция: пн, 02 апр 2007, 13:22 от venira

Общи условия

Активация на акаунт