Боядисване на коса за първи път

• 654
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
Бихте ли споделили съвети относно боядисване на косата за първи път? Налага ми се, защото имам бели косми, които много изпъкват на тъмнокестенявата ми коса и все повече ме дразнят. Ще го направя в салон и се чудех:

- безамонячната боя покрива ли добре
- дали е препоръчително да избера същия цвят като естествения, за да не се изтощава от обезцветяване
- колко често ще се налага повторно боядисване
- есента ли е по-подходящия сезон предвид море и силното слънце през лятото
- как да проверя дали няма да имам алергия към боята

Ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки за марка боя 🌸

# 1
  • София
Избери си салон, отиди и си задай всички въпроси.
Фризьора ще прецени спрямо косъма, твоите очаквания и побеляването.

# 2
Всичко е супер индивидуално. Боя без амоняк се отмива много бързо. Тест за алергична реакция трябва да се направи предварително в салона. А на другите въпроси може да отговори само фризьорът с нужната компетентност

# 3
За теста за алергии следвай инструкциите към боята. Обикновено се мацва чиста, неразредена боя на свивката на лакътя или зад ушите и се чака 24-48 часа. Ако след това мястото е спокойно, няма зачервяване, подуване или някакво друго раздразнение, нямаш поводи за притеснение.

Честотата на боядисване обикновено е всеки месец, но зависи и от това колко бързо ти расте косата. При тъмна боя белите коренчета "блесват" доста бързо, при светла пък тъмните прорастват и все си личи, че е време за боядисване. Идеално щастие няма. Има спрейове за израстнали корени, с които понякога закрепям положението. Пръскай само в банята, че да не боядисаш и интериора.

Безмонячната боя е не по-малко вредна от амонячната. Нали все с нещо трябва да се замени амоняка, което да има същото действие... И безамонячните си съдържат фенилдиамини, толуени и въобще китка не особено полезни химии. Светлите цветове са по-агресивни и повече изтощават косъма.

Натурални бои не препоръчвам. Обикновено са на основата на къна, касия и индиго. Пробвах веднъж, тъмните коси се оцветиха много приятно, но белите станаха рижави като лисица. Да не говорим за миризмата на мокро сено, която ме преследваше с дни.

# 4
Първо опитай с матиране. При мен поне ефектът е поразителен, естественият ми цвят е (поне каквото е останало от него) светлокестеняв с медни оттенъци на слънце. Фризьорката ме матира с някакъв лешник го водеше, почти 1:1 с естествения цвят, само аз си виждам, че не е напълно същия, а има един нюанс по-медно от онова, което съм свикнала. Покрива ми идеално бялото и с всяко следващо ходене се уплътнява цвета. Аз лично съм адски доволна, ходя веднъж в месеца, час и половина е работата, от които повечето е чакане.

Имах много бяло, но матирането ми върши идеална работа засега. Фризьорката каза, че от един момент нататък няма да сме спасява и ще трябва да я боядисвам, но засега и за близко бъдеще е супер, препоръчвам.

# 5
Ползвам безамонячна боя Diacolor на L'Oréal. Тя е с нова формула, която покрива добре бели коси и издържа по дължините. За първи път се боядисах миналата есен от много години. Боята прави косата още по-жива и лъскава. Първите 2-3 месеца я боядисвах всеки месец. После дължините вече са добре боядисани, има насложена боя. Сега слагам само на корени и то само отпред малко на челото и на пътя и то с друга боя - Perfect Mousse. Тя е пяна и дори не се смесва в купа.
По цялата дължина освежавам на няколко месеца с Dia.
Но аз се боядисвам с моя естествен цвят, който е тройка, тоест почти черно и имам малко бели коси.
Фризьорката ме убеждаваше, че безамонячна боя няма да е достатъчна, защото имам плътен косъм. Но тази си е съвсем достатъчна.

# 6
  • София
Благодаря на всички за съветите! Няма проблем, че писахте за къна, аз и това не съм си слагала и ми е полезно да се информирам.

Все пак се насочвам съм боя, която да ми поставят в салон. Моята фризьорка казва за безамонячната, че не покрива 100% белите косми (то аз нямам твърде много), но няма така да ме дразнят, т.е. явно придобиват някакъв цвят. И като за първи път ще са нужни 2 бои, обаче нямам представа коя боя да си купя. Готова съм да дам повече пари за премиум, стига да е щадяща.

# 7
И моята казваше така за безсмонячните бои, но аз си избрах Diacolor и покрива много добре.

# 8
  • София
Още нещо от мен - очаквай неочакваното Simple Smile
Избрах си кестенява боя, но при взаимодейстието с моята коса бях... червена Simple Smile
Не, че не ми отиваше, но аз очаквах друго. Та виж, да боядисат едно кичурче, за да знаеш какво те очаква.

Боядисвам се само с безамонячна боя, супер покрива и щади косата, на Биоетика. Разбрах, че са фалирали, та ще избирам нова. Попитай в салона за подходяща маска за коса, защото много изсушава боята. Желая ти успех!

# 9
  • По света и у нас
Боядисване и изрусяване само в салон.. не прави глупости у дома.

Общи условия

Активация на акаунт