Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 736
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Не се доверявайте толкова сляпо,само на едно мнение.Още повече това е апаратура,ако мръднете,имате газове например и т.н много лесно стават грешки.Не съм имала подобен проблем,но помня когато ми казаха че на бебо изостава с две седмици с мъжа ми се поболяхме за един ден.Отидохме при друг лекар и се оказа че,просто няма такова нещо. Потърсете второ мнение,щом сте толкова притеснена,но и доколкото разбрах дори вашата лекарка не е казала,че това е много сериозно.

# 616
За ендокринолог съм чувала че д-р Яначкова в Щерев е доста добра, но не знам дали ще покрие условието да Ви изслуша, тъй като не съм ходила при нея и не знам какъв е нейния подход.

# 617
  • Melmak
Благодаря, записах се за петък при д-р Стелла Йорданова. Има хубави отзиви и в супердок (знам, че не всичко там е меродавно), но все пак.

# 618
Няма CRL на снимката, за да видим на каква възраст отговаря плода. Иначе G.S. 0.98 см или 5 +5 г.с., ако си заченала по-късно може да се приеме нормално. Спрямо последен менструален цикъл G.A си 6+5г.с. излиза, че изостава със седмица.  Но пак казвам, не виждам размери на ембриона. Може да е физиологична вариация или да се получава разлика от самото измерване. Развитието на ембриона е по-стабилен маркер за проследяване. Има голяма вероятност да навакса до 11-12г.с., но това със зацапването трябва да се разбере в резултат на какво е.  

Здравейте! Бременна съм в 6 седмица и 5 дни. Последния ми цикъл беше на 03.07.25. Имам потвърдена бременност,но според лекарката ми плода се развива добре,но сакчето му е прекалено малко. Прилагам и снимки. Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с нещо подобно и дали има шанс да се разшири сака. Пропуснах да кажа че съм на дуфастон и нащпа тъй като имам леко зяцапване когато се забърша след ходене по малка нужда.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 21:08 от Alfafa

# 619
Според мен ми трябва лекар, който да ме изслуша. Нямам проблем със щж, не е идеята да ми погледне изследването и да ми каже нова доза на еутирокс или нещо друго.

С уговорката, че не съм бременна, препоръчвам д-р Александра Маркова. По НЗОК работи в МЦ Пентаграм, но там чакалнята е малка, без прозорци и без климатик. Аз ходя на частни прегледи в МЦ Хайделберг до Мол Парадайз.
Изслушва, подробно разглежда предходни изследвания, обяснява добре и не е нърд. Прегледите винаги са обстойни.

Много се лутах аз докато си намеря моята си лекарка. Имам опит и с ендокринолози в чужбина - негативен. Нов човек съм просто след нейната намеса. Виждала съм и доста бременни жени.

Успех!

# 620
Здравейте! Бременна съм в 6 седмица и 5 дни. Последния ми цикъл беше на 03.07.25. Имам потвърдена бременност,но според лекарката ми плода се развива добре,но сакчето му е прекалено малко. Прилагам и снимки. Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с нещо подобно и дали има шанс да се разшири сака. Пропуснах да кажа че съм на дуфастон и нащпа тъй като имам леко зяцапване когато се забърша след ходене по малка нужда.
Моята точица, изоставаща с една седмица, сега е в 30г.с. 🙂 Напълно възможно е и при вас да се дължи на по-късна овулация. На следващия преглед би трябвало да имате повече яснота. Стискам палци!

# 621
Добре, че ме подсетихте за кокосовото масло. Имам едно бурканче и ще започна да се мажа с него. С първата бременност бях купила на какви ли не марки - Eucerin, Palmers, Biobaza, сега съм в шестия месец и още не съм се мазала нито веднъж. Много съм несериозна.

# 622
Здравейте! Нова съм във форума и исках да поискам мнение от някого. С моя приятел правим опити от вече 8,9 месеца. В началото не бяха особено задълбочени, понякога свършваше в мен, понякога не, гледахме да не се вглъбяваме и да се насладим на нещата. От 3 месеца обаче започнахме доста по-засилено, аз съм с цикъл от 26-28 дни, към средата все се стараехме да имаме полов контакт, но, уви, отново нищо. Следващия месец ще пробваме и с тестове за О, да видим дали пък не пропускаме деня, може да не е точно тогава когато си мисля, знае ли се. Та въпроса ми по-скоро е: Как според вас е по-правилно? Навсякъде чета “Не го мислете и ще стане” и такива подобни. В други теми пък чета “Изследвайте се, не чакайте!” Които двете неща малко ми се бият, как да ходя през ден на доктор и същевременно да не го мисля😅 за това искам да ви помоля за съвет, кое при вас сработи? И как успяхте да се измъкнете от постоянната мисъл “кога ще стане?”😔 Понеже не сме казали на никого, нямам и с кого да споделям, нямам от къде да чуя съвет или поне утешение. И ще се радвам ако имате полезни съвети да ги споделите! ☺

# 623
Здравейте! Нова съм във форума и исках да поискам мнение от някого. С моя приятел правим опити от вече 8,9 месеца. В началото не бяха особено задълбочени, понякога свършваше в мен, понякога не, гледахме да не се вглъбяваме и да се насладим на нещата. От 3 месеца обаче започнахме доста по-засилено, аз съм с цикъл от 26-28 дни, към средата все се стараехме да имаме полов контакт, но, уви, отново нищо. Следващия месец ще пробваме и с тестове за О, да видим дали пък не пропускаме деня, може да не е точно тогава когато си мисля, знае ли се. Та въпроса ми по-скоро е: Как според вас е по-правилно? Навсякъде чета “Не го мислете и ще стане” и такива подобни. В други теми пък чета “Изследвайте се, не чакайте!” Които двете неща малко ми се бият, как да ходя през ден на доктор и същевременно да не го мисля😅 за това искам да ви помоля за съвет, кое при вас сработи? И как успяхте да се измъкнете от постоянната мисъл “кога ще стане?”😔 Понеже не сме казали на никого, нямам и с кого да споделям, нямам от къде да чуя съвет или поне утешение. И ще се радвам ако имате полезни съвети да ги споделите! ☺

Пробвайте още няколко месеца, ако не става се насочете към репородуктивен специалист, за да ви пусне основните изследвания.

При нас беше така -година опити и нищо, отидохме на доктор пусна ни всички необходими изследвания, спрямо тях ни прати за още 6 месеца опити вкъщи. ( Изследванията и на двамата бяха добре, единствено при мен има ендометриоза в много нисък стадий) 6те месеца опити не стана нищо и по мое желание направихме инвитро.

Обикновено се започва с базови изследвания - спермограма, проходимост на тръби, хламидия антигенен тест,  Антимюлеров хормон, TSH, Пролактин, може и друго, но съм забравила.

# 624
Обмислям и аз така да направя, както ме съветвате. Да пробвам няколко месеца с тестовете, защото досега не сме я следили с нищо, в началото даже не сме гледали и да са дните в календарчето. А като се зачета тук, това си е доста важно, иначе е безсмилсено малко и на късмет ако случайно се нацели. А ние явно с късмета сме на Вие😅 След това ще започнем по доктори. Мисля преди следващия цикъл да пусна и един прогестерон, защото имах преди няколко месеца БХ и се чудя дали пък не е там проблема.

# 625
Ние след 6 м опити правихме спермограма. Беше добре и след още 6 отидохме на репродуктивен. Назначиха ми цветна снимка и на втория месец се случиха нещата. Иначе за тази година сме ползвали лентички, доста витамини, също и лубрикант ( специален за забременяване).

# 626
  • Благоевград
Аз препоръчвам да си направите тест за проходимост на тръбите, спермограма и да следите овулацията с ехограф. Иначе правите опити на сляпо. Ако в един от тези три показателя има проблем, само ще загубите време, ще се разстройвате защо не става и т.н. като това е излишен стрес. Ако пък всичко излезе наред, продължете си с опитите и си дайте още няколко месеца. В случай, че не се получи, тогава може да се насочите към репродуктивен специалист, който да подпомогне процеса.

# 627
Аз препоръчвам да си направите тест за проходимост на тръбите, спермограма и да следите овулацията с ехограф. Иначе правите опити на сляпо. Ако в един от тези три показателя има проблем, само ще загубите време, ще се разстройвате защо не става и т.н. като това е излишен стрес. Ако пък всичко излезе наред, продължете си с опитите и си дайте още няколко месеца. В случай, че не се получи, тогава може да се насочите към репродуктивен специалист, който да подпомогне процеса.
А теста за проходимост на тръби при гинеколог ли се прави или задължително при репродуктивен лекар. Не съм много наясно, а така или иначе след като ми свърши ще отида на преглед, направо да пусна всичко, което е нужно. Иначе преди няколко месеца пусках хормони, но ги пуснах покрай овулацията и прогестерона излезе към 5 и малко. Докторката каза, че това е добър показател, че има Ову🤷🏼♀ защото се бил вдигал нормално. Но исках и да пусна седмица преди цикъл, да видя пък тогава дали не е прекалено нисък.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 16:41 от Anonimna26

# 628
А теста за проходимост на тръби при гинеколог ли се прави или задължително при репродуктивен лекар. Не съм много наясно, а така или иначе след като ми свърши ще отида на преглед, направо да пусна всичко, което е нужно. Иначе преди няколко месеца пусках хормони, но ги пуснах покрай овулацията и прогестерона излезе към 5 и малко. Докторката каза, че това е добър показател, че има Ову🤷🏼♀ защото се бил вдигал нормално. Но исках и да пусна седмица преди цикъл, да видя пък тогава дали не е прекалено нисък.
Теста за проходимост го правят в почти всички болници с АГ отделение. Ако сте от София в Надежда, Щерев, Доверие, 1АГ. Може и в някои частни кабинети, но не съм сигурна. Може да питате АГ къде ще ви насочи.

# 629
  • Melmak
Според мен може би не сте били прецизни в опитите. Сама казваш, че в първите месеци дори не сте били много стриктни.
Има значение и на колко сте години, но не бих правила ей така тест за проходимост на тръби.

Общи условия

Активация на акаунт