Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 833
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Момичета, внимавайте от какво се лишавате и дали имате в менюто си всички необходими хранителни групи. Здравословното хранене изисква всичко включително и въглехидратите, които много хора избягват, за да не дебелеят, но именно те се грижат за мозъка.
При мен се появи сериозен проблем със стомаха и почти спрях да ям белтъчини, които преди това доста хапвах. Сега вече организмът ми забелязва тази липса и се появи проблем с бъбреците. Говорих с двама лекари, които ми обясниха че рязката промяна на хранителния режим през бременността никак не е препоръчителна. 
За вредата от цигарите и алкохола има достатъчно изследвания. Тъй като не пия алкохол от 20 години, не ми липсва, но се съмнявам, че една чаша вино през 9-те месеца ще нанесе някакви непоправими следи.
Що се отнаса до забранените храни, лишавам се единствено от рохки яйца, сурова риба и всякакви домашни млечни продукти и меса, (които и без това никога не съм яла). Другите ограничения ми се виждат малко прекалени.

# 466
hechicera_, има безалкохолно вино и то много сполучливо, не помня марката по обясними причини Smiley Обаче пък мога да ти кажа, къде съм го опитвала - Wine&Co на ул. "Ангел Кънчев".
Честно да ти кажа - няколко пъти проверих етикета дали не са се заблудили. Satisfied

НАМЕРИХ ГОО: https://winezja.pl/en/villa-bellucci-alcohol-free - това е марката, явно и "просеко" имат. Sweat Smile

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 15:26 от darbie9596

# 467
Чаша вино няма да навреди, аз съм с анемия и много нисък хемоглобин и доктора ми казва, че чаша червено домашно вино е перфектно за организма.
С първата бременност съм пила има няма две чаши за цялата бременност, аз по принцип не пия и не обичам, но определено не мисля, че ще навреди.
За суши умирам ама ще оцелея и без, няма как  Grinning

За да не е спам, кога смятате е най-добре  да се отиде на трета фетална? Аз понеже на две места ходих до сега, на едното ми казаха 31-32 гс, на другото 36-37.
То има жени, които раждат 37 гс, струва ми се късно. Ще питам и АГ, има време, но ми се стори странно това разминаване.

# 468
Аз също съм голяма паника с храната. По цял ден чета етикети и много се ядосвам, че на голяма част от марките не пише дали млечните продукти са от пастьоризирано мляко или не. Живея с котка и честно казано ми е по-притеснено да не хване листериоза или токсоплазмоза от храната. И аз и животното сме с отрицателни тестове като аз нямам и имунитет за токсоплазмоза. От две седмици само това ми е в главата. Почти съм се отказала да ям млечни продукти и сурови плодове и зеленчуци от притеснение. Днес изядох една снежанка на Денито като съвсем не се сетих да видя дали е пастьоризирана и естествено не пишеше. Как се справяте със стреса от това ядене и аз ли съм единственото куку, което пита чат гпт за всичко?

# 469
И аз гледам етикетите и питам по ресторанти и заведения, където отидем! И да ви кажа, добре, че днес зачекнахме тази тема за храната, че бях решила да правя хляб с квас, тъй като ММ ми казва защо съм спряла да правя, а аз не съм имала време, не за друго. Днес се сетих, че кваста не е подходяща, заради бактериите, също така мисля, че и не мога да ям квасено с домашни условия кисело мляко, но ще направя за моите хора, пък аз няма да ям, то е ясно. Друг въпрос имам към вас - как се справяте с ходенето по нужда на други места - офис, заведения и други. Аз когато мога да клеча, си клеча, ако не - си постилам тоалетна хартия на седалката, но и това много ме притеснява, защото не ни предпазва напълно от бактерии, моля за мнение:) мерси!

# 470
Филм има и при мен с храненето, освен етикетите, после меря и КЗ и там има шашкащи стойности понякога. Joy Аз не съдя никой, всеки да си прави каквото иска. За мен например повечето въглехидрати се отразяват супер зле и вечно съм в сметки и следене. Това, че помагат на мозъка не искам да го коментирам, защото зависи от самия въглехидрат.

Има моменти си хапвам от ресторант. Гледам да не ги мисля.

За виното, аз още преди да забременея бях спряла всякакъв алкохол от месеци. Сега ми се допитва винце, джинче, човещинка, но не пия. Този без алкохолен джин бих го пробвала. Имам две изпити глътки по някакви поводи, ама не го мисля толкова - две глътки.

# 471
Не се впрягам. Не ям месо и риба (от преди да съм бременна). Не чета етикети, освен нещо в което се съмнявам. Според закона за ЕС, не се използват сурови млека и прочие. Единствено ако вземете домашни продукти от някоя баба, които са сурови, може да имат реални последствия.
Алкохолът и цигарите няма да коментирам, за мен е безотговорност към детето в теб ако си позволяваш и двете.
И хлябът с квас и домашното мляко след изпичане на 180 градуса плюс са разрешени. Не е останала и една жива бактерия, освен ако не ядете сурово тесто..
Та прекаленото четене и впрягане води само до допълнително главоболие. Достатъчно е да измиваме зеленчуци и плодове добре, да не ядем сурово сушени мезета и риби (плюс риби с високо съдържание на живак) и всичко да е добре сготвено откъм меса, яйца и прочие.
Леко брвменеене и по-малко стрес!

# 472
Как живеете с толкова страхове не знам. 🥺 После като видите току-що пролазилото си дете да ви лиже пантофите, направо не ми се мисли! Давайте го по-спокойно с храната. Хляб с квас може да се яде, какъв е проблемът, нали се пече? Киселото мляко със сурово ли се кваси? Ако да, май това вече не може, но попитай АГ.
Кардиологът, препоръчващ вино, дори няма да го коментирам. 🤦

# 473
Защо да не може да се яде квасен хляб? Аз много обичам, сега не си правя защото чугунената тенджера ми е тежка 😄 но това си е естесвен пробиотик, плюс това хлябът се изпича при доста висока температура. Аз не мисля, че е проблем. Тук сигурно много ще ви шокирам, но аз си правя и домашен кефир (само с пастьоризирано мляко, разбира се) и си го пия. Не се препоръчват ферментирали храни от зеленчуци, като краставички и кисело зеле, именно защото не можем да сме сигурни колко добре са измити зеленчуците.

И аз гледам етикетите и питам по ресторанти и заведения, където отидем! И да ви кажа, добре, че днес зачекнахме тази тема за храната, че бях решила да правя хляб с квас, тъй като ММ ми казва защо съм спряла да правя, а аз не съм имала време, не за друго. Днес се сетих, че кваста не е подходяща, заради бактериите, също така мисля, че и не мога да ям квасено с домашни условия кисело мляко, но ще направя за моите хора, пък аз няма да ям, то е ясно. Друг въпрос имам към вас - как се справяте с ходенето по нужда на други места - офис, заведения и други. Аз когато мога да клеча, си клеча, ако не - си постилам тоалетна хартия на седалката, но и това много ме притеснява, защото не ни предпазва напълно от бактерии, моля за мнение:) мерси!

# 474
Аз бяха паникьосана в началото и четях, а после мнението ми стана точно същото като на Nidda, и домашната майонеза избягвах заради суровите яйца.
Относно обществените тоалетни -> правих същото като DimBZah, слагах дооста хартия, за да избегна какъъвто и да е контакт, вече в 9 месец спряхме веднъж на една бензиностанция, в чиято хигиена силно се съмнявах, но едвам се стисках. Напръсках чак с дезинфектант, слагах много хартия и все пак се опитвах да клеча повече Joy нищо не съм лепвала, всичките ми изследвания на урина и секрет са били чисти.

# 475
Аз искам каквото от мен зависи да го направя, за да се роди здраво това дете. Ако ще после всички пантофи да изяде...Simple Smile Не си бях давала сметка досега колко неща не пише по етикетите на храните. Представям си да си алергичен към някой продукт и да не го пише в съставките...Яденето ми е проблем, просто свиквам, че ще си ям повече вкъщи, ще чета етикети и ще отказвам съмнителни храни. То си е "проблем" в ежедневието. Хем яж здравословно и разнообразно, хем...аджеба какво да ям точно и аз не знам.
Не пийте, не пушете, дебелейте на воля, ще минат 9те месеца и всичко ще бъде наред. Simple Smile

# 476
Как живеете с толкова страхове не знам. 🥺 После като видите току-що пролазилото си дете да ви лиже пантофите, направо не ми се мисли! Давайте го по-спокойно с храната. Хляб с квас може да се яде, какъв е проблемът, нали се пече? Киселото мляко със сурово ли се кваси? Ако да, май това вече не може, но попитай АГ.
Кардиологът, препоръчващ вино, дори няма да го коментирам. 🤦

Честно казано тази хипохондрия ми се появи около Ковид през 2020 г. Допреди това никога не съм се замисляла за нищо. Сега чета листовки, етикети, мнения, блогове и всякакви щуротии. Като се замисля колко оскъдна е била информацията по времето на нашите майки и баби и те са оцелели и са ни отгледали малко се успокоявам, но все пак има толкова много източници в днешно време, че вече не знаеш на какво да вярваш и на какво не. Ще я мисля тая снежанка една седмица и ще я забравя най-вероятно😬

# 477
Без капка ирония и “подигравка”, потърсете психологическа помощ. Имах близка с хипохондрия + четене на етикети до несвяст и мозъка ѝ прегряваше, получаваше паник атаки ако изяде нещо, което не е прочела и си бъркаше в гърлото, за да го изкара. Купи си всякакви уреди за дезинфекция, плюс да озонира и изкарва токсини от всичко. Сега е по-добре, но състоянието не е за подценяване. Успех!

# 478
Без капка ирония и “подигравка”, потърсете психологическа помощ. Имах близка с хипохондрия + четене на етикети до несвяст и мозъка ѝ прегряваше, получаваше паник атаки ако изяде нещо, което не е прочела и си бъркаше в гърлото, за да го изкара. Купи си всякакви уреди за дезинфекция, плюс да озонира и изкарва токсини от всичко. Сега е по-добре, но състоянието не е за подценяване. Успех!

Да, мислела съм си го и аз. Понякога наистина прекалявам и обикновено ми се случва в по-стресови етапи от живота ми. Сега това през което минавам ми е за първи път и освен мъжът ми все още е рано и не сме казали на никой друг. Имам нужда да споделям с хора преминаващи или преминали през същото и затова така ми е по-напрегнато. Благодаря за съвета☺

# 479
Всяка майка, надявам се, иска да направи най-доброто за детето си. Няма лошо в четенето на етикети и листовки, аз също го правя и то за всичко, искам да знам какво ям, пия и приемам. Но едно е да се информираш, друго е да се паникьосваш за всичко и да живееш в страх. Това само ще навреди както на вас, така и на бебетата.
Салатата Снежанка е с пастьоризирано мляко, вече няколко момичета написаха, че в ЕС не може да се продават продукти от непастьоризирано мляко. По-скоро биха ме притеснили всякаквите там консерванти, стабилизатори, гуми и какво ли не и бих си направила един домашен таратор. ✌

Общи условия

Активация на акаунт