Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 803
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Е аз си пуша. Просто не мога да спра. Намалила съм ги, сменила съм ги с леки, но не мога да ги спра. Дори на акупунктура ходя през ден за отказване на цигарите, но не би.

# 496
Да, и аз знам че има продукти със сурово мляко, но задължително трябва да пише, че са такива на етикета поне според европейски стандарти.

И ако не пише конкретно, че е пастьоризирано, може да съдържа и сурово. Всяка страна от ЕС си избира дали да се продава сурово. И пак казвам, може да се зарази храната с листерия при транспорт, манипулация, досег с други храни, т.н. Важно е да е коректно и хигиенно пакетирана. Препоръчва се консумацията на твърди сирена, зрели доста време.
Ужасна е тази листерия, може да се развие дори до 6 месеца след консумация на заразена храна.

# 497
Здравейте на всички
Днес ме приеха в болница цял ден стоях,вливаха ми глюкоза не спирам да повръщам ,обезводних се ,нито мога да ям нито да пия вода,нищичко ..бях така два дни до днес ,когато вече едвам си стъпвах на краката ,имам хапчета против гадене,не помагат повръщам ги,прибрах се от болницата и всичко се повтаря.... Утре пак ще ходя някой имал ли е подобно преживяване ,моля да сподели ,как се е справила и кога е отминало това зверско повръщане...
Моля за съвети в паника съм и съм отчаяна Cold SweatConfounded

# 498
Няма смисъл от повече чоплене. Сподели се коя какво прави, кое е полезно, кое не и вече кой както иска да си обработи информацията и да си взима решенията.
За повръщането при мен беше ужасно, буквално имаше 2 дни, в които сумарно бях изпила 1 чаена чаша вода и то с чаена лъжичка си мокрих устата, храна никаква не бях приемала, трябваше да ми вземат кръв за пренаталния, а вените ми бяха колабирали и 40мин ме дупкаха на всевъзможни места, но капка кръв не потичаше, накраха ме да изпия шишенце 300мл, а аз толкова вода не бях пила сумарно от дни. Стреснах се, че ще навредя на бебето, че ще трябва да лежа пак в болница и започнах с малките шишенца, бебешките на Девин да се старая да пия, а ако ще да повръщам. А повръщах ужасно много, отварям си очите от сън и не мога да се изправя да стигна до тоалетната, няколко пъти ми излизаше буквално през носа и няма да изпадам в подробности колко и как трябваше да чистя, абсолютно некотролируемо беше, не траех миризми, исках само да става течение и имаме един пистолет, който духа студен въздух.. слагах си го към лицето, на отворени прозорци да става течение, това беше ноември/декември, повръщах си от въздуха, свалих 6кг и продължи до около 16г.с при мен с повръщане по минимум 5 пъти на ден, а през останалото време от деня се чудих как да не повърна. Т.е. до средата на 4 месец бях така, таблетки ме облекчаваха за точно няколко минути. Единственото, което ми помагаше беше ледена кола. Пиех по няколко глътки, но от газировката и захарта ме отпускаше поне да успея да ям нещо.
Последно повръщах в 19г.с и то единичен случай, но гаденето ми продължи до няколко седмици след раждането. Не беше постоянно, не повръщах, но по няколко пъти на ден ми се гадеше, но не беше онова непоносимото от първите месеци. Киселините в последните 2 месеца бяха също толкова гадни при мен, но бебето беше доста нависоко и тях с Гаттарт ги облекчавах и имаше ефект.

# 499
По-чувствителните бременни да пропуснат поста ми, не искам да разстройвам никого.

Извинявайте, но това с алкохола, цигарите, силната музика, купоните, концертите и т.н. си е чиста проба егоизъм. Ще си призная, че през първата си бременност се чувствах по подобен начин, тъй като преди това бях пушач и също обичах да си пийвам. Щом видях двете черти, спрях. Но… имаше абстиненция, истерии, сривове (в комбинация с хормоните, беше страшно), крещях как само да родя и ще си се върна към цигарата и винцето… А бебето беше желано, планирано, правихме опити с месеци. От сегашната си гледна точка не мога да повярвам, че това съм била аз, защото днес не съм същият човек.

Ето това се случва, когато човек обича идеята да има дете повече от детето си. Също така това се случва, когато човек има пристрастяване, всичко друго му се струва по-маловажно.

Тази бременност не завърши благополучно - не казвам, че причината е тази, дори се стараех да спазвам всички препоръки през цялата бременност, но в началото на осми месец тоновете просто спряха. Не стана ясна причината, не се шашкайте, друга ми е идеята на поста.

Тогава осъзнах колко много искам дете, как няма нищо по-важно от това, колко голям ангажимент е и как тези “лишения”, които трябва да търпим, не са всъщност никакви лишения, а за доброто и на майката, и на бебето. Започнах да мечтая истински за дете, а не по онзи егоистичен начин както преди това (защото първото дете също беше желано и чакано с месеци).

Не пропуших повече и внимавах с алкохола. Подготвях се за следваща бременност така, както трябва да се подготвя всяка майка. Защото колкото и да е неудобна тази истина - да спреш цигарите и алкохола в деня, в който видиш двете чертички, не изчиства организма ти. Не те прави здрав. Да, по-добре е от това да продължиш да ги консумираш, но не е най-доброто, което можеш да направиш за детето си.

Родих жива и здрава дъщеря, отглеждана с много любов, отдаденост и “лишения”, които не се усещат като лишения. Сега съм бременна отново и правя всичко по същия, дори по по-добър начин. Пожелавам на всяка бъдеща майка да осъзнае колко много обича детето си, а не просто идеята да има дете, без да се налага да преживява съкрушителни загуби. Именно затова споделям своите преживявания. Не само за да се похваля колко добра майка съм, макар че се гордея с това 😀.

Благодаря, че ме изчетохте, и се надявам да съм подтикнала поне една бъдеща майка към размисъл. Защото ако сега бихте направили компромис с това (което е жизненоважно), с какво ли не бихте направили компромис в бъдеще?!

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 01:44 от Артемида

# 500
Здравейте, момичета 🌸
Скоро ми предстои да правя БХС  и съм малко в паника, защото съм чула различни мнения за това къде е най-добре да се правят. Някои казват „Щерев“, други – частни кабинети при определени лекари, а трети препоръчват да комбинирам прегледа и кръвните изследвания в един ден.

Моят АГ ми даде някакви насоки, но ми се ще да чуя реални впечатления от жени, които са минали по този път.
– Къде правихте БХС и бяхте ли доволни?
– Как се подготвихте преди прегледа?
– Имаше ли нещо, което бихте направили различно?

Ще се радвам и на всякакви съвети за хранене, витамини и поддържане на спокойствие в този период 🙏

# 501
Аз правих БХС и фетална в Марковс при д-р Павлова и съм много доволна. Тя вече е в отпуск по майчинство, но всички там са добри. След прегледа там взимат и кръв за БХС и изпращат подробно разчитане на резултати. Няма специална подготовка преди това. Успех!

# 502
И аз бях в МЦ Марковс, при д-р Димитрова. Много съм доволна, и втората фетална там я правих.

# 503
През трите ми бременности съм правила фетална морфология при п-р Марков,безкрайно съм доволна от него.С последното ми бебе на първата ходих в Оскар при др.Стратиева по препоръка на лекаря, също съм доволна и дори позна много рано пола.

# 504
Всички фетални и след тях доплери съм ги правила при д-р Димитрова в Марковс и съм изключително доволна от нея! За професор Марков и д-р Павлова също съм чувала много добри отзиви. Ако пък не искате в Марковс - д-р Мирчева в Софиямед също е много добра, направи ми и много добро впечатление д-р Панайотова във Вита (бях при нея на доплер).
Предварителна подготовка не съм правила, не знам и дали нещо се прави изобщо 😁 В Марковс на място се взима кръв веднага след прегледа като е хубаво ако искате да направите и двете неща в същия ден да си запазите час за фетална преди 18:00, тъй като до колкото знам лабораторията им работи до 16:00 (стига да не ме лъже паметта), а за другите места не мога да кажа как процедират.

Съвети за хранене няма да дам тъй като мернах няколко страници по-назад да се дискутира за това 😁 Витамини е хубаво лекаря да назначи изследвания и да види за дефицити - аз през цялата бременност пиех витамин Д и витамин Б12 + витамини за бременни. Сега продължавам с тях, само че с витамини за след раждане и кърмачки 😄

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 11:42 от ni.tray

# 505
Здравейте момичета, моля някоя от вас ако знае къде мога да посетя АГ кабинет без записан час за преглед. Някъде около кв. Надежда, Костинброд и Божурище. Благодаря 🙏🏽

# 506
Здравейте! Бременна съм след инвитро в 12г.с. и ТСХ ми е 0.02 (0.27 - 4.20), FT4 16.60 (12.00 - 22.00), FT3 4.94 (3.10 - 6.80). Досега нямам установен проблем с щитовидната жлеза, нито съм приемала медикаменти за нея. Притеснителни ли са тези ниски стойности на ТСХ? Изпратих ги на АГ, но още чакам отговор.

# 507
ni.tray Здравей, мога ли да те попитам да споделиш какви витамини за след раждане вземаш, на мен ми изписаха също едни, но ми се иска да видя и другите мами какво вземат, мерси много предварително Simple Smile)

# 508
Здравейте! Бременна съм след инвитро в 12г.с. и ТСХ ми е 0.02 (0.27 - 4.20), FT4 16.60 (12.00 - 22.00), FT3 4.94 (3.10 - 6.80). Досега нямам установен проблем с щитовидната жлеза, нито съм приемала медикаменти за нея. Притеснителни ли са тези ниски стойности на ТСХ? Изпратих ги на АГ, но още чакам отговор.
Най-добре си запишете час за ендокринолог. АГ си е гинеколог, макар да имат познания, аз лично за хормони се съветвам само с ендокринолог.

# 509
Благодаря на всички за споделените впечатления 🌸 Много ми помогнахте да се ориентирам. Склонна съм да се насоча към Марковс или Щерев, тъй като виждам, че доста от вас имат добър опит там.
Имам още няколко въпроса – понеже чух, че някои момичета комбинират БХС с допълнителни пакети витамини и хранителни добавки, има ли смисъл да започна нещо такова преди прегледа или е по-добре да изчакам резултатите?
Също така, забелязах, че някои лаборатории предлагат по-бързо излизане на резултатите – има ли реално предимство това или няма голямо значение за точността?

Ще се радвам да чуя и вашите трикове за справяне със стреса преди БХС – аз съм от хората, които почват да ровят в интернет и после се паникьосват излишно 😅

Общи условия

Активация на акаунт