Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 801
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
БХС е само една статистика. Няма повод за притеснение и за мен изследването трябва да отпадне и да се замени с пренатален тест, който държавата да поема на 50% (примерно).

# 511
Не съм имала никакви притеснения относно БХС, както написаха, това е просто една статистика.
По-скоро вложете времето си и усилия в намиране на добър лекар по фетална медицина с хубава апаратура. Прегледа при него в 12г.с. е много по-важен и информативен.
По спомен в Марковс изследванията излязоха до 5 работни дни, иначе. Не съм пила витамини освен фолиева киселина. Не разбирам каква е идеята, която описвате. И да пиете нещо, то няма да промени резултата от БХС. Няма нужда от никаква подготовка предварителна.

# 512
Здравей cht gpt 💕(шегичка) ☺

Бихте ли обяснила, какво имате предвид, понеже не го разбрах, а и за първи път го чувам и ми стана интересно: “понеже чух, че някои момичета комбинират БХС с допълнителни пакети витамини и хранителни добавки, има ли смисъл да започна нещо такова преди прегледа или е по-добре да изчакам резултатите?”
Отделно БХС не е само лабораторно изследване, а е съчетано с ехографски преглед и софтуерна статистическа обработка на резултатите, което отнема техническо време. Провежда се при специалист по фетална морфология.

“има ли реално предимство това или няма голямо значение за точността?” - няма общо с точността, просто принцип на работа, а предимството се състои основно в това, че ще си получиш резултата по-рано.

Благодаря на всички за споделените впечатления 🌸 Много ми помогнахте да се ориентирам. Склонна съм да се насоча към Марковс или Щерев, тъй като виждам, че доста от вас имат добър опит там.
Имам още няколко въпроса – понеже чух, че някои момичета комбинират БХС с допълнителни пакети витамини и хранителни добавки, има ли смисъл да започна нещо такова преди прегледа или е по-добре да изчакам резултатите?
Също така, забелязах, че някои лаборатории предлагат по-бързо излизане на резултатите – има ли реално предимство това или няма голямо значение за точността?

Ще се радвам да чуя и вашите трикове за справяне със стреса преди БХС – аз съм от хората, които почват да ровят в интернет и после се паникьосват излишно 😅

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 13:04 от Alfafa

# 513
Имай предвид, че БХС е чиста статистика, т.е. на база измерванията по време на феталната, кръвните стойности и фактори като възраст, тегло, кръвно изчисляват вероятност от синдроми и проблеми по време на бременност, а не 100% наличие на такива. Казвам, защото много момичета се притесняват, а това е статистика. Вече ако има отклонения се правят допълнителни изследвания.

На мен ми пуснаха витамин Д и Б12, защото имах дефицити, а и първите три месеца не можех да ям месо. Според мен е хубаво да се проверят. За други най-добре обсъди с АГ.

# 514
Само да вметна, че също на база резултатите от БХС се изчислява риска от развиване на прееклампсия, който е много важен показател.

# 515
Без час не знам, но в Люлин мед, Бялата къща има часове при различни доктори днес и утре ако е спешно. Можеже да запазите през супердок https://superdoc.bg/klinika/lyulin-filial-lyulin-mts-lyulinmed

Здравейте момичета, моля някоя от вас ако знае къде мога да посетя АГ кабинет без записан час за преглед. Някъде около кв. Надежда, Костинброд и Божурище. Благодаря 🙏🏽

# 516
  • Melmak
Има ли дами, които са приемали метформин по време на бременност?

# 517
Добре е да се консултирате с ендокринолог. На мен моята ми беше казала, че ако реша, че превишавам храната да взема едно хапче. Не е проблем да се приема, но с диета ми се видя по-безопасно за бебчето. Не ми се рискуваше.

# 518
  • Melmak
Бях днес при д-р Нисан Йочал, не я познавах, случайно имаше скорошен час и отидох. Каза, че не искала нейни пациентки да го пият. Няма да ми го изпише. Не знам дали има ендокринолог, който би. С електронна рецепта е.

# 519
Точно и аз се притеснявах, за това не го взимах, като може и с диета да се получи. Явно има различни мнения по този въпрос, а не би трябвало да е така.
Аз имах за 6 месеца. Беше ми изписан преди забременяването.

# 520
Ако успявате да контролирате кръвната захар чрез режим и редовно проследяване на нивата, не е нужен медикамент. Но, познавам доста хора, които нямат волята да направят подобна промяна и се спират на по-лесния начин, за такива наистина е най-безопасно да си пият хаповете, за да избегнат риск от усложняване.

Точно и аз се притеснявах, за това не го взимах, като може и с диета да се получи. Явно има различни мнения по този въпрос, а не би трябвало да е така.
Аз имах за 6 месеца. Беше ми изписан преди забременяването.

# 521
Препоръчвам ви книгата "Глюкозната революция", както и всеки на пръв поглед нелеп приом като пиене на вода с оцет и започване на всяко хранене с голяма салата с оцет и зехтин. Минимизирайте лекарствата освен ако не са за задържане или не се налага нещо спешно.

# 522
Здравейте ,мами.
Искам да попитам има ли някоя с леко завишени стойности на двойно позитивни НК клетки?

# 523
  • Melmak
Ендокринологът днес ми обясни, че нямало смисъл да пуска дори изследвания.. много ме озадачи.
Питам я за витамин Д да го спирам ли? Не можела да каже.. да съм питала гинеколог.

Да съм приемала Берберин, аз пък него го спрях като видях двете черти, не знаех дали може с бременност.

Глюкозната революция за мен не е най-добрата книга, има верни неща, има и глупости, това с оцета няма да го коментирам.

# 524
  • На изток от Ада
Барберин не става с бременност.

Общи условия

Активация на акаунт