Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 795
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Тук може да се запознаете с научното и медицинско становище за прием на берберин по време на бременност.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK600384/#:~:text=Does%20tak … aking%20berberine:

Ендокринологът днес ми обясни, че нямало смисъл да пуска дори изследвания.. много ме озадачи.
Питам я за витамин Д да го спирам ли? Не можела да каже.. да съм питала гинеколог.

Да съм приемала Берберин, аз пък него го спрях като видях двете черти, не знаех дали може с бременност.

Глюкозната революция за мен не е най-добрата книга, има верни неща, има и глупости, това с оцета няма да го коментирам.

# 526
Не съм чела книгата "Глюкозната революция", но съм гледала десетки клипове на авторката Джеси Иншоспе, със съвети, които съм прилагала и прилагам досега. При мен виждам невероятен ефект.

# 527
Добър ендокринолог: Емил Начев, всяка сутрин в работен ден в Майчин дом, ендокринологията, без записване на час.

# 528
ni.tray Здравей, мога ли да те попитам да споделиш какви витамини за след раждане вземаш, на мен ми изписаха също едни, но ми се иска да видя и другите мами какво вземат, мерси много предварително Simple Smile)

През бременността пиех на pregnacare и сега пак тях като в момента съм си взела new mum, но мисля да пробвам и breast-feeding ☺ Не знам дали са ефективни, но моя организъм лесно се повлиява от всякакви витамини.

Иначе за ИР, метформин и бременността - аз също съм с ИР от преди бременността, но на мен не ми понася метформин и пиех глюкофаж хр. Ендокриноложката ми каза да го спирам веднага щом се установи бременността. Каза ми че след 24та седмица ако КЗ ми е много висока и не се влияе от диета ще може да го включим отново, но така и не се наложи да го включвам. Не знам как стоят нещата с метформина, може би е същото, но най-добре консултация с ендокринолог. Това с витамин Д-то пък е тотален абсурд 😂 На мен точно ендокриноложката ми следеше нивата на вит Д и тя определяше колко да пия. АГ също е следял, но не се е месел, защото знаеше че имам ендокринолог.

# 529
Моето БХС и фетална бяха в Щерев при исиклиева и не съм много доволна. Бебето не искаше дс де завърти и според мен лекарката малко се изнерви понеже се разхождах на 2 пъти по 10 минути с надеждата да се обърне. Доста време отиде над час. Иначе за втората фетална съм се насочила към Калев. Чувала съм и от познати добри неща за него. БХС - пуснах кръвни в Щерев ден преди феталната и излязоха на същия ден. За самата фетална в Щерев искат да сис готови кръвни изследвания пуснати там защото и формацията от тях се комбинира с феталните измервания и се вкарва в софтуер който прави самите калкулации. Съгласна съм с мненията, че БХС е само статистика и пъти по достоверни са пренатални те тестове

# 530
Момичета, докато обсъждате темата за кръвната захар бих искала да питам нещо. На всички бременни ли се прави обременяване с глюкоза? Чувала съм, че е доста неприятно, аз съм с изключително ниско желязо, прималява ми постоянно и сутрин като стана трябва да ям веднага, та от сега го мисля как бих издържала до лабораторията, после да изпия сладката течност и да стоя там 2 часа. Естествено, че ще го направя ако се налага и се прави на всички, просто бих се радвала да чуя други бременни как са го понесли. 🙂

# 531
Момичета, докато обсъждате темата за кръвната захар бих искала да питам нещо. На всички бременни ли се прави обременяване с глюкоза? Чувала съм, че е доста неприятно, аз съм с изключително ниско желязо, прималява ми постоянно и сутрин като стана трябва да ям веднага, та от сега го мисля как бих издържала до лабораторията, после да изпия сладката течност и да стоя там 2 часа. Естествено, че ще го направя ако се налага и се прави на всички, просто бих се радвала да чуя други бременни как са го понесли. 🙂

Не, аз не съм, както и много мои познати бременни. Обременяването с глюкоза се прави по препоръка на АГ, ако прецени, че има нужда.

# 532
Аз правих по мое искане. Не го довърших и съжалих, но ми стана лошо. Не плаша никого, просто съм свикнала да закусвам и от глюкозата ми стана много гадно. За мое спокойствие си купих глюкомер и си следих кръвната захар и сега го правя за мое лично спокойствие. Следящата ме АГ ме увери и се опитва да ме успокои, че съм поднормено тегло, нямам предпоставка, но аз исках да съм спокойна. За сега всичко е наред.
Около мен само позната с наднормено тегло си беше правила, всички останали бременни/родили ми споделиха, че са пропуснали. За сега е само с препоръчителен характер, но ако има и капка съмнение направете го. Но все пак АГ и препоръката е най-важна.

# 533

В много страни се прави на всички, в България може би скоро също. Но се следват различни протоколи. Аз като го направих, беше един час, на три часа пращат, ако има проблем. Не беше кой знае какво.

За ниското желязо е хубаво да се следи между другото. На мен ми се наложи да ми вливат, защото само с добавки и храни не се увеличи

# 534
В България обременяването с глюкоза се прави по преценка на АГ, при наличие на определени предпоставки, например: околоплодни води над норма, прекалено избързване в растежа на бебето (най-вече гледат коремчето дали не избързва много), твърде много качени килограми на майката, проблеми с КЗ от преди забременяването, а според някои лекари и възрастта на майката също е предпоставка.

# 535
Имам същия проблем, взех ММ с мен. Той беше солидарен и не хапваше след определените часове 😅 единствено сутринта пи кафе докато чакахме.
В моят случай лабораторията е мега малка и тясна и ми казаха, че е ок да седна на пейката отпред - бяхме на слънце(не беше още лято) и като цяло си говорихме с ММ през цялото време и мина доста по-леко отколкото очаквах.
Успях да издържа на глада
, глюкозата после ми се ослади доста, така че при мен не беше гадно и реално тя ме вдигна и успях да издържа и следващите две пробовземания. За мен като дискомфорт не беше нещо особено. По-скоро се бях повлияла от чуждото мнение.
Моят АГ го искаше профилактично - със сигурност не съм имала нещо от посочените по-горе причини.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 21:06 от Азара.

# 536
На мен глюкозата винаги ми е била ужасна и като човек с ИР, който си я е правил и няколко пъти преди забременяването, просто стискам зъби и държа 2 часа. Но не е болка за умиране. Важното е кръвта да се взема само венозно, както и да няма никакво движение по време на изследването.
Иначе аз мислех, че на всички бременни в България се пуска такова изследване, но явно не. Според мен е хубаво да се направи и без да има някакви предпоставки, но лекари всякакви има, а пък и всеки сам си преценява.

# 537
Искилиева и аз не я препоръчвам изобщо! Наплаши ме ужасно към края на бременността ми на фетална морфология, после обикалях полуразревана по кабинети за второ, трето, четвърто мнение, докато се убедя, че всичко с бебето е перфектно, както си и беше през цялата бременност… На всичкото отгоре се държа арогантно и надменно. А върхът на сладоледа беше, че ми измери кръвното в края на прегледа, след като ми наговори страшни и неверни неща, след като се разтреперих и разплаках, и студено отбеляза “Ама вие и кръвно имате…” 😀😀😀 Не знам мен ли нещо не ме хареса, или винаги се държи така, но със сигурност не е добър професионалист.

Моето БХС и фетална бяха в Щерев при исиклиева и не съм много доволна. Бебето не искаше дс де завърти и според мен лекарката малко се изнерви понеже се разхождах на 2 пъти по 10 минути с надеждата да се обърне. Доста време отиде над час. Иначе за втората фетална съм се насочила към Калев. Чувала съм и от познати добри неща за него. БХС - пуснах кръвни в Щерев ден преди феталната и излязоха на същия ден. За самата фетална в Щерев искат да сис готови кръвни изследвания пуснати там защото и формацията от тях се комбинира с феталните измервания и се вкарва в софтуер който прави самите калкулации. Съгласна съм с мненията, че БХС е само статистика и пъти по достоверни са пренатални те тестове

# 538
Аз съм била на БХС и на втора фетална при Калев. Мога да кажа само положителни неща за него, и двата пъти беше много мил и отзивчив показа бебето, дадени снимки, обясняваше през цялото време на прегледа какво гледаме. Всеки път дава препоръки за бременността, бебето и ако имаш някакви въпроси ти отговаря без проблем.

В моя случай на втората фатална бебето също се беше завъртяло, но докторът се постара да огледата добре. Също с много усилия успя да направи няколко 4D снимки, за да имаме, за което съм му много благодарни.

# 539
  • Благоевград
Аз съм доволна от Чучумишев. Докато трае прегледа си мълчи и гледа бебето, ако имаш въпроси, ти отговаря.
При него ми взеха кръв за БХС, но аз съм пациентка на Калчев от 2019 г.
Отделно правих и пренатален тест, за да сме максимално спокойни.
С Чучумишев мога да разговарям за витамини, добавки, различни медикаменти, има обширни знания и ми е много спокойно, когато се виждаме и коментираме и моите показатели.

Общи условия

Активация на акаунт