Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 721
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Според мен може би не сте били прецизни в опитите. Сама казваш, че в първите месеци дори не сте били много стриктни.
Има значение и на колко сте години, но не бих правила ей така тест за проходимост на тръби.

Защо? Какво Ви притеснява?
Това е едно от първите изследвания, които се назначават ако 6 м не става бебето ( в някои случаи повече или по малко, зависи от годините). Има възможност да се направи с упойка, ако жената изпитва страх или пък с пяна. Много често то има терапевтично действие. При нас "продуха" положението и бебчето стана. А ако недай си Боже, не е добре изследването, двойката имат яснота накъде да действат и как вместо да си губят времето.

# 631
“Тестът” е процедура - влива се контрастно вещество през матката и тръбите. Може да е леко болезнено, някои жени избират да се прави с упойка. Няма нищо страшно, полезно е да се направи при близо година опити без успех, но изисква посещение при репродуктивен - не го прави всеки доктор. В Надежда например освен репродуктивните го правят още двама, но не са опитни в това и аз имам лош опит. Във всеки случай първата стъпка е пускане на хормони, назначени от АГ и проследяване на овулация вкъщи и на УЗ. Проходимост може след това. Има теми за проблемно забременяване, можете да се насочите натам. На мен забременяването ми отне 3,5 години. Само 1 се оставих на сляпо, после вкарахме тежката артилерия, не ми се чакаше.

# 632
  • Melmak
Може би темата за бебеправене е по-подходяща за питащата дама.
Не казвам, че това изследване е опасно или неподходящо. Просто тя самата казва, че кой знае какви опити не са правили и после айде проходимост. Ако е излишен стрес, не всеки иска да си го причинява. Пак казвам и годините са фактор, не разбрах на колко е авторката.

# 633
Не казвам, че това изследване е опасно или неподходящо. Просто тя самата казва, че кой знае какви опити не са правили и после айде проходимост. Ако е излишен стрес, не всеки иска да си го причинява. Пак казвам и годините са фактор, не разбрах на колко е авторката.
Аз съм на 22 години, приятеля ми е на 28. На няколко часа път съм от София, за това ми се иска първо базовите изследвания да направя преди да хукна по “големия град”. Пък и лекичко се надявам да сме се забавили толкова, защото сме подходили не особено отговорно първите 5 месеца поне. Но пък ще е хубаво да пусна това онова, за мое успокоение

# 634
Така или иначе има изследвания, които е хубаво да се направят преди опити за правене на бебе, като полови хормони, според мен АМХ е много важно също да се знае, както и полово предавани, за чисто спокойствие. Естествено, че никой не прави цветна снимка на тръби преди да прави опити. Например хламидия антигенен тест се пуска именно защото е един от причинителите на запушвания в тръбите, и ако е имало някога инфекцията е много вероятно да има и запушвания. Ние не сме лекари, всяка говори от собствен опит..

# 635
Идете при АГ във вашия град, нека ви назначи полови хормони в правилните дни (2-3 от цикъла, прогестерон след доказана овулация), АМХ, да проследи овулация с УЗ, вземете си лентички за ову за вкъщи и следете с тях 2-3 месеца, ако не стане, пуснете спермограма и догодина може би помислете за репродуктивен. Simple Smile Пуснете си и ТСХ и ФТ4, при отклонение - ендокринолог.

# 636
Благодаря ви за съветите, задължително ще отида на преглед, поне за мое успокоение, че нещата са наред. Ходила съм преди година на гинеколог, но беше рутинен преглед, всичко изглеждаше добре тогава, от малка съм с редовен цикъл, никога не е пропускал, не се е и изменял. Дори гъбички не съм хващала😅 Но доста попрочетох и май тези неща не са никакъв фактор, че все пак всичко е наред, както си мислех в началото. Има ли някакво значение кога ще отида? Защото сега ми е 3ти ден пт цикъла и мислех веднага щом ми свърши да отида на преглед? Даже ако някоя дама може да ми прати линк към тези теми, защото не мога да се справя с търсачката, праща ме все някъде където не трябва. Или не са активни. За да не спамя тук

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 18:31 от Anonimna26

# 637
Има теми за бебеправене и за тестове за овулация. Тази тема е за бременни

# 638
Разгледайте този раздел, но и няма нужда от задълбаване на този етап:
https://m.bg-mamma.com/?board=444
В началото (първи пост) на повечето теми има полезно инфо.
Подходящо е отиване в първи чисти дни и ако се разберете да следите овулация, ще ви викнат още 2-3 пъти, за да я хванете.

# 639
Да сипеш на 22-годишна целия инвитро-рецептурник със спермограми, хормони и ехографии ( че и АМХ профилактично, за бога защо???) е все едно да дадеш на дете с колело упътване за ремонт на Боинг 74 много авторитетно, ама напълно излишно.😳😳😳

Anonimna26 Всъщност при млада двойка, където жената е на 22, а мъжът на 28, ако няма установени проблеми, препоръката на лекарите е просто да се опитват 12 месеца нормално. Едва след това (или по-рано, ако има видими индикации за проблем) се тръгва към изследвания и тежка артилерия.
Иронията е, че вместо да дават надежда и спокойствие, тези „съвети“ по-скоро карат младата жена да се чувства вече пациентка, още преди да е опитала. И в крайна сметка същите тези “съвети”повече приличат на автобиография на чужди проблеми, отколкото на реална помощ.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 18:50 от Alfafa

# 640
Според мен също проследяване на ову с лентички е достатъчно на този етап. Много сте млади и 9 месеца не са много, особено ако не сте правили секс около ову. Не се стресирайте излишно за момента, защото спокойствието е огромен фактор за забременяване.

Успех, всичко ще е наред 🤞

# 641
  • На изток от Ада
Има и младо момичета с нужда за инвитро . Имах позната 9г по - малка от мен т е 27 г роди инвитро ит 4 5 г бяха по инвитрото . С мф , мъжа й също млад неен набор.

# 642
Просто насочихме момичето къде да чете инфо ако иска. Не съм дала съвет да прави нищо по-различно, освен да пусне хормони и да провери дали има овулация. Вече правят 8 месеца опити. Едва ли има проблем, но следене на овулацията не е ли добро начало? Явно момичето има нужда да сподели и разпита, а това не е темата, затова може да подбере тема от споменатия раздел - каза, че не го намира. Не съм я пратила на инвитро. Simple Smile И не е честно според мен с това “млади сте още” - и на мен ми беше на езика, но всеки има право да има деца, когато прецени. 22 е нормална възраст за това и 8 месеца опити показват ясно желание. Да се информираме е хубаво, в случай че не стане само с много хубав секс.

# 643
Според мен също проследяване на ову с лентички е достатъчно на този етап. Много сте млади и 9 месеца не са много, особено ако не сте правили секс около ову. Не се стресирайте излишно за момента, защото спокойствието е огромен фактор за забременяване.

Успех, всичко ще е наред 🤞

Честно казано и аз съм на това мнение. Да, може и да има проблем, не отричам, но е по-вероятно да е това, което казваш, ненацелване на правилния момент.

# 644
Вероятно е до момента на овуто, така е, всички сме съгласни! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт