Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 547
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Толкова сте изписали, че не мога да ви изчета.
Споменах, че работя в ИТ сферата от 20+ години - към днешна дата има много жени програмисти, работила съм с някои наистина много добри професионалисти (и от двата пола). На практика за това колко си добър в професията, полът няма значение - има си други качества, които са важни. Може би единственото неудобство за жените, което се сещам е, че наистина трябва да си в крак с технологията, която много бързо се променя и ако в някакъв момент се сдобиеш с 1-2 деца и решиш да си останеш вкъщи две, че и повече години, после ще ти дойде много нанагорно докато наваксаш. Но не е невъзможно.

Не препоръчвам, обаче, на никой да си тика детето в тази посока, ако самото дете не проявява интерес. Да, ще избута някак и вероятно ще изкарва добри пари. Но за кариера в сферата и достигане на високи позиции се изисква и хъс, и желание.

Като ви чета за езиците, направо се чудя дали да споделям как дъщеря ми иска втори език руски, а първият трябва да е френски или английски. Никой не й е оказвал влияние - и аз и мъжът ми владеем руски на ниво да прочетем книга или загледаме филм (доколкото сме от онова поколение, което го е учило до седми клас), френски пък никой в обкръжението ни не владеее.

# 751
  • София
Бога ми, не помня Simple Smile Аз бях писала като желание само НЕ-АЕ за ужас на майка ми:)
В МГ ходих на отделен изпит по математика само. Вечерта преди изпита в МГ /беше ми разрешено само списание Математика да чета/ дойде месечното издание на списанието. При решените задачи отзад имаше геометрична задача, тя се падна на другия ден на изпита:) Разбира се, бях приета в МГ, но и с немски в ЕГ. Избрах езиковата гимназия. Тогава на едни големи списъци изкарваха резултатите. Майка ми, учител по мат в езиковата, нямаше право да е на изпита защото аз бях вътре. Чакаше ме отвън с вече решени задачи и от стълбите ме започна Simple Smile)))
Ех, времена Simple Smile

Ееех, къде ме върна.Heart Големите списъци с резултатите си имаха своя чар. Помня как се струпвахме нетърпеливи деца да си видим оценките - вълшебно Simple Smile
Ами да - и тогава веднага можеше да сметнеш дали си приет, защото виждаш и кой е кандидатствал в съответното училище. А сега до 14 юли трябва да треперим (а може и по-дълго).

# 752
Леле, а какво казах, то какво стана.
Първо IT не са само програмисти. Второ под "разполагат с времето си" нямам предвид, че си клатят краката, а че тази сфера е доста по-гъвкава от много други. Което оценявам като плюс. Другото няма да коментирам.

# 753
Може ли да не се прикача медицинско и след прием да се предостави, ако сме класирани в проф. Училище/ паралелка
 и също така, ако искаме само да потвърдим участие в следващо класиране , а не да се записване в това Училище/ паралелка, ще трябва ли да носим и медицинското.
Въпроса ми е свързан с възможно ли е вадене на медицинско само при  крайна необходимост
И мен ме интересува този въпрос, затова повдигам отново темата. Може ли да де извади медицинско само, ако детето е прието във професионална гимназия или при редене на желанията преди първо класиране трябва да се прикачи?

# 754
  • София
Да можете. Медицинско ви трябва при записване. Така , че само ако сте приети и искате тази паралелка  може да си го извадите.
Аз миналата година си го извадих предварително ползвах го така или иначе но после осъзнах че можеше и да е след това.

А относно езиците съм забелязала , че ФЕ сякаш го избират повече момичетата незнам защо. Ако няма квоти паралелките са почти изцяло момичешки и обратно с немския, а АЕ е по равно сякаш.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 10:35 от vivi_23

# 755
Леле, а какво казах, то какво стана.
Първо IT не са само програмисти. Второ под "разполагат с времето си" нямам предвид, че си клатят краката, а че тази сфера е доста по-гъвкава от много други. Което оценявам като плюс. Другото няма да коментирам.
Аз се извинявам, че е прозвучало като критика. Просто исках да го уточним..Simple Smile

# 756
  • Отвъд алеята зад шкафа
Винаги съм се чудила защо оставят 10 дни време до подаването на желанията и после минава 1 седмица до класирането. Моята девойка всеки ден като я питам казва "не съм решила, има време". Ако бяха оставили 1 месец за редене на желания, един месец щеше да отговаря така.

# 757
Напрягащо е доста. Почнах да се чудя дали 25т. над бала от миналата година ще са достъчни ...

# 758
Изпратих аз баща и дъщеря да вадят медицинско и здравно-профилактична карта, та отметнахме и тази задача. Дали ще ни е необходимо медицинското, съдбата ще реши Simple Smile
За съжаление не може да постави две училища на първо място. Joy
Винаги е била с много разнообразни интереси, пък и има широки възможности детето. Е, малко е енергоспестяваща, ама предполагам с времето ще го израсне. Stuck Out Tongue Winking Eye
Почти сме готови със списъка, само още някакви училища ще добавим за "отскок" евентуално.

Напрягащо е доста. Почнах да се чудя дали 25т. над бала от миналата година ще са достъчни ...
А аз започнах да се чудя дали ще ѝ стигне бала за училищатата в списъка. Bowtie (някой просто да ми дръпне папионаката от двете противоположни страни!)

# 759
Здравейте, дами. Имам дъщеря, която наесен ще е шести клас. Учи в добро училище, но ми се ще да я запиша някъде на допълнителна подготовка за нво по БЕЛ и математика. Спряла съм се на Регалия, засега. Добър избор ли е?

# 760
Аз мисля да извадя медицинското, ако се окаже, че ще се запишем в професионална паралелка. Преди това няма смисъл, смятам...
Руски и немски не са моите езици. Малко крайна съм даже...Руски учех от 3-7 клас при страхотна учителка, но нищо не научих. Толкова мразех факта, че не ни позволяват да изберем друг език, а се налага да учим руски. Не го харесвах и към днешна дата продължава да е така. Няма нищо общо с наболялата тема през последните години.
Немския- същата работа. Дадох му шанс неотдавна с 1-во ниво, щото да не го отхвърлям, без да го познавам. Напъвах се, стараех се, но осъзнах, че е безмислено. Крайно не ми е приятен като звучене, а като сметнем и колко ми беше трудно да схвана тези правила ( за повечето хора- логични) и тотално се отказах.
И двата езика са много търсени, но явно не са за всеки.
Езикът е богатство, но когато не го харесваш и трябва освен това да се справяш с трудния път на научаването- това си е предизвикателство, което всеки трябва да си прецени според силите.
Моите деца също не ги искат- възможно е от моето отношение да са го "взели", не съм им казвала- този език не ми харесва, няма да го учиш. Просто питах какъв език би бил ОК и отговорите бяха еднакви сега и преди няколко години- само да не е немски...и руски...

# 761
Аз за Регалия добри отзиви не съм чула. И децата, които познавам и знам, че там са били на школа (някои от 6ти клас) не са изкарали много точки на НВОто. Но ако има някой с личен опит, нека сподели.

# 762
😆😆😆Ако не бяха тези 10 дни ЧАКАНЕ нямаше да вися денонощно в тази група и вместо роман да чета всяко ново мнение и пост 😆
Май дойде време и аз да попитам, защо “масовото мнение” е, че “средата, децата, нивото… на 9 ФЕГ е много страшно”??? Влизам в техния сайт и чета прекрасни неща - спечелени първенства, медали, постижения… Майки на деца от ФЕГ казват, че “въпреки някои минуси, поне средата и децата са супер”… От къде идва този мит за “адската атмосфера” във ФЕГ? Те станаха 8-ми в класацията на ДЗИ тази година…
Дайте мнение, моля.

# 763
Аз за Регалия добри отзиви не съм чула. И децата, които познавам и знам, че там са били на школа (някои от 6ти клас) не са изкарали много точки на НВОто. Но ако има някой с личен опит, нека сподели.
А към коя да се насоча?

# 764
Здравейте, дами. Имам дъщеря, която наесен ще е шести клас. Учи в добро училище, но ми се ще да я запиша някъде на допълнителна подготовка за нво по БЕЛ и математика. Спряла съм се на Регалия, засега. Добър избор ли е?
Да, дъщеря ми ходи на БЕЛ и математика в Регалия и съм изключително доволна. На матурите  се справи чудесно.

Общи условия

Активация на акаунт