Споменах, че работя в ИТ сферата от 20+ години - към днешна дата има много жени програмисти, работила съм с някои наистина много добри професионалисти (и от двата пола). На практика за това колко си добър в професията, полът няма значение - има си други качества, които са важни. Може би единственото неудобство за жените, което се сещам е, че наистина трябва да си в крак с технологията, която много бързо се променя и ако в някакъв момент се сдобиеш с 1-2 деца и решиш да си останеш вкъщи две, че и повече години, после ще ти дойде много нанагорно докато наваксаш. Но не е невъзможно.
Не препоръчвам, обаче, на никой да си тика детето в тази посока, ако самото дете не проявява интерес. Да, ще избута някак и вероятно ще изкарва добри пари. Но за кариера в сферата и достигане на високи позиции се изисква и хъс, и желание.
Като ви чета за езиците, направо се чудя дали да споделям как дъщеря ми иска втори език руски, а първият трябва да е френски или английски. Никой не й е оказвал влияние - и аз и мъжът ми владеем руски на ниво да прочетем книга или загледаме филм (доколкото сме от онова поколение, което го е учило до седми клас), френски пък никой в обкръжението ни не владеее.