Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 791
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Има учебни програми за профилирана подготовка, в тях е описано https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … irana-podgotovka/

# 361
Правилно ли разбрах, че ако дете след второто класиране не се запише, то мястото му се появява на трето, а ако се е записало, но се отпише, за да участва на трето, тогава мястото му се появява чак на четвърто. То си е и логично де.

Това вече е съвсем различно нещо и сега мисля, че го разбрах. Всички незаписани места от второ си отиват на 3-то, а само записали се и след това отписали се отиват за 4-то /което предполагам е супер малък брой/. Въобще са си рискови 3-то и 4-то.

# 362
  • София
Аз за Ел. Вазова мога да кажа само едно, че училището, средата, база, учители много ми харесват. Това за мен е най-важно.
Детето, изучавайки графичен дизайн, развива невероятни умение. Не мисля, че ще изкарва милиони, правейки това след няколко години.
Така че гледайте среда, да е лесно и удобно с превоз.

# 363
  • София
Части от работата на графичния дизайн ще бъдат застрашени наистина, но не се знае и нататък как ще иска да продължи да се развива в тази област. При нас графичните дизайнери  ползват ИИ , до колкото им трябва за генериране на изображения, може и за други неща, но имаме проекти в които трябва да обсъдя с човек и работим в тясна връзка, един ИИ няма да свърши работа, поне не на този етап.Както казахте...това и се учи, тя плачеше от радост като си разбра точките и че са достатъчни за там. Не всички искат езикови или математически гимназии. Аз съм завършила СМГ, ама никое от децата ми няма и грам такова влечение към математиката като мен.
Относно свидетелствата нашата класна каза, че мога да мина да ги взема, питаше и за децата за подпис, но и казах, че ги няма ... навсякъде се подписвам аз Simple Smile

# 364
Завършила съм математическа гимназия и университет с математика и информатика, и въпреки това не бих спряла детето ми да се развива в сферата на изкуствата. ИИ ще внесе доста промени, но според мен може да се ползва като инструмент и улеснение за баналните и бавни неща, но някак правените от човек неща придобиват даже друга стойност. Сега сума народ се рекламира чрез ИИ изображения и реклами, които са толкова зле и пошли, че ще дойде момент, когато това повече ще дразни. Разбира се, това е мое мнение, но поне за момента ИИ нещата са прекалено неестествени, натруфени, нереалистични и откровенно грозни.

# 365
  • Куциндрел
И да не се продължи с графичен дизайн, промишлен, пространствен, графики и там подобни, децата ще имат умения да обработват и дигатилизират информация. После, ако искат, ще учат друго, но подобно средно образование ще им помогне във всяка по-нататъшна област.
Моето дете може да постигне високи резултати в доста области, но не иска, знам само, че не му се чете. Без да отваря учебниците успя да завърши с две четворки, останалото петици и шестици. Виждам го, че не е от тези, които стоят и четат, и четат. По-скоро е да хваща информация от това, което вижда и прави. За това и приемам желанието му за професионално училище.

Това ИИ става за психолог, да пише поезия, ама да ми свърши работа... лелее, уж събира оформя, пише, ама тоя план и 1000 пъти да го напише е слаб и има пробойни. Но пък ме забавлява с поезията си.

# 366
  • София
При нас паралелките са наредени... сега има време да ги пренарежда. Девет на брой, на мен малко ми се виждат. Боря се да я убедя да добави още няколко за по-голяма сигурност, макар че от ред 6 до 9 би могла да се класира спрямо миналогодишен и прогнозен бал. Моята много добре знае какво иска и какво не иска - без испански и немски, може английски или френски, оптимално трябва да има втори език руски. Без профил биология и химия, ако имаше физика, би било супер, но в училищата, в които се цели няма. Трябва да има момчета, т.е. по-добре да има квоти. И всички тия условия, ако не е желание 1 (за там шанс има, ще ни трябва и щипка късмет).

# 367
.... Разбира се, това е мое мнение, но поне за момента ИИ нещата са прекалено неестествени, натруфени, нереалистични и откровенно грозни.
               Не съм се интересувала какви точно са нещата на ИИ, но със сигурност знам няколко големи фирми, които съкратиха масово служителите си и ползват ИИ. При това са фирми с доказани успехи в областта на киното, изкуствата, анимацията и т.н. Зет ми работи в тази сфера повече от  20 години и в момента остана без работа. Оферти за работа в тази област няма и се замисля за преквалификация. Специалноста му е "Графичен дизайн", второ висше - Кино и телевизия.

# 368
  • София
На нашите в петък. Още не е ясно дали с родители или без.😂
crow, май на трето и четвърто класиране за последните 3 г не видях да е имало свободни места за паралелките от желание 1. Но пък минималният бал от първо класиране все е бил по-нисък от този на дъщеря ми.
Третото класиране подозирам, че е бонус са работещите в системата.  Няма логика, ако не е така, да е с различен алгоритъм от този на второ класиране.  От една страна трябва да си доста отчаян или отчаяно смел за да рискуваш, от друга - иди, че провери дали е честно проведено, ако си нямаш друга работа.

# 369
Алгоритъма не е различен. Повтаря първо класиране с по-малко на брой места, по малко на брой учстници, често заети най-желаните места.
Има логика. Някой не е написал достатъчно места за неговия бал. Някой е проспал подаване на заявление за участие във второ класиране. Чакал е класиране в частно училище, записан е в ДУ за всеки случай... или чака класиране в училище към МК... Или обратното - приет е в ЧУ, но си "гони" мястото в желано ДУ. Или е с много висок бал ( и това сме го виждали), записва на първо класиране, изтегля след второ и кандидатства на трето и на четвърто, където му идва мястото за най-желаното училище.

Може наистина някой нещо да не е подредил като хората. Продължава с години да се реди по бал... ама и високия бал не е добре, че си прескачаш реалното желание... И така често на трето класиране има паралелки с по-висок бал от второ класиране. Едно място, който е с по-висок бал, го взема.

Ако се продължи по реда на второ класиране, без пренареждане, то системата и да се джурка сто пъти, тези дето не са влезни, няма да влязат, защото не са пожелали според възможностите си.

# 370
Може ли някой запознат да ме ориентира какви са вариантите
Ако дете подаде заявление в 2 области
В област А - приет 1во класириране 1во желание
В облас В - неприет 1во класиране
                    или приет 2-ро желание
Има ли как да се бори детето за 2ро класиране в област В или е прекалено голям риск ,записва се в област А  и това е

# 371
В област А - приет 1во класириране 1во желания
                    или приет 2-ро желание
Има ли как да се бори детето за 2ро класиране в област В или е прекалено голям риск ,записва се в област А  и това е
За две области, може да се запише по първо желание в едната област и да отиде на място да подаде заявление за второ класиране в другата област. Ако обаче е по първо желание в двете области, вариант няма.
Ако после повече му хареса класирането в област В, изтегля от област А (ей ти едно място за 3то класиране) и записва в област В след второ класиране. Или не изтегля от А, остава си тем и не записва в В, появява се място за трето класиране в област В.

# 372
  • София
В област А - приет 1во класириране 1во желание
                    или приет 2-ро желание
Има ли как да се бори детето за 2ро класиране в област В или е прекалено голям риск ,записва се в област А  и това е

Няма проблем да се бори на второ класиране в област В, доколкото аз разбрах, само ще трябва да се отпише от област А навреме, ако се класира за желаното място. Чак на 3то класиране се участва само ако не си записан.

След първо класиране трябва да се запише в областта, в която е прието по първо желание, а в другата да се подаде заявление за второ класиране.

# 373
Peneva a ,Jackobiana
Много благодаря за разяснението!

# 374
  • Sofia
На нашите в петък. Още не е ясно дали с родители или без.😂
crow, май на трето и четвърто класиране за последните 3 г не видях да е имало свободни места за паралелките от желание 1. Но пък минималният бал от първо класиране все е бил по-нисък от този на дъщеря ми.
Третото класиране подозирам, че е бонус са работещите в системата.  Няма логика, ако не е така, да е с различен алгоритъм от този на второ класиране.  От една страна трябва да си доста отчаян или отчаяно смел за да рискуваш, от друга - иди, че провери дали е честно проведено, ако си нямаш друга работа.

Трето и четвърто са толкова честни , колкото първо и второ. Синът ми участва в четвърто, въпреки че място имаше и в трето, но не се решихме да рискуваме. След като се появи още едно на четвърто, решихме, че е нашият знак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт