Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 859
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 300
Хм, а как се разбира кои паралелки не са били запълнени през предишната година? Стана ми любопитно дали някъде има и такава информация.🙂
Ние вероятно ще нагласим 7-10 паралелки. За препоръчаните 12-15 от родителската среща не знам дали ще успея да избера чак толкова (а мисля, че в нашия случай не е и нужно, не се "борим" за МГ или ЕГ).🤔
Желание номер 1 са всъщност 2 еднакви паралелки с един и същ код. След тях редим 2, 3 и т.н. Само желание 1 ни е в квартала и на приемливо пешеходно разстояние (за дъщеря ми това е доста важно и затова се отказа от изпит по рисуване).

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 08:13 от dolce miele

# 301
Здравейте ,
И аз ви следя отдавна ,но не съм писала досега .Ние сме от провинцията. Не ми стана ясно ако се кандидатства в 2 различни области ,как ще се класира ?
И в двете области ,за където му стига бала по първо желание ?

# 302
Май окончателно подредихме нашите желания, единствената промяна за последната седмица е отпадането на едно от резервните. Каза, че вече му е писнало всеки ден да го питам, та полагам усилия да спра да го занимавам. Не виждам причина да се пишат един милион нежелани желания - достатъчно е детето да си хареса една резервна паралелка, в която минималният през последните няколко години е поне 50 точки под неговия, или не успяват да я запълнят (но и да успяват да сформират паралелка!). А с интересни профили в професионалните има достатъчно, че все нещо да му грабне окото и да си е желано за изучаване. Стига да ви е ОК да учи там, разбира се.

LaRe, ние се очертава да пишем само 2,
Скрит текст:
но балът му е с около 200 над миналогодишния минимален за тях.
Здравейте. Аз съм от редовно четящите, но не съм писала досега. Да попитам, много ли е тъпо да напишем само 4 желания, като със сигурност балът на дъщеря ми й стига за второто? Пишем първото, на което се надява и… останалите три. Трябва ли да пишем повече? Чета, че всички имате по много “желания”. Дайте съвет, моля. Абе направо помагайте 😉
Зависи какви са желанията. Ако всичките 4 са в един диапазон на бала, малко са. Ако последните две са със значително по-нисък бал от нейния /спрямо бала от миналата година/, достатъчно са.

Благодаря ви!
Балът й е с 1-2 точки под Първото желание и с много НАД останалите желания… По прогнозни балове, а и балове от минали години, дъщеря ми е с 20 т. над Второто желание, което май даже повече иска 😆

# 303
Дадоха ли вече свидетелствата на 7-класниците или предстои?

# 304
Хм, а как се разбира кои паралелки не са били запълнени през предишната година? Стана ми любопитно дали някъде има и такава информация.🙂
Поглеждаш на 3 и 4 класиране броя на свободните места 2024 и 2023 година, ако е с много (за обявена 0.5 паралелка "много" е различно от многото при обявена цяла), поглеждаш на сайта на училището за тази и миналата година дали съществува в разписанието като 8 клас. Ако специалността е от Списъка на защитени или с очакван недостиг, има шанс да сформират маломерна с десетина деца, дори и да не я напълнят. Ако не е от тях - по скоро отпада.

Благодаря ви!
Балът й е с 1-2 точки под Първото желание и с много НАД останалите желания… По прогнозни балове, а и балове от минали години, дъщеря ми е с 20 т. над Второто желание, което май даже повече иска 😆
LaRe, уточнете кое повече иска преди да ги наредиш, за да ревне след първото класиране и да прекараш цяло лято в чакане на 3-4-5.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 08:26 от crow

# 305
При кандидатстване в две области ви класират и в двете. После можете да запишете с оригиналното удостоверение детето само на едното място или да участвате във второ класиране в едната или двете области.

LaRe, щом е по-желано, защо го пишете на второ място? Помислете много добре как да подредите желанията. Ако на детето не му се учи конкретен език или профилиращи предмети, няма смисъл да го бутате там, колкото да не похарчите бала.

# 306
На нашите - утре.

# 307
На нашите в петък. Още не е ясно дали с родители или без.😂
crow, май на трето и четвърто класиране за последните 3 г не видях да е имало свободни места за паралелките от желание 1. Но пък минималният бал от първо класиране все е бил по-нисък от този на дъщеря ми.

# 308
  • София
На нас на 7ми ще ги дават май.
3 дни умувахме подредбата и май вече се поизбистри. Вчера ги наредих. Към 15 желания. Очаквам да влезе на 4тото.

# 309
Желание номер 1 са всъщност 2 еднакви паралелки с един и същ код.
В този случай и двете паралелки ли се попълват на отделни редове?
Засега имаме само 4-5 ясни паралелки, но за нито една не можем да сме 100% сигурни. Наборът само повтаря, че има време да изберем, ама аз искам да ми се маха от главата вече тая мъка...

# 310
И аз редих паралелки с една съседка. Избраха няколко гимназии в съседните квартали, а след тях ще пишат кварталното. Очакваме на първо класиране да е в кварталното. Подхвърлих и да пише и по-нискобалови, но не и се иска. За кварталното е с 30-40 точки над миналогодишния минимален бал. Дано всичко да мине добре.
Всички деца искат да сменят училището, но от набор 2010 вече две деца ги върнаха в кварталното. Едното учеше в ТОХА и майката беше много недоволна, а другото в Младост в училище с недобър рейтинг.
И аз до този извод стигнах, ако ще е в скапано училище, по-добре в квартала.

# 311
Желание номер 1 са всъщност 2 еднакви паралелки с един и същ код.
В този случай и двете паралелки ли се попълват на отделни редове?
Засега имаме само 4-5 ясни паралелки, но за нито една не можем да сме 100% сигурни. Наборът само повтаря, че има време да изберем, ама аз искам да ми се маха от главата вече тая мъка...
Ако са под един код (както е в случая при нас, две еднакви паралелки, и двете без квоти), мисля, че и двете са желание 1, т.е. само един ред. Някъде четох, че системата не позволява дублиране на паралелки, така че едва ли ще допусне две съвсем еднакви паралелки да могат да се изпишат като желание 1 и желание 2.🙂 Би трябвало технически да е невъзможно.
Аз да попитам друго.🙂 Сега се сетих. Как се извършва класирането в 2 или повече еднакви паралелки и без квоти? Според баловете: 1) запълват първо едната, а после другата паралелка; 2) разпределят половината от по-високите и от по-ниските балове между двете паралелки?

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 09:01 от dolce miele

# 312
crow, май на трето и четвърто класиране за последните 3 г не видях да е имало свободни места за паралелките от желание 1. Но пък минималният бал от първо класиране все е бил по-нисък от този на дъщеря ми.
dolce miele, тогава още по-сериозно мислете реда, защото изобщо губите като възможност, ако влезе по друго първо желание. Нашето първо желание е от т.нар. втори или трети? ешалон, но си е желано, традиционно се пълни още на първо/второ класиране и няма отказали се деца, които да освободят място 8-9-10 клас за евентуално прехвърляне.

# 313

Не са на нас.

# 314
crоw, да, първо желание ще го пишем. Желано си е от нас, иначе май се води точно втори или трети ешалон. Явно се запълват местата.
Допълних си предишната публикация с въпрос за това как се запълват паралелките. Някой, ако знае?

Общи условия

Активация на акаунт