Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 581
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 975
  • София
Ех Мецане, много ти се отдават езиците. И немският нямаше да ти се опре, само малко да беше поживял в Германия и щеше да го проговориш и то добре.
Абе да те питам що толкова  много го искаш АК, там страшно много се учи и във и след училище, ще иска ли да го прави детето. Говорили ли сте си с него по-сериозно за това?

# 976
Сигурно е писано по тази тема, но не можах да намеря, затова питам - как точно става класирането на близнаци. Ако единия има по-висок бал, как се издърпва другия. Знам, че е законово уредено, но как точно става. Знае ли някой?

За руския, аз съм го учила от 4 клас до 11 клас в обикновена гимназия и не съм го научила. Разбирам старите руски филми, но съвременния руски ми е много труден. Моите деца не го разбират изобщо.
Виж английския е много добре и на тримата, без да са учили кой знае какво.
За мен лично английския е по-лесен от руския, а и е навсякъде - песни, филми, интернет. Та е много по-достъпен и съответно разбираем.

# 977
  • Куциндрел
Детето ще учи руски като втори език. Малко се шашна, но има кой да му помага у дома. Ще наблегнем на английския за сертификат, а за друг език - детето само да решава дали и кой иска. Сега поне школи и курсове бол.
За професията, която иска, руския ще му е плюс - най-малкото по руски форуми да чете и публикува. Освен това, цяла Азия говори руски. Там спокойно може и на руски да се разбереш с хората, освен английския.

# 978
  • София
Моето вече учи руски от дуолинго. Иначе не знае как ще реди желанията, имало време.

# 979
  • София
Чак пък цяла  Азия...В бившите съветски републики, да, донякъде в Монголия,  в Китай в граничните райони, където има  руски малцинства.. Ама в цяла Азия  не е. В арабските държави на територията на Азия, в Иран,  в останалите (извънгранични области) на Китай, в Индия и Пакистан, в Тайланд, Индонезия и т.н едва ли са много хората, които го разбират/говорят. Ползва се най-вече там, където  Съветският съюз е имал влияние...
Освен това, цяла Азия говори руски. Там спокойно може и на руски да се разбереш с хората, освен английския.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 09:34 от Просто русалка

# 980
  • София
Сигурно е писано по тази тема, но не можах да намеря, затова питам - как точно става класирането на близнаци. Ако единия има по-висок бал, как се издърпва другия. Знам, че е законово уредено, но как точно става. Знае ли някой?
Просто можеш да запишеш втория близнак в училището/паралелката, в което е приет първият.

# 981
Просто можеш да запишеш втория близнак в училището/паралелката, в което е приет първият.
Без да се съобразявам с бала и другите класирани ли. Просто го записвам.

# 982
То този втори език колко ще се научи с 2 часа седмично.....

# 983
  • София
Без да се съобразявам с бала и другите класирани ли. Просто го записвам.
Да, точно така. Вторият близнак се приема надпланово. Може да се запише и в по-късен момент. Примерно първият е записан на първо класиране, а вторият продължава да участва в следващите класирания и накрая решаваш дали да го запишеш при първия.

# 984
  • София
То този втори език колко ще се научи с 2 часа седмично.....
"Научава" се на високо ниво само  ако се доучва навън.. Като това до голяма степен дори за английския като втори важи, какво остава за неизучавани до 7 клас езици, които в гимназията ще бъдат втори.

# 985
Има училища, в които първия чужд език не могат да научат като хората, какво остава за втори чужд, чак пък и да се овладее.

# 986
  • София
Има училища, в които първия чужд език не могат да научат като хората, какво остава за втори чужд, чак пък и да се овладее.
+100. Сърбеше ме клавиатурата да го напиша, ама не исках да разпалвам страстите. Ученици (не всички, слава богу) от  елитните езикови ходят на уроци по първия език..

# 987
Ами преди години в Йордания всеки продавач в магазин ни заговаряше и на английски, и на руски. На руски водеше съвсем приличен разговор. В Израел също се говори доста руски.
Знам, че сега политическата ситуация е особена, не съм фен на Русия, но факт е, че руския скоро няма да отпадне като световен език.
При при детето желаната специалност е водеща, а втория език ще го преглътне даже и да е бушменски.

Политическата ситуация е била особена и след ВСВ, когато немският е бил в немилост, но после всичко си идва на мястото с нормализирането на Германия. Така ще стане и с руския и Русия рано или късно. Неизбежно е. И въпросът не е в езика, който за нищо не е виновен, а във верния му "превод" на български. За съжаление обаче у нас вече се налага някой да превежда от български на български. Сещам се за една великолепна руска песен "Беларуската гара", където се пее "Значит нам нужна одна победа, одна на всех, за ценой не постоим". Това отнесено към епохата, за която е писана песента, има едно значение, а отнесено към днешното време има съвсем друго значение. Та въпросът понякога опира в "превода".

# 988
Детето ще учи руски като втори език. Малко се шашна, но има кой да му помага у дома.
Моето дете пък, хотите - верьте, хотите - нет, много иска да учи руски език, защото му харесва как звучи. Мислех, че се запали покрай компютърната игра Stalker. Май мечтае  да  може да чете Стругацки в оригинал:)
Споразумяхме се да посочим на по- горни желания паралелки с английски, а аз обещах да му осигуря допълнително уроци по руски.

# 989
Записването на втори близнак е надпланово и може да стане по всяко време. Аз също имам близнаци , които ще бъдат в четвърти клас и се вълнувам от темата. Мисля си, че ако вторият е с много по-нисък бал и попадне в училище с висок бал, може да не успява да поддържа темпото на учене. Моите са така. Момичето е от силните в класа си, а момчето изобщо не внимава в час и е от слабите. Ще го мисля след 4 години.
Относно уроците по първи език и аз съм чувала за такива, но предимно за изучаващите език различен от английския. Дъщеря ми завърши 32-ро и не е ходила на уроци по английски. Не сме чували и за съучениците и да са го правили.

Общи условия

Активация на акаунт