Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 75 261
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 095

Не става въпрос родители да плащат за школи, а в училище обучението да е адекватно. Не може 12 години да учиш английски, и да излезеш с ниво Б1. Пълна загуба на време е това. Особено като се почва от нулата в 8-ми клас след 7 години изучаване в ОУ.
Не съм особен фен на руския, при това не заради сегашните  събития.. Не  ми беше кеф изучаването му нито в  основното, нито в  гимназията, въпреки че  много харесвам принципно изучаването на  повече чужди езици. Децата ми също твърдо избраха за втори език английски. Въпрос на лично усещане.  Но това по никакъв начин не означава, че не приемам/е желанието на други да го учат. Хора всякакви.. Онова, което не разбирам обаче, е малко двойният  аршин баш на онези, които със зъби и нокти драпат той да бъде махнат. Пропаганда се прокарвала  чрез изучаването му, плащали се  за тоя що духа данъци и се издържали учители-динозаври по руски, понеже  в края на обучението изучавалите го като втори език ученици така или иначе нищо не знаели. Най-вероятно в  масовия случай е така, нямам личен опит.. Но цитираният пост поставя тогава въпросът защо няма такова мрънкане и за другите втори езици. Нима те се научават магически на добро  ниво и  там няма вложени  за  едното нищо средства, вкл. и за английския като най-масов, особено на местата, където сляпо спазват наредбата и си карат бавно и славно до безумното ниво В1, въпреки че в класовете преобладават деца със солидна база още от преди 8 клас.....
Именно!

# 1 096
  • Sofia
Всички ли класирания в частните ще са излезли преди 20.7. и означава ли това, че всички заети места след 2класиране са окончателни и не се очаква някой внезапно да си изтегли документите за частно училище и да о

Изобщо не става дума за трето класиране и даже май всички класирания ще излязат заедно с първо класиране тук, та може и изобщо да не се стига до сметки за 2-ро класиране.

Повечето частни училища имаха изпити още през март и вече са обявили приетите. Предполагам, че още след 1-во класиране всеки ще прецени дали да се записва или да освобождава.

# 1 097

Не става въпрос родители да плащат за школи, а в училище обучението да е адекватно. Не може 12 години да учиш английски, и да излезеш с ниво Б1. Пълна загуба на време е това. Особено като се почва от нулата в 8-ми клас след 7 години изучаване в ОУ.
Скоро мислих по тази тема. Моите деца учат немски и след 6 клас взимат ниво А2 (А две) към Гьоте. ШЕСТ години учене като до 4клас се учеше и следобед с отделен учител и се взе ниво А1. Още тогава бях шокирана за какво се учеше 4 години с 2 учители и 2 учебника?!?!
Наша приятелка е в СМГ с немски и завършва 8клас с ниво Б1. За ЕДНА учебна година. Тоест ние за 6 години не сме стигнали нейното ниво, което взима за ЕДНА. Ми това е смешна работа и подигравка с труда на децата.
И сега единият ми син завърши 7клас и май ще стане така, че ще отиде в 91НЕГ и за 1г. ще вземе Б2 и всичко учено до момента ще бъде напразно, вместо да беше учил някой друг език и сега да започва втори.....
За мен е редно до 7клас да се взима Б2-С1 и да се приключи с този език. От 8 клас да започват нов, за да имат два езика при завършване на образование. А не както е в момента - губиш си 7г времето и след това в гимназията учиш 2 езика едновременно с компромисно качество.

Изобщо в сегашното образование цари едно усещане за 12 загубени години, които могат да се синтезират в по-смислен вариант и да се вземат за 8-9г. и след това хората да работят и да се развиват в нещо по-смилсено от седене на стол и цъкане на телефон от скука. И без това всеки ще потвърди, че истинското учене се случва в университета, тогава защо да не се започва университет на 16г., за да може човек като навърши пълнолетие директно да започне да работи и да не си губи времето. Все по-честно ученици в 11 и 12 клас си пускат самостоятелна форма на обучение, защото вече работят, особено в ИТ бранша. И всичко, което се случва в училище им е бебешко.

# 1 098
  • София
,,, някои от питащите не могат да го разберат както и да им се обясни.
В предишните теми администратор от НПМГ беше обяснил един от възможните алгоритми за автоматизираното класиране на първите пасове, но наистина най-добре е да се прочетат правилата и да не се усложняват нещата.
По сегашните правила, чак след второ класиране се отваря възможност, минава се на ръчно-крачната система и могат да те прескочат/ако рискуват/

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:43 от xxxxxx

# 1 099
Всички ли класирания в частните ще са излезли преди 20.7. и означава ли това, че всички заети места след 2класиране са окончателни и не се очаква някой внезапно да си изтегли документите за частно училище и да о

Изобщо не става дума за трето класиране и даже май всички класирания ще излязат заедно с първо класиране тук, та може и изобщо да не се стига до сметки за 2-ро класиране.

Повечето частни училища имаха изпити още през март и вече са обявили приетите. Предполагам, че още след 1-во класиране всеки ще прецени дали да се записва или да освобождава.
Да, аз разбрах, че за чакащите в частния сектор е въпрос за второ класиране. Но за останалите като мен излиза темата за 3-то класиране, която до момента не седеше на дневен ред, ама щом няма да има внезапно отписали се, отпада темата Simple Smile Simple Smile Благодаря за отговора! За малко ми проблесна надежда, но уви хахахаха

# 1 100
  • София

Наша приятелка е в СМГ с немски и завършва 8клас с ниво Б1. За ЕДНА учебна година. Тоест ние за 6 години не сме стигнали нейното ниво, което взима за ЕДНА. Ми това е смешна работа и подигравка с труда на децата.
И сега единият ми син завърши 7клас и май ще стане така, че ще отиде в 91НЕГ и за 1г. ще вземе Б2 и всичко учено до момента ще бъде напразно, вместо да беше учил някой друг език и сега да започва втори.....
За мен е редно до 7клас да се взима Б2-С1 и да се приключи с този език. От 8 клас да започват нов, за да имат два езика при завършване на образование. А не както е в момента - губиш си 7г времето и след това в гимназията учиш 2 езика едновременно с компромисно качество.

Ученето/овладяването на език от малките и после в гимназията е  основано на различен принцип, особено пък за езици, различни от английския. И лексиката е различна..Как едно дете във 2-3-4 клас да разбере в дълбочина падежите в немския, когато му липсват знания все  още от бг граматиката, нужни  за  разбирането на нещата? И освен това 6- 7 години немски в основното не могат да се сравняват с  тази една година в  езикова..В 8 клас езикът се учи много интензивно. Кога в годините до 7 клас малко дете е имало  18- 19-20 часа език седмично?  Дори и в ЧУ нямат по толкова. То и няма как да имат,  програмата  включва толкова други предмети в курса на обучение, докато конкретно 8 клас в ЕГ ( точно като някогашните подгответа) позволява такова задълбаване и скоростно достигане на готовност за  В2 (това ниво е повече на хартия според учебниците отколкото действително, същинските знания не са определено на това ниво в края на 8 клас и го казвам с  пълна убеденост след 3 деца с първи език немски, като на моя опит личен от миналия век дори не се опирам)...

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:51 от Просто русалка

# 1 101
Не намирам за подигравка с труда на децата достигнатото ниво за 6 години. То ще даде една прекрасна база, която ще бъде развита в езиковата гимназия (имам предвид за немски език). За мен е безпредметно до 7 клас да изучаваш един език и да приключиш с него, защото малко или много се забравя и когато дойде моментът човек да го използва в работата и ще се окаже, че огромна част от наученото е забравено. Постът ми се отнася за езици, различни от английския, който така или иначе е навсякъде.

# 1 102

Скоро мислих по тази тема. Моите деца учат немски и след 6 клас взимат ниво А2 (А две) към Гьоте. ШЕСТ години учене като до 4клас се учеше и следобед с отделен учител и се взе ниво А1. Още тогава бях шокирана за какво се учеше 4 години с 2 учители и 2 учебника?!?!

Изобщо в сегашното образование цари едно усещане за 12 загубени години, които могат да се синтезират в по-смислен вариант и да се вземат за 8-9г. и след това хората да работят и да се развиват в нещо по-смилсено от седене на стол и цъкане на телефон от скука. И без това всеки ще потвърди, че истинското учене се случва в университета, тогава защо да не се започва университет на 16г., за да може човек като навърши пълнолетие директно да започне да работи и да не си губи времето. Все по-честно ученици в 11 и 12 клас си пускат самостоятелна форма на обучение, защото вече работят, особено в ИТ бранша. И всичко, което се случва в училище им е бебешко.
Няма как, дори и в СМГ, да вземат Б1 в 8-ми клас. Вероятно е да са започнали началото на Б1 (което се води B1.1част 1) и в 9 клас ще минат Б.1.1, а в 12 ще стигнат Б2. Формално, на това ниво се достига с първи език във всички училища, където се учи интензивно или разширено.
А до 7ми клас да се стигне до Б2-С1 е нереалистично, тъй като това са високи езикови нива и дори лексиката е такава, че отразява и по-развито мислене и разбиране на света, каквото седмокласниците е нормално все още да нямат в достатъчна степен, за да отразяват в речта си.

# 1 103

Да, аз разбрах, че за чакащите в частния сектор е въпрос за второ класиране. Но за останалите като мен излиза темата за 3-то класиране, която до момента не седеше на дневен ред, ама щом няма да има внезапно отписали се, отпада темата Simple Smile Simple Smile Благодаря за отговора! За малко ми проблесна надежда, но уви хахахаха
Не го мислете сега. Има доста хора, които като видят свободните места за трето и се отписват, така че нищо не може да се предвиди Simple Smile Частните училища са малка част от всичко Simple Smile

# 1 104
Ученето/овладяването на език от малките и после в гимназията е  основано на различен принцип, особено пък за езици, различни от английския. И лексиката е различна..Как едно дете във 2-3-4 клас да разбере в дълбочина падежите в немския, когато му липсват знания все  още от бг граматиката, нужни  за  разбирането на нещата. И освен това 6- 7 години немски в основното не могат да се сравняват с  тази една година в  езикова..В 8 клас езикът се учи много интензивно. Кога в годините до 7 клас малко дете е имало  18- 19-20 часа език седмично... Дори и в ЧУ нямат по толкова. То и няма как да имат,  програмата  включва толкова други предмети в курса на обучение, докато 8 клас в ЕГ ( точно като някогашните подгответа) позволява такова задълбаване...
Да, разбира се, че не учат 20ч. Но доста близо до тях като има 1-2ч. сутрин и по 2 часа всеки следобед, 5 дни в седмицата. И все пак очаквам да го научат за цели ЧЕТИРИ години, а не за 1 както СМГ. Проблемът е, че учеха по 2 различни учебника едно и също нещо, а не се надграждаше следобед. Преподавателите не общуваха помежду си и нямаха синхрон. Домашните оставаха за след занималнята, защото там се учело друго нещо и не се пишели домашни. Хаотично и неорганизирано беше и нямаше никакъв резултат. И маймуна да учи 4 години по 4 часа на ден, ще вземе Б1. Така че, да! Има такова общинско училище, което преподава език 18ч седмично, но без резултати.....
Иначе за общия случай по 2ч на ден език с малки деца и по методология за малки деца - ясно, че са ниски резултати, ама поне А2 може да се постигне. Това са 4 години.
А ако е категорично невъзможно малки деца да се научат, тогава изобщо да не ги занимават до 4 клас и да им оставят време за игра. На мен не ми даваха да си взимам децата преди 17.30!

# 1 105
  • София
Много буквално сравнявате.. То не се учи само в училище. В 8 клас домашните  често са много големи - граматика, упражнения в учебника/в други помагала, писане на съчинения,   правене на задания за четене с разбиране/ слушане  с разбиране, учене на много нови думи.. Добавете сега и това време  ежедневно към училищното, понеже  и то при съвестна работа неминуемо допринася за напредъка с езика (докато малките я имат, я нямат страничка-две за домашно). Отчетете и това, че децата в малките класове не могат, дори и  учители да ги натиснат, че и в идеален синхрон помежду си да работят като са двама,  да удържат на подобно натоварване/интензивност като едно дете на 14 и нещо....

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 17:19 от Просто русалка

# 1 106
Знам, че е малко рано за тези “непреходни размисли”, но гледам за предишни години, че при момичетата разликата в бала между 1-во и 2-ро класиране в някои от най-желаните ЕГ не е повече от 1т. Така ли е наистина, или аз гледам грешни таблици?

# 1 107
Много буквално сравнявате.. То не се учи само в училище. В 8 клас домашните  често са много големи - граматика, упражнения в учебника/в други помагала, писане на съчинения,   правене на задания за четене с разбиране/ слушане  с разбиране, учене на много нови думи.. Дабавете сега и това време  ежедневно към училищното, понеже  и то при съвестна работа неминуемо допринася за напредъка с езика (докато малките я имат, я нямат странчика-две за домашно), отчетете и това, че децата в малките класове не могат да удържат на подобно натоварване/интензивност като дете на 14..
Да, тук съм съгласна.
Simple Smile Но моето разочарование остава при положение, че ми държаха децата от 8.00 до 17.30. По 18ч език седмично. А след това пишехме домашни вечерно време. Представете си какво е това за малко дете 1-4клас. И накрая на 4клас на заветното ниво ни казват, че е за А1. То това е смешно. В нашия случай си беше жива измама.
Така че може би и малко емоционално подхождам по тази тема. Иначе самата аз научих английски в подготве навремето. За 1г.

# 1 108
Shushi2,
Бихте ли споделили кое е това училище? Добре е да се знае, за да няма и други подведени родители.

# 1 109
  • София
Вероятно 20 ОУ "Тодор Минков" -само предполагам, де.

Общи условия

Активация на акаунт