Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 511
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 155
  • Пловдив
Ох, бе, хора...с вашите езици...Всяка година едно и също в седмокласната.
Език се учи вкъщи. Самостоятелно. И с желание.
Защо не обсъдим някоя наука, професия...тея езици вече навсякъде може да се запишат да се изучават, за да се събира детето със себеподобни. А и не виждам особена полза да се вторачваме толкова в езика. Другите предмети и умения са важни.
Език, та език. И за какво? Обичам си френския, не понасям английския. Сега ми се налага само английски да ползвам. Има толкова помощни инструменти за справяне с език...

# 1 156
  • София
О, децата непрекъснато ни изненадват. Не трябва изобщо да ги подценяваме. Нашият опит и преживявания не винаги помагат, когато става дума за друг, дори това да  е детето ни.
Държавното образование е това, което има като възможност за повечето деца в България. Каквото е, такова.

# 1 157
Науките и професиите мисля да ги разгледам след като узреем с визия. Ей този иска да лети.. ако ще и с парапланер или балон, като иска - да си постигне целта някак. На тоя етап нивото му позволява езици. На другият - рисуване. На трети - математика. Как да избера профил като се отврати от История, География и Биология.. е трудно... За това  - езици. И нивото му не е от вкъщи. А и не знам някой да е проговорил на език вкъщи, освен ако не е матерен или бащин. Среда, комуникация, професия, желание .. и курсове при желание. В езиковите се достига добро ниво на езика.

# 1 158
  • Пловдив
И с един гол език какво ще прави? Аз си задавам въпроса и на себе си. Защото ни предстои една загубена година с 18 часа английски, но за да учи желания профил в нашия град, трябва да изгуби една година с език (от който ще се отврати както от историята и географията).

# 1 159
  • София
Мецане, като децата си... Wink Отиде да се оплакваш в темата за АК . И като пишещите там , най-вероятно солидарни с теб, ни изядат (каквото тук сме направили по думите ти ние  с теб), какво ще стане?Аз добронамерено изразих позиция, че подобна фиксация е вредна - както за теб, така и за детето. Ако не дай си боже не стане, ти ще си яко разочарован, а детето ще се чувства виновно, че не е оправдало  заложени от родителя очаквания.  А при него бремето ще е  и през годината - все на тръни ще стои, че само в едно единствено училище е ОК да бъде прието.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 23:28 от Просто русалка

# 1 160
И с един гол език какво ще прави? Аз си задавам въпроса и на себе си. Защото ни предстои една загубена година с 18 часа английски, но за да учи желания профил в нашия град, трябва да изгуби една година с език (от който ще се отврати както от историята и географията).

Езикът трудно може да бъде "гол" и винаги има полза. Мераците изискват жертви. За да изкачиш планината, трябва да си нараниш ходилата. Аз бих го записала и на втори език, че и на трети. Странна логика имате. Дори за шлосер или заварчик в чужбина се търсят хора с езици. Това е ваша работа де, аз само си разсъждавам.

# 1 161
Един гол език дава предимство и в университетите. Много специалности вече се изучават на чужд език дори в нашите унита. Професията не зависи от средното образование, а от последващото висше. Владеенето поне на един чужд език си е предимство навсякъде. Да не говорим, че последните няколко поколения владеят повече от един чужд гол език. Заблуда е, че ако учиш например Графичен дизайн в у-ще това ти дава предимство при изучаване на същата специалност в университет. Нашата девойка не е учила фотография, гр. дизайн, монтаж и т.н., но е с отличен успех в специалност Кино и телевизия. Работи от втори курс по специалността си и не отстъпва от колегите си учили подобни специалности в гимназията. При това е и един много добър фотограф.

# 1 162
  • София
Ашли, хората, заложили като цел постигането на  високи нива  по език/езици, обикновено не остават само с "голите" езици. Настъпили са педала в гимназията още и с някоя наука примерно, било математика, било химия и биология,  било физика..Или пък с по-хуманитарни дисциплини. И точно след това  вече езикът става само средство, било то за учене или работа, а на преден план излиза другото. И въобще не  става дума непременно за навън - и тук има  специалности, в които се учи на чужд език - примерно Стопанско управление в СУ има на английски/немски/френски,  технически специалности на немски  има в ТУ, май имаше и френски факултет там..

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 23:34 от Просто русалка

# 1 163

Езикът трудно може да бъде "гол" и винаги има полза. Мераците изискват жертви. За да изкачиш планината, трябва да си нараниш ходилата. Аз бих го записала и на втори език, че и на трети. Странна логика имате. Дори за шлосер или заварчик в чужбина се търсят хора с езици. Това е ваша работа де, аз само си разсъждавам.

Може би е така, но аз учих немски 5-7 клас. След това френски и английски във френската гимназия. И така се развиха нещата, че започнах работа в руска фирма и на място научих руски - и писмено, и говоримо.
Та френски и немски никога не ми се наложиха да ги ползвам, съответно и съм ги позабравила. Като слушам, разбирам горе-долу, но някакви базови отговори мога да дам. Английски ползвам на някакво туристическо ниво като обикалям из Европа...и да кажа, че навсякъде в Европа и с руски съм се оправяла. Просто са навсякъде...
Та искам да кажа, че език се учи в такава среда и когато ти трябва, и не е жизнено важно да си го учил от детската градина, за да го владееш.

# 1 164
jiji_bs със сигурност не е навредило, а е било от полза. След като Вашият живот се е стекъл по този начин, не може да се слагат всички под общ знаменател. Няма вреда от ученето на език, или поне аз не съм установила такава до момента Simple Smile

# 1 165
  • у дома
Ох, да, само в АК можеш да научиш английски на ниво С2 и никъде другаде. Rolling Eyes Ще кажа на децата ми да си скъсат сертификатите. Joy
Твойте поне са били ЕГ,а мойте са с МГ и само две години школа и са с  С2, пък който иска да си вярва,че само в частно училище може да се научи .

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 00:23 от svetlaem

# 1 166
Може и да се учи някаква професия, а после човек да работи съвсем друго нещо. И това се случва в живота, не е само при чуждите езици. Не можем всичко да предвидим и планираме.🙂

# 1 167
И какво като си учил език, който не ти трябва, значи си се минал или? Човек или е любопитен и се труди и учи, или не. Няма как да уцелиш с пипета точно това, което ще ти трябва в живота. А и животът още не е свършил, не се знае утре какво ще донесе.

В МГ или във вечерното може да научиш английски С2. Тук, в БГ още от детската градина го вадят. Но немски /френски от МГ с две години курс като научите на ниво С2, се обадете

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 23:46 от Априлски душ

# 1 168
jiji_bs със сигурност не е навредило, а е било от полза. След като Вашият живот се е стекъл по този начин, не може да се слагат всички под общ знаменател. Няма вреда от ученето на език, или поне аз не съм установила такава до момента Simple Smile

О, не, в никакъв случай няма вреда от езика, просто исках да кажа, че от всичките учени езици в училище, само руски проговорих качествено и свободно, защото бях в такава среда. И да кажа, че като попаднеш в такава среда, съвсем по друг начин се научава езика и на съвсем друго ниво.
Така че ако не се цели учене в чужбина, не виждам смисъл в "зомбиране" да се учат толкова езици и то да се търси интензивно изучаване, нейтив учител и т.н. Достатъчно е да имат представа от различни езици, основа по граматиките им и като/ако им се наложи да ги ползват, ще ги усъвършенстват.

# 1 169
  • София
Тук, в БГ още от детската градина го вадят.
Joy От яслата даже има сигурно носители на сертификат..Сетих се   в тази връзка за лафа на един вокален педагог, ръководител на детска вокална група, който на родителски въпрос на каква възраст си подбира/прослушва децата (зер да не се пропусне шансът за изявата им  на сцена), отговори майтапчийски  - бе как кога,  още на видеозона им връчвам микрофона..

Общи условия

Активация на акаунт