Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 436
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 215
Не знам какво точно означава дуално обучение, но ми попадна тези дни някаква статия, че в Пловдив паралелките с дуално били с по-висок бал (не помня за 2023 г или 2024 г се отнасяше).

# 1 216
  • Пловдив
Дуалното обучение е, че в 11 и 12 клас са три дена в училище, два на работа в някоя фирма

# 1 217
  • Пловдив
Не знам какво точно означава дуално обучение, но ми попадна тези дни някаква статия, че в Пловдив паралелките с дуално били с по-висок бал (не помня за 2023 г или 2024 г се отнасяше).

"Учене чрез работа".
В 11 клас - 3 дена на училище, 2 дена на работа.
В 12 клас - 2 дена на училище, 3 дена на работа.
Получават заплата, работят наравно със служителите, имат си ментори, скатавки не се толерират (прекратяват договора).
В училище имат по 8-9 часа в дните, в които ходят.

# 1 218
  • София
Тонита, а в БГ плаща ли се (дори и да не е  същото  възнаграждение на час като при  работещ на постоянен договор ) или ползата  за ученика е  само придобиването на практически опит по време на стажовете  в съответната фирма?
А, Ашли  точно е отговорила.

# 1 219
  • Куциндрел
При нас младежа е с 4 точки повече от миналогодишното 2ри класиране по 1во желание. Средни балове са, няма квоти.

# 1 220
Здравейте!
Следя Ви от известно време. Изчетох темите седми клас миналата година и осми клас по-миналата. Също теми на конкретни училища.
Девойката иска да учи Математика. Балът и не никак нисък, но недостатъчен за СМГ и НПМГ, ТУЕС. За Джон Атанасов чета много противоречиви мнения. Ще и стигне там за Системно програмиране.
Разглеждам и 73то паралелката с Математика и физика, но за нея немски и руски ще са нови, както се писа по-назад граматиката освен, че имат падежи като начин на образуване и логика е различна.
Дали бихте помогнали за 1ва и 2ра английска как е нивото на Математика?
Във 2ро е Илия Костов, за който само положителни неща чета и от познати с деца от СМГ само хубави неща знам
Благодаря на всеки споделил мнение!

# 1 221
  • София
Във 2АЕГ има силен екип математици, не е само Костов.

# 1 222
Е, той Мецан не е  казал, че другите училища принципно не стават (дори и да си го  мисли) - казва регулярно, че за неговото дете конкретно не стават. И това всъщност е по-лошият сценарий - да си навиеш  на пръста, че само една единствена възможност  е подходяща за детето ти и всичко извън нея ще е  провал/огромен компромис.  Ами ако в съответния ден (дано не е така) детето не е в добра кондиция, ако стресът  му изиграе кофти шега, ако темата за есето му е  чужда/тегава за писане - тогава какво. Някой каза  вчера как момче  с по 60 точки на двете НВО влязло в  Колежа. Е, ама има и деца с по две над 95, които по някаква причина не са влезли. Дори за университета ( а той е по-важна стъпка от житейския път) хората си имат резервни варианти с идеята, че винаги нещо може да се обърка. Хора сме, не роботи - децата пък съвсем.
Е, ми то НВО е такова нещо. Една единствена възможност за.... Испанската, примерно. Ако не си в кондиция-чао. Пък не се оплаквате от този изпит.
За много хора в живота е така, да не кажа за повечето-едно подходящо нещо, всичко останало все тая

# 1 223
И с един гол език какво ще прави? Аз си задавам въпроса и на себе си. Защото ни предстои една загубена година с 18 часа английски, но за да учи желания профил в нашия град, трябва да изгуби една година с език (от който ще се отврати както от историята и географията).

Езикът трудно може да бъде "гол" и винаги има полза. Мераците изискват жертви. За да изкачиш планината, трябва да си нараниш ходилата. Аз бих го записала и на втори език, че и на трети. Странна логика имате. Дори за шлосер или заварчик в чужбина се търсят хора с езици. Това е ваша работа де, аз само си разсъждавам.
Не си съвсем права, език може да научи навсякъде и сертификат да вземе, но за шлосер не знам къде ще учи.

# 1 224
Дуалното е сравнително ново в Бг като тип обучение - последните няколко години завършват първите випуски с дуално. По мои наблюдения става все по-предпочитано в някои от ПГ, които го предлагат (все повече деца с над средния за училището предпочитат тези паралелки). Заплащането зависи от фирмите, с които работи училището, има някакъв минимум, някои плащат повече. Мисля, че е възможно и конкретно дете да договори по-високо заплащане от съучениците си.

Лиана11, 20 точки не е голяма разлика. Предпочитания на влезлите. Дуалното е търсено повече от деца, които по принцип предпочитат ПГ пред СОУ/профилирана.

# 1 225
  • София
И аз много се притеснявам за едната девойка, тя има точно 3 желания, карам я да сложим едно в което със сигурност знае,че влиза, но не иска. Реално програмиране освен туес,Джонката не знам къде другаде да и пиша. А се чудя защо в Джон Атанасов разликата в баловете между нормално обучение и дуално е толкова голяма.

Няма тази година паралелка с дуална форма на обучение в Джон Атанасов. Три са паралелките с програмиране. Иначе - девойка, супер! 🙂 Четох, че много ги обгрижват в това училище.

# 1 226
  • София
Многото стотици по математика са предимно на многото излизащи деца от СМГ, НПМГ и ПЧМГ тази година. Тези деца се целят пак там. Надолу баловете не са много по-различни от предните две години.

Как точно ги обгрижват девойките? Аз подозирам, че е точно обратното- те да обгрижват младежите.

# 1 227
  • София
Да не търся коментара, но идеята беше, че от ръководство и учители държат момичетата да се чувстват спокойни, защото са по-малко и да не са обект на каквато и да било агресия, в този смисъл. Но като цяло това, което четох до момента е, че така или иначе средата си е екстра.

# 1 228
  • София

Е, ми то НВО е такова нещо. Една единствена възможност за.... Испанската, примерно. Ако не си в кондиция-чао. Пък не се оплаквате от този изпит.
За много хора в живота е така, да не кажа за повечето-едно подходящо нещо, всичко останало все тая
Кой не се оплаква...Много хора се оплакват от постоянното опростяване на НВО, ама и още толкова  хора им опонират, че дори и така е трудно,  не можело пък с школи/уроци само да са решими изпитите, не били длъжни  доп. неща над   заложения по програма материал да учат  децата им заради софийските дечурлига (не че има такива неща в изпита). Но каквото и да е НВО, добро или лошо, разумният родител не пише само едно желание в заявлението, освен ако балът не е  максимален или малко под него. Тоест резервни варианти винаги има, ако си оплескал нещо по някаква причина. Да не говорим, че  доста деца се пробват и в  училища извън  тези под шапката на МОН и чак  после решават. Та в повечето случаи нещата не са или Х, или нищо...Може вътрешно като усещане на  дете/родител и да са, но разумът все пак надделява и хората преглъщат  някак "горчивия" хап, че няма да е  лелеяното училище....

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 12:09 от Просто русалка

# 1 229
  • София
Многодетна майка пък била тя и с деца в първи, седми и дванадесети клас, няма какво да я мисля. За съжаление са тези, които за първи път минават през седмокласния ужас. Ако пък детето освен първо е и единствена, става още по-страшно.

Доста странно изказване, какво по-точно имате предвид?

Общи условия

Активация на акаунт