Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 518
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Там, където мечтите се сбъдват
За паралелките с дуална, инфо за следващата учебна година, ще намерите в следващия план-прием. Да, все още се малко, защото дуалното обучение изисква не просто училището да сключи договор с фирма, но и самата фирма да отдели човек, който да работи индивидуално с ученика.  Предполагам, че и документация си има. Иначе за предходната година 23/24 в Джон Атанасов имаше паралелка с дуална форма на обучение "системен програмист". Тази година - няма.

# 1 246
  • София
За паралелките с дуална, инфо за следващата учебна година, ще намерите в следващия план-прием. Да, все още се малко, защото дуалното обучение изисква не просто училището да сключи договор с фирма, но и самата фирма да отдели човек, който да работи индивидуално с ученика.  Предполагам, че и документация си има. Иначе за предходната година 23/24 в Джон Атанасов имаше паралелка с дуална форма на обучение "системен програмист". Тази година - няма.
Така е, пълно счетоводство и осигуровки + обучението.  Не е изгодно за фирмите. Не могат да си подбират и стажантите - пращат ти клас,  или част от клас , а си има беладжии винаги, и други разни моменти.  Примерно с безумни творчески идеи, когато ти трябва просто да напишат програма за 2+2, при това за вчера или искат да сглобяват сървър с чаркове за хиляди долари, а не им позволяваш.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 13:51 от xxxxxx

# 1 247
Не са много работодателите, на които им се занимава по две години с ученици, с надеждата поне един да покаже някакви качества и да остане на работа. По-голям шанс да се намери фирма-партньор има при непопулярни професии, за които има траен недостиг на кадри.

# 1 248
Две дуални паралелки има в 97-мо. Но не и тази с ХСН. Ако някой има интерес да прегледа страницата на училището.

# 1 249
  • София
Искам да благодаря на всички, които задават въпроси в темата и още повече благодарности на всички, които могат да отговорят и го правят! Често се случва да се чудя за нещо и го виждам обсъдено и съм вече по-наясно. 🌞
Да споделя ние до къде сме стигнали-девойката има 3 желания, от които първото е от топ 3 гимназиите и ще го пишем само заради мерака. Второто и третото желание - реално има някакъв шанс, като гледаме минималните балове от миналата година. Нейният бал се получава малко по-висок, но не е сигурно, че ще й стигне все пак. Затова търсим и следващи желания, но тя толкова не се интересува от другите училища, че с триста зора я накарах да обиколим поне да ги види отвън.
Аз съм извадила около 12 паралелки, които уж биха й харесали, но само една от тях е с много по-нисък минимален бал (около 70 точки под нейния). Писахме го заради профила, но и защото тя хареса двора. 😁 Бил мнооого голям двор с хубав асфалт, и има начертана дама на земята, тя се заигра там на мястото. 😂Детска му работа е при нас де. Само дето е далечко от нас, 40 минути ще пътува в едната посока. Та останалите 11 паралелки/училища са с по-висок бал от нейния. И се чудя има ли смисъл да ги пишем изобщо, особено ако са след паралелката с ниския бал? Или да пиша първите 3 желания и тази с ниския бал и да приключим с 4 желания общо...

# 1 250
НикиK, иска ли ги изобщо другите 11? Лично мнение - ако те устройва това със 70 надолу, и при кофти стечение на класирането тя би отишла в него без драми (ако ще и само заради двора Laughing), а за 11-те ще се цупите и двете, по-добре пиши само това с дамата.

# 1 251
Искам да благодаря на всички, които задават въпроси в темата и още повече благодарности на всички, които могат да отговорят и го правят! Често се случва да се чудя за нещо и го виждам обсъдено и съм вече по-наясно. 🌞
Да споделя ние до къде сме стигнали-девойката има 3 желания, от които първото е от топ 3 гимназиите и ще го пишем само заради мерака. Второто и третото желание - реално има някакъв шанс, като гледаме минималните балове от миналата година. Нейният бал се получава малко по-висок, но не е сигурно, че ще й стигне все пак. Затова търсим и следващи желания, но тя толкова не се интересува от другите училища, че с триста зора я накарах да обиколим поне да ги види отвън.
Аз съм извадила около 12 паралелки, които уж биха й харесали, но само една от тях е с много по-нисък минимален бал (около 70 точки под нейния). Писахме го заради профила, но и защото тя хареса двора. 😁 Бил мнооого голям двор с хубав асфалт, и има начертана дама на земята, тя се заигра там на мястото. 😂Детска му работа е при нас де. Само дето е далечко от нас, 40 минути ще пътува в едната посока. Та останалите 11 паралелки/училища са с по-висок бал от нейния. И се чудя има ли смисъл да ги пишем изобщо, особено ако са след паралелката с ниския бал? Или да пиша първите 3 желания и тази с ниския бал и да приключим с 4 желания общо...
Дали има смисъл да пишете повече желания - ами за желания не взимат пари, може да пишете колкото си искате.
Дали има смисъл да пишете желания с по-висок очакван бал от нейния на по-ниска позиция - ами ние не знаем какъв ще бъде балът тази година в момента  Simple Smile Просто ги напишете от най-високото към най-ниското желание, не мислете за балове и за възможности, нищо повече не е нужно. Ако нещо е тотално нежелано, не го пишете. Ако е по-приемливо от това след него - напишете го Simple Smile

# 1 252
.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 11:20 от Желязно ветрило

# 1 253
  • Куциндрел
  Пак се хвърляте в крайностите - СМГ или Бузема, как се каваше там.  За това селскостопанско училище 90 процента от софиянчетата не са чували, а и едва ли им се редят китки или кара селскостопанска техника.
Говорим за деца, чиито бал стига примерно за топ 30 училища. Детето избира топ 15, ама мама и тати искат в топ 3, щото е супер дупер елитно и ще си чешат собственото его.
Имам позната, чието дете изкара приличен бал и влиза в прилично училише, но там драмата сега е - не може да влезе в Х училище, а онова ще трябва да пътува с автобус, нямам отзиви за другото, там ЕЖК каза, че..., оо, онова е смотано училище от време оно.
Да са живи и здрави децата, че ни търпят.
Знае ли човек, кое им може да им се стори мъжкарско и романтично на тази възраст? Заведохме гостенчета да видят как се вади мед. Пощуряха - видяли "истински "  пчели и "истински" хора. А какви снимки има  из нета - стройна редица от щъркели след трактор - явно е разровил червейчета;
Колко деца познавате дето въобще знаят, че има в София училище с пчелички или имат афинитет към селското стопанство? Аз николко, а не е като да не познавам набори на моето

# 1 254
Моето момче беше в МГ в прованса, в ужасен клас откъм дисциплина и отношения на една определена група към другите. Няма изявени желания, по- скоро има нежелания, не иска биология, химия и ЕГ. Харесвала му уж физиката, защото госпожата прави интересен часа. Да, но не се знае дали тя ще бъде там още пет години и дали изобщо ще им преподава.
Сега изведнъж не иска паралелка физика, защото част от агресивните искали в тази паралелка. Скочи към  информатика, като се надява да има по- малко от агресорите. Обаче паралелка СХН има в обикновена гимназия и той вече е решил, че я иска на първо желание. Балът му е такъв, че влиза на първо желание. Като баловете от миналата година за СХН е еднакъв и в МГ, и в обикновената гимназия.
Разбирам го, че иска да започне с деца които не познава, но няма гаранция че няма да има други агресори. От досегашните му съученици едва ли някой ще мине от МГ в обикновената гимназия. Не знам да натисна ли за МГ или да го оставя да отиде в другото училище.
Това е много неприятна ситуация, съжалявам. За съжаление няма никога гаранция какви изродчета ще се появят, особено в по-нискобаловите училища. Ако решите да изберете МГ, бих си позволила да ви дам съвет зорко да следите какво се случва в класа и при първия проблем ескалирайте до класния, родителите и до директора, на момента. Нека знаят, че няма да им се размине и че обиди и кофти поведение няма да търпите. Често много бързо влизат в релси, още са деца и често никой не им е скърцал със зъби, та си позволяват да се държат зле.
Дано детето Ви има късмет с новите си съученици, където и да реши да учи. Не се отказвайте от физиката! Поздрави!

# 1 255
  • София
НикиK, иска ли ги изобщо другите 11? Лично мнение - ако те устройва това със 70 надолу, и при кофти стечение на класирането тя би отишла в него без драми (ако ще и само заради двора Laughing), а за 11-те ще се цупите и двете, по-добре пиши само това с дамата.
Ако ви кажа колко разнородни желания сме събрали, едва ли има друго дете с такава странна смесица от желания - профил география, 3-4 професионални паралелки, имаме чужди езици, природни науки, СХН, обществени науки, хуманитарни, ИТ дори (пак много й хареса училището). Всъщност май базата отвън се явява много важен критерий при нас. 😁 Много ми е трудно да избирам и предлагам нещо, а тя само за първите 3 желания се вълнува, останалите са й абсолютно безразлични как и кои ще пишем. Имаме братовчед от провинцията, който е с половината от нейните точки и ще влезе в най-доброто училище там, а тя се подтиска, че в Сф не знае дали в среден тип училище ще се класира.

# 1 256
НикиK, не сте само вие със странната смесица. Аз споменавах и преди, че се ориентирахме с преглед на учебни планове, разписания, извънкласни, а след това и влизане в училищата. За ПГ погледнахме и какво включва изпита по професия. Може и такива неща да обсъдите, ако все още не сте. Примерно при едносменен е положително това, че са само сутрин, но заради по-дългите часове и по-късното започване "изяжда" от свободното време, по-далечните училища - също. При разнообразни или "все ми е тая" желания, дори и такива дребни/странични нещица помагат с реденето.

# 1 257
Да не търся коментара, но идеята беше, че от ръководство и учители държат момичетата да се чувстват спокойни, защото са по-малко и да не са обект на каквато и да било агресия, в този смисъл. Но като цяло това, което четох до момента е, че така или иначе средата си е екстра.
За момичета ТУЕСА е по-добра среда от СМГ, защото момчетата са по-възпитани и не са мамини синчета. И преди да скочи някоя мама, ще кажа, че това са думи на близко момиче, което от СМГ отиде в ТУЕС с почти 500 бал. Не са мои
Разбрахме в кои училища са наркоманите и гейовете, сега вече е ясно и къде учат невъзпитаните мамини синчета 🤣🤣🤣.

# 1 258
Големи вълнения са и покрай нас , с реденето на паралелките. Моето се изложи на математиката , защото се е гипсирал , а  аз с обвинявам , защото съм явно супер тъпа да си мисля ,че сам може да се подготви  ( сега ме е яд , ама вече е късно) .Та след като поотмина малко ужаса от ниската оценка ( която е 85т и не е съвсем ниска де , ама пак не стига ) , започнахме да гледаме къде има шанс и къде не .
Та имам едно питане - тук всички говорят за училища -1/2  АГ, 1/2 НГ , Испанската ...та училището ли е самоцел за децата или конкретни паралелки ..нещо не мога да схвана.
Моето може и да има шанс, да влезе да речем в някоя ЕГ , обаче с някакви езици , като италиански,френски, португалски ...ама той не ще и да чуе да учи такова нещо ...а за НЕ/АЕ няма да му стигне бала и много се чудя.
Освен ,че аз съм завършила ЕГ и тези деца в най-слабите паралелки , винаги бяха най-недолюбвани ...та как смятате , кое е по-добре - да учи в конкретно намазано училище , но в най-изпадналата паралелка , с езици ,които недолюбва или в не толкова намазано училище , но да учи езици ,които харесва и да е в някоя по-високобалова паралелка там ?
За мен, гимназиалният етап е по-скоро да има някаква нормална среда и да е що годе с деца с неговите интереси ...но това , което му харесва , е или много над неговия бал- напр. ТУЕС ама с НЕ ( за паралелките  с РЕ не ще и да чуе, не че там балът е по-нисък)  , или под неговия бал и не знае и той и аз , дали да пишем по-високобаловите паралелки - там ще са най-отбраните деца , с най-много амбиции , това е ясно ...ама има компромис с това ,което се учи в 11-12 клас ...те са 5 предмета на кръст , ама все пак

# 1 259
  • София
От двете ЕГ, в които имам наблюдения, не знам да има "изпаднали" паралелки.

Общи условия

Активация на акаунт