Екскурзия е едно, емиграция съвсем друго. На пръв поглед човек вижда основно хубавото. Но ако реши наистина да се мести и започне да проучва възможности за работа, здравеопазване, образование, помощи от държавата, манталитет на хората, започват да изскачат и недостатъците. Има неща, които определено са по-добре от България, има обаче и такива, които са по-зле. Лично аз за нито една държава не мога да кажа "там всичко е по-добре, ако имам възможност, стягам куфарите веднага".
Споровете за храната са безсмислени. Ясно е, че във всяка развита държава с достатъчно заможно население, което може да си позволи много неща, може да се намери всичко. Въпросът е кое е масово. Ето например, и при нас има всякакви морски дарове - октоподи, калмари, скариди. Но не са масови, не се продават във всеки магазин и не се предлагат във всяко заведение. Ако някой е свикнал с такава кухня, ще трябва да положи доста усилия и средства да си я осигури. На мен най-дългият ми престой в чужбина е един месец (командировка), и точно от храната страдах най-много. На местата, посещавани от туристи, си имаше нормална и разнообразна кухня. Но на закуска в хотела и на обяд в заведението в офис сградата нямаше избор, само местна храна, изключително гадна.
4 пъти.

) trinken, Mittagspause usw.