Защо Не емигрирахте?

• 38 779
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 675
Мноооого зависи от конкретния град, градче или село. Затова е хубаво да се говори с 2ма-3ма на конкретното място, не общи приказки за държавата.

Това ако си на възраст, с деца, и е по-сериозно. На млади години, сам, се заминава от днес за утре, никой нищо не питаш и после е късмет дали ще улучиш мястото за теб или не. Satisfied

# 676
  • София
Най-сърдечните и топли хора, които съм срещала,са немци (баварци), австрийци и датчани.

# 677
Най-сърдечните и топли хора, които съм срещала,са немци (баварци), австрийци и датчани.

И аз така, ама немците от 1989 година в Бремен (неголям град).  И през деветдесетте пак в Хайделберг, Бремен, даже Манхайм, Днес обаче времената са други и хората не са същите.

# 678
Не мога да ги отделя и възвелича, защото не деля по националност, но сред лични и семейни приятели, доказали се вече в годините, имаме немец, англичанин, кубинка, аржентинец, израелци, бразилци и потругалци, естествено , ... и не могада направя разлика в „топлината им“ , разбира се всеки си има темпераментът и особеностите...

# 679
  • София
ЧС, аз в сегашно време имам предвид.
Преди не съм имала наблюдения и не мога да сравнявам.

Аз сравнявам с Магреба, Гърция, Италия. Т.е. с места, където съм живяла.
Отделни индивиди не бих сравнявала,защото всеки си е с характера.

# 680
Ала бала, не ти разбрах позицията, но май ти от бързане да кажеш колко сте учили във вашето семейство,  даже не си дочела.
Не, не обобщавам нищо за висшето- то беше само част от примерни ситуации.
Това, което казвах, беше свързано с крушата и дървото...

Относно емигрирането и съветите, и аз не бих севетвала никого, нищо!
Мога само да споделя, че в първият момент още тук, се почувствах като в  познати вода, въздух и земя...

Виждам, че не си разбрала.
Да разисквате с ЧС как висшето при нея било пример за приемственост между поколенията в днешно време, все едно го сравнявате с нещо много по-значимо, е нелепо.

# 681
Виждам, че не си разбрала.
Да разисквате с ЧС как висшето при нея било пример за приемственост между поколенията в днешно време, все едно го сравнявате с нещо много по-значимо, е нелепо.

Ами то пет поколения висшисти са си именно такова нещо - традиция и предаване през поколенията на култура, възпитание, ценности... Неслучайно и благородниците си броят знатните прадеди, а на новобогаташите казват, че са парвенюта без класа. Аз поне се гордея, че прабаба ми, родена преди 150 години, когато масово българите са имали килийно образование, е завършила висше образование в чужбина, имала и научна степен.

# 682
  • До хладилника, който обичам
Благородниците не са с нищо по-различни от всеки прост селянин и това, че децата им са имали неспечелена, а получена наготово привилегия, да се родят в семейство с повече средства и/ли връзки, не ги прави по-специални. Нито богаташите, чиито поколения щ живеят охолно и с достъп до много повече привилегии от учени, но бедни висшисти; даже и самите те да са прости като галош, ако са хитри, могат да купят класа и култура за децата и внуците си. Нито шестото поколение на пет предни висшисти е по-специално или по-заслужило с нещо; единствено се възползва от привилегията да може потенциално, но не задължително, да трупа култура и по-лесен достъп до знания. Но реалистично погледнато - същото това е възможно, и е доказало се през поколенията като вариант, да се случи на неуки, но будни хора, които да изучат децата си и/ли да ги подтикват да разширят културата си, както и те - своята собствена. Защото ценностите не са свързани с парите или образованието.

# 683
Аз нямам прабаба с висше , по него време трябва да е учила някъде в чужбина, за да е било висше... моят варненски род е учил достатъчно, но е стигнал до  Девическа гимназия .
Софийският университет е единствено българско висше училище доста години, а жените са официално допуснати да следват там едва през 1901 г.
Единствено важно от поста на ала-бала беше, че била магистър Wink
Какво да кажем ние , с пре-Болонските дипломи , дето сме учили по 7 години Rolling Eyes

Имах колега от знатен род, с титла /  Lencastre - Lancastre/ .
Образованието им е задължително, в много близкото минало- предпопределено, според професията и обазованието на баща/дядо...
Ценностите... е друг разговор...

# 684
Имам от едната си страна дядо висшист (син на търговец), завършил в чужбина и от крема на града, който е бил уважаван и търсен човек, и от друга, хора с беден селски произход, които са знаели какво искат за децата си и също са били уважавани хора, макар самите те да не са имали висше, а девическа гимназия Rolling Eyes Не мога изобщо да кажа, че едните са нещо повече от другите, не заради семейна привързаност, а наистина е така: стойността, качествата на един човек не зависят от висшите на дядо му; с еднаква лекота учени хора с достъп до привилегии могат да възпитат лекета, и хора без образование да отгледат високо ценени и качествени хора, и обратното. Може би пропускам нещо от дискусията дотук, но и аз не видях някакво доказателство за каквото и да е, освен да се похвалим кой е бил с по-добро потекло, каквото и да значи това.
А пък каква им е връзката с емиграцията в чужбина, съвсем, но това си е типично за форума Grinning

# 685
От вчера смятам за това 5 поколение. Излиза, че хората от първото поколение трябва да са родени 1900 - 1905 г. Ами по това време колко висшисти е имало?Не много, да не кажа - единици.
Така, че който го е написал, доста се е поизхвърлил....

Може би пропускам нещо от дискусията дотук, но и аз не видях някакво доказателство за каквото и да е, освен да се похвалим кой е бил с по-добро потекло, каквото и да значи това.
То няма лошо да се похвалим, но от хвалбите излиза, че всички са родени на жълтите павета със сребърна лъжичка...а знаем каква държава е била България и къде е било концентрирано населението.

# 686
От вчера смятам за това 5 поколение. Излиза, че хората от първото поколение трябва да са родени 1900 - 1905 г. Ами по това време колко висшисти е имало?Не много, да не кажа - единици.

Aз го написах и вече съжалявам. Но понеже съм почнала да кажа, че годината на раждане е малко преди освобождението (сепстявам точната година), доста по-рано от твоите сметки. И разбира се, следването не е било в България, както и съм написала. Но нямам намерение да давам подробности, защото тези жени не са много, а оттам и моята анонимност е в риск. И въпросната прабаба не е от София, а от друг голям град. Макар съдбата и да е свързана със София, няма да казвам как.

# 687
За пет поколения назад при оптимални сметки (всеки да е раждал на най-много 25г., и поколението го проследяваме само от първородни чеда, също раждащи на 25 - да имат време да си завършат висшето) трябва да са родени даже по-рано, 1895-1900 най-късно. Ако пък поколението го гледаме за втори-трети поред деца, и са ставали родители на по 35 (нормално за мъже) - даже идва 1850г. Което няма значение, и тогава е имало висшисти, макар наистина единици, както казваш.
Виж, някои сме по-големи от други, моите четирима баби-дядовци действително са родени в периода 1907-1926, този 1907 е висшиста от чужбина; и при мен излизат четири поколения висшисти с детето, но мнението ми по въпроса накратко може да се сведе до "много хубаво и похвално, но това само по себе си нищо не значи и не доказва по-добри качества като човек".

# 688
Моите баби и дядовци са били родени в периода 1916-1924 година, но всички са били деца от бедни селски семейства и не са завършили дори и основно образование. Едната ми баба и сестра й от момичета са пратени да прислужват на богати немски семейства в София. Родителите на единия ми дядо, някак са събрали пари да го пратят да учи занаят, а другите просто са ги ползвали в помощ за селско-стопанската работа. Всички бяха природно интелигентни хора и това, че не са се родили със сребърна лъжичка в устата, не ги прави второ качество.

# 689
Ето пак, кой и къде е говорил нещо за второ качество? Отново този синдром, който дефинирах преди 25 години - като кажеш на някоя майка "Моето дете е умно" тя чува "Твоето дете е глупаво"...

Общи условия

Активация на акаунт