Защо Не емигрирахте?

• 38 448
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 915
Ако имаш 15 г стаж в България, ще получаваш минимална пенсия, която до сега беше 631 лв, ще я вдигат с 7 или 8 процента от юли.

Това дали е така? И ако случайно е така, нима е правилно? Пенсията се дава за вноски, а не за чанч, тоест години работа. За 20 години някой, осигуряван винаги на тавана, може да е издържал повече пенсионери от някой , работил 40 години, ама на ниска заплата. Обаче на втрия му се полага пенсия, а на първия - социална???

# 916
ЧС , ако знаеш колко много хора излязоха прекарани/ да не ползвам по-груб израз/ от реформите!!
Моят баща получава мизерия в момента, в сравнение с това, което е плащал- от 1989 година, декември, под чужд флаг, осигуряван на 2 минимални заплати, в долари.
Значеш ли как са му ги приравнили??- 1:1 ! ´55ти набор е, мисля по ковидно време , че се пенсионира, само 1година има на сушата- последната.

# 917
Вземат се предвид и вноските и ако получената сума от вноските е по-малка от минимума, получава минимума. За 20 години на тавана не може да се получи повече от минимума като се разпръснат по години и коефициент.
А за липсващите стажове от Либия дали някой носи отговорност? Половината заплата в долари е прибирала държавата и то много долари, Кадафито плащаше много щедро.

# 918
  • Mediterraneo
В чужбина смениха ставата на ММ три години след като влезе в системата, нито цент не е платил.
Лекарствата на децата до 18 са безплатни в нашата област, хапчетата ми за кръвно - също. Не ми изписват торба хапчета и сиропи на всяко боледуване, в Бг една навлизане в аптеката не ти мърдат 30 евро минимум. Когато си без работа, не плащаш ЗО.

# 919
Разбира се, най-добре никой да не опира до такива здравословни проблеми Sad

Моите родители са на 80 и 82 г. Майка ми не пие и едно хапче. Дано имам шанс да съм като нея някой ден. Баща ми е с хронични здравословни проблеми, след операция от злокачествено заболяване и два инсулта. Самостоятелен си е, има леки проблеми с паметта, пие доста лекарства. Преди година и нещо получи силни вътрешни кръвоизливи. Честно казано, изглеждаше толкова зле, дори си помислих, че ще го загубим. Закарахме го посред нощ във Военна болница в спешното отделение. Приеха го веднага, лежа там и се оправи. Сега продължават да си живеят с майка ми, състоянието му не се влоши след това изпитание, пу пу

Та когато е писано, и в България човек се закрепва с лечение. Опре ли до сериозни изпитания, не коментирам и само се моля да не идва на никого до главата, в която и да е държава.

# 920
Оф стига с тия лекари. И моята майка е на 70 и не изпила ни едно хапче. Веднъж получи главоболие, изпи един аналгин и и падна кръвното, та щеше да припадне.
Кажете, ако изкуственият интелект ви вземе работата, как ще се преквалифицирате, за тия които не са милионери и им се налага да работят. Другите ясно, имали акъл, инвестирали...тях не ги мисля

# 921
Ще стана шивачка.

# 922
Вземат се предвид и вноските и ако получената сума от вноските е по-малка от минимума, получава минимума. За 20 години на тавана не може да се получи повече от минимума като се разпръснат по години и коефициент.

Точно тези коефициенти, които дават предимство на стажа над размера на вноската, за мен са нечестни, но съм се примирила с прецакването.

В момента тавана (4600 лева) е 3,8 пъти повече от минималната заплата (1213 лева). Тоест някой, осигурявал се 20 години на тавана ще е внесъл много повече осигуровки от друг, осигурявал се 40 години на МРЗ. Защо тогава този с 20 години стаж е прецакан?

# 923
Ако имаш 15 г стаж в България, ще получаваш минимална пенсия, която до сега беше 631 лв, ще я вдигат с 7 или 8 процента от юли.

Това дали е така? И ако случайно е така, нима е правилно? Пенсията се дава за вноски, а не за чанч, тоест години работа. За 20 години някой, осигуряван винаги на тавана, може да е издържал повече пенсионери от някой , работил 40 години, ама на ниска заплата. Обаче на втрия му се полага пенсия, а на първия - социална???
Изобщо не ми е ясно и не съм питала още, защото аз имам стаж, но нямам вноски, тк бях в неплатен отпуск около 10 години. Сега ми е чудно как изобщо са го позволили, но е факт. Като проуча ще ти кажа. Точно такъв е моя случай.

# 924
Една година от неплатения отпуск се признава за стаж, другите не, ако си учил може да закупиш годините, също и до 5 години нестигащи.

# 925
А има ли, някъде електронна система, в която да проверя дали моите години ги има?
Имам малко под 3 години стаж, и университета( но са паралелно). Може пък да ми послужат някой  незнаен ден, ако до 2045та-6та все още искат да ни дават пенсии...

# 926
  • София
В НОИ има вече единен електронен регистър, но при мен не му работят всички функции още. От началото на тази година е.
Работи или с ПИК на НОИ, или с електронен подпис. Изисква регистрация.

Преди години се бях засилила да си купувам няколко години, които хем работех, хем студентствах, но тогава ни прецакаха с едни т.нар. осигурителни договори. Хем ти удържат парите, хем не ти го считат за трудов стаж, защото уж следването щели да зачетат. Грънци.
Тогава си сметнах, че 4 години ми излизат много скъпо да ги платя наведнъж и се отказах.
Сега не знам какви с таксите и май трябва пак да проверя. Не са малко 4 години.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 16:03 от Fever Ray

# 927
Ще видя тогава, като си ида в Бг, ако успея.
По спомен, и аз съм в тази категория- уж бяха стаж, а после имаше съмнения.

# 928
  • София
Бяха едни осигурителни книжки. Приличаха на здравни картони.
Иначе можеш да видиш в НОИ какво ти излиза, вкл. може да поискаш електронна справка, стига да се активират всички функции, защото повечето още само циклят.

# 929
Не всичко излиза от осигурителните книжки. А и от определена година ги имат в архивите... та се наложи ММ да издирив фирмата, в която е работил и му дадоха някакво удостоверение, което доказва стажа ( такова за пенсиониране, въпреки, че не е пенсионер).
Преди години неплатеният отпуск не се опризнаваше за стаж, сега не знам как е.

Общи условия

Активация на акаунт