Защо Не емигрирахте?

• 20 641
  • 560
  •   1
Отговори
# 525
Ние ли мерим с двоен аршин, защото не знаем за всеки случай на измама в държавите ви?

# 526
Който си е дошъл в България при родители, на гости и не е здравно осигурен ходи на частно, поне в моето семейство е така. Как пък няма да отидем в спешното и да се редим с катастрофирали, удавени и берящи душа хора, и да занимаваме лекарите с незначителни болежки. Живеем край морето и лятото е ад в Бърза помощ. За работещите за евро, паунди и долари преглед от 30-50 лева
 ли ги притеснява финансово.
30-50 лв за частен преглед ли? Аз под 100 лв на частно не знам да има. В пловдив. По морето със сигурност е повече през лятото

# 527
  • София
Просто се прокарва тезата, че емигрантите се лекуват в България. Сигурно и такива има, но не са много. Първо време няма, второ не е финансово изгодно. Тези, които го правят имат близки лекари или зъболекари.

# 528
Още повече, че в много европейски държави по каса се поемат значително повече стоматологични процедури. Което не е и много трудно, предвид че у нас почти нищо не се поема.

Може би със САЩ е по-сложно с техните застраховки и самоучастие.

Иначе не виждам нищо лошо човек с достъп до услуги или продукти в две държави, да си направи сметка къде нещо си ще му струва по-малко. Някой път и езиковата бариера е фактор, особено при по-нови емигранти или човек просто иска да отиде на български лекар. Случаи разни.

# 529
  • София
Ако не гледам българска телевизия и не чета български новини, нищо, че физически живея в България, ще съм все едно емигрирала. На "чужбините" им харесвам това, че не им знам мръсното лице на политиката. А в България го знам.

Не искам да живея в България. Добре, че се обзаведохме с къща на гръцкото море и сега си делим времето между София и морето, та не се чувствам "затворена". След като влезнахме, най-най-накрая, в Шенген, го няма и усещането, че там си чужд(енец).

# 530
  • някъде под слънцето...
Ние ли мерим с двоен аршин, защото не знаем за всеки случай на измама в държавите ви?
Определено има двоен аршин.
Примерно   за българин избрал да живее в чужбина , обкновено коментарите не са  особено ласкави, вижда се и в темата, но   ако чужденец е  избрал да живее в България, защото му е по евтино да си харчи чужбинската пенсия,  всички са във възторг .
Споменах и за  казуса, публична личност публично обявява, че е против конституционно право на българите в чужбина да гласуват,но няма против да направи гастрол в чужбина, очаквайки същите тези хора да отидат  да аплодират
Не бих квалифицирала случая с трансплантациите като измама.Да не му се случва на човек  да му  се налага лечение, което да  е може да си позволи.Въпроса е друг,  защо в България липсва солидарност и донорството при нелепа неочаквана смърт е прецедент, който влиза дори в новините.

# 531
Sharky, относно Шенген,  не съм съгласна, нямам подобно усещане.Може  да съм твърде чувствителна, но примерно,  на летище Мадрид преди няколко дни,  усетих разлика в третирането на хората с бг ЛК пред и зад мен на опашката, ние пътувахме с пт документи.

# 532
  • София
Българите по принцип рядко даряват и кръв, освен ако не опре до близък.
Не, че недостик на кръв и плазма няма и в чужбина, но е в пъти по-малко и прецеденти като мургави хора продаващи кръв няма.

# 533
Определено има двоен аршин.
Примерно   за българин избрал да живее в чужбина , обкновено коментарите не са  особено ласкави, вижда се и в темата, но   ако чужденец е  избрал да живее в България, защото му е по евтино да си харчи чужбинската пенсия,  всички са във възторг .
Споменах и за  казуса, публична личност публично обявява, че е против конституционно право на българите в чужбина да гласуват,но няма против да направи гастрол в чужбина, очаквайки същите тези хора да отидат  да аплодират
Не бих квалифицирала случая с трансплантациите като измама.Да не му се случва на човек  да му  се налага лечение, което да  е може да си позволи.Въпроса е друг,  защо в България липсва солидарност и донорството при нелепа неочаквана смърт е прецедент, който влиза дори в новините.

Донорство липсва в България защото липсва доверие в системата. Защото хората се страхуват от злоупотреби с тялото и прекратяване на живота преждевременнос с цел употреба на органите. Защото е ниско нивото на информираост. Защото има корупция. Има злоупотреби. Ама никой не иска да признае тези факти. Всеки (Медии, лекари и др.) обвинява простия българин.

# 534
  • София
Липса на информация е. Иначе съм съгласна, но това няма общо с кръводаряването.

# 535
  • някъде под слънцето...
Българите по принцип рядко даряват и кръв, освен ако не опре до близък.
Не, че недостик на кръв и плазма няма и в чужбина, но е в пъти по-малко и прецеденти като мургави хора продаващи кръв няма.
Определено.В университета  , където учи дъщеря ми редовно има акции за кръводаряване.Тя и повечето  колеги даряват безвъзмездно всяка година.Казвам безвъзмездно, защото "компенсацията" е ваучер, за деня за кен   "кока кола",  който децата обикновено не използват.Правят го с мотива, че този жест може да спаси човек.
Не искам да влизам в темата с донорството,  тя е много лична.За себе си съм избрала, ако нещо  след смъртта служи,да бъде използвано.Така или инапе, ще бъде изгорено,ако може да помогне на някого, защо не.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 12:43 от sl

# 536
Sharky, относно Шенген,  не съм съгласна, нямам подобно усещане.Може  да съм твърде чувствителна, но примерно,  на летище Мадрид преди няколко дни,  усетих разлика в третирането на хората с бг ЛК пред и зад мен на опашката, ние пътувахме с пт документи.

В какво се е изразявало по-различното третиране? На гейта преди полета е било това, предполагам, защото само там се иска документ за самоличност.

Откакто сме в Шенген, само на българското летище е имало по-специално отношение като съм била с малкото дете, защото на гейта ни провери документите граничен полицай, както и служителят на гейта беше разпитвал голямата ми дъщеря при кого отива. За последното даже не знам дали има право, нито какво би направил, ако му беше казала, че не отива при майка си, а при един чичко примерно. Но по чужди летища, откакто сме в Шенген, нищо по-различно не виждам за нас.

# 537
  • София
Даже и от преди шенген не съм усещала. Минавали сме си спокойно с лични карти. Последно в англия, испания и италия.

# 538
Усещаше се по опашките на кацане. Като пътувах сама, минавах сравнително бързо с паспорт през автоматичната проверка, обаче двте под 18г. не можеше да минава от там. Беше ми супер омразно това редене и бутане на опашка, особено на нашето летище, като започнат да се вливат диагонално хора.

# 539
Разликата можеше да я усетиш, като си в опашката,  всички с Бг ЛК бяха  привикани за проверка на размер на багажа, всички! Още докато се редихме нна priority и non priority. Не бяхме единствени с небългарски документи,  та не си фантазирам.

Общи условия

Активация на акаунт