Защо Не емигрирахте?

• 38 827
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 585
  • До хладилника, който обичам
Ама вие изобщо ли не допускате, че човек може да е доволен там къде е?
Ето вие сте си добре в чужбина, аз в България.
Абсолютно го допускам, разбирам, уважавам и по-назад писах точно това и аз. Има си хора за всичко и за навсякъде. Един има ищах да пътува, да се мести, чувства се добре на много места; друг страда, не може да се интегрира навън, но пък му е добре там, където е - е, много ясно, че Човек 2 не трябва да емигрира, само защото Човек 1 е различен от него по характер и мироглед. Но и - няма нужда, нито причина, Човек 2 да обяснява на Човек 1 колко е зле заради това, че е излязъл навън. Или че децата му са сбъркани, нещастни, самотни, а пък на Човек 1 ехехе, всичко му е топ. Всички знаем, че големите приказки в интернет много рядко са истина.
Продължавам да си държа на мнението аз - светът е едно голямо село; транспортът между континентите, какво остава държавите на един континент, е лесен и достъпен; всеки може да живее където си ще и да е гражданин на България или света, щом това го прави щастлив и се чувства доволен. Животът не е състезание, противно на това, което много хора се опитват да докажат чрез самоизтъкване кой е по-по-най.

# 586
  • някъде под слънцето...
Кой ще виностави да работите 12 -16 часа
Не почивните дни между празниците всички рабитехме от къщи,  В понеделник   ме помолиха  " вляза " 15 мин по рано от работното ми време,  шефът не пропусна да ме подкани да се изключа 15 мин  по рано от работното ми време, което е 8 часа  от които 40 мин  са почивка.(една от 20 мин, втора от 10 и две по 5)
По принцип имаме електронно чекиране, на часа, в кийто се започваш и свършваш работа.Ако се наложи да започнеш по рано,   трябва  задължително да приключиш по рано.
Да разстоянията за мащабите на България изглеждат големи, но инфраструктурата е различна, а и човек свиква с мащаба

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 12:35 от sl

# 587
Парите са си пари и на всяка възраст са важни. Като остарява човек някои разходи намаляват, а други се увеличават. Аз не съм съгласна да се върна в България, да получавам по- малко, да плащам повече, здравеопазването да не ми е безплатно. Иначе ми липсват СПА курортите, да. И други неща, но балансът е важен.

# 588
Така е. В България също е напълно възможно да се изкарват пари, просто зависи от това с какво се занимаваш. Колко много богати българи има - живеещи у нас - значи успяват да го правят тук.

# 589
Нищо безплатно няма на тоя свят. Всичко си платил предварително с данъци и осигуровки. Важното е срещу платеното да получаваш качествена услуга, където и да се намираш.

# 590
Идеално място няма. Въпрос на лични предпочитания, приоритети и баланс. Дали става въпрос за "малко село-голям град", или една държава срещу друга - все е въпрос на избор. И всякакви спорове "изборът МИ е по-добър от изборът ТИ", са малко или повече безмислени. Нито "чужбина" е нещо, което може да се постави под общ знаменател, нито личните ни качества да се адаптираме са еднакви. Колкото хора, толкова истории.

Но е факт, че хора, които не са живяли в чужбина, и контактуват преимуществено с не особено успяли хора, имат доста нереалистична представа за живота извън България.

# 591
По принцип, ако живееш добре в България, за мен няма логика да емигрираш. И да, темата е за това, не колко е готино в чужбина (а всички знаем, че не е точно така), и какъв батак е тук. Хайде в Европа е едно, същия континент, на една ръка разстояние, същата часова зона, и културно също е голямо сходство. Но Америка...айде няма нужда, имам познати емигрирали там, това с ценностите ще го оставя без коментар.

# 592
За мен климатът е от ключова важност.
Културните сходства също - макар че съм пътувала по целия свят, харесва ми да прекарвам ваканциите си на Балканите и в Източна/Централна Европа, предпочитам с хората да се разбираме на подтекстово ниво. Нямам предвид руската пропаганда, на която са изложени мнозина от тях - приликите са по-дълбоки Simple Smile
Езикът ми е централен аргумент - говоря още няколко, но професията ми е пряко свързана с езика и не виждам защо да практикувам на посредствено ниво нещо, в което тук съм в топ 10 на страната. Потенциална емиграция за мен би била свързана не само със смяна на професионалната ориентация и сектора, но и на културния контекст.
При мен пътуванията са били само кратки, нямам опит с живеене другаде. Разделих се навремето с гадже от САЩ, не ми хареса перспективата да съм там по много причини, не само комютът по два часа.
Мъжът ми е живял за кратки периоди (до 2-3 години) по образователни и професионални ангажименти в Канада, Прага и Швейцария. Нищо не е успяло да го задържи трайно на никое от тези места, все бързаше да се върне.
Що се отнася до шефа му. Немец от Бон, женен за американка. Работил и живял в САЩ, Хонгонг, Сингапур, Лондон и Дубай. Нищо не е прихванал от никоя култура (с изключение на съпругата, която е вече бивша Stuck Out Tongue), били са в експатски общности и изолация навсякъде. Буквално не знае какво се яде в Азия, в Близкия Изток. 100% липса на културно любопитство. Такива хора познавам не един и двама, впрочем. И трите му деца живеят в Германия, нямат никакво желание за чужбина и опознаване на свят.
Не казвам, че българските емигранти са такива - особено в Европа, със сегашните отворени граници, не са нищо подобно. Сред тях са някои от най-близките ми приятели.
Дъщеря ми иска да учи в чужбина, няма да я спрем и ще получи подкрепа. Нея я мотивират други неща, голям зубър е и не одобрява ниското ниво на мотивация в нашите университети. То и аз не го одобрявам.

# 593
Единственото, което бих искала да добавя , е времевата рамка.
Едно беше преди 25 години/ когато аз съм емигрирала/, друго преди 10, съвсем друго - сега!
И, когато говорим за емигранти, трябва да имаме предвид най-вече стила на живот.
Едни се стремят да си доставят комфорт и спокоен живот на новото място, други - да забогатяват Wink
Огромна е разликата.

Темата е „Защо не емигрирахте“, но има  емигрирали в нея, именно заради клишетата, които се развяват... като сегашното модерно клише- завръщащите се от прогнилата Европа, подпомагани на всичкото отгоре, с европейски пари Sweat Smile

# 594
  • София
Ако имах финансови възможности, бих ги пратила да учат висше в Москва, да. Но санкциите доста затрудняват нещата, та едва ли. Езиковата бариера също не помага, защото моите не владеят езика.
А и България си ми е ок за образование и в достатъчна степен удовлетворява изискванията ми за общество с преобладаващи традиционни ценности.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 12:37 от Moderator3

# 595
  • някъде под слънцето...
По принцип, ако живееш добре в България, за мен няма логика да емигрираш. И да, темата е за това, не колко е готино в чужбина (а всички знаем, че не е точно така), и какъв батак е тук. Хайде в Европа е едно, същия континент, на една ръка разстояние, същата часова зона, и културно също е голямо сходство. Но Америка...айде няма нужда, имам познати емигрирали там, това с ценностите ще го оставя без коментар.

Вече живеем в "отворен" свят.Когато заминавах  , ми трябвяше виза, както за да изляза от България, така и да вляза в  шрнгенското пространство.
Племенникът ми е на  доста висока позиция в международна фирма.Съпругата му също е на добра позиция в друга фирма Преди години мунпредложиха  преместване в белгийския им офис, но работа само за него .Икономист човек направи си сметката и прецени, че ще му падне стандарта,.Купи си апартамент в София. На скоро.получи оферта за офис в Щатите, също само за него.С две деца,  му се получи същата сметка.
Важно е човек да е щастлив там, където е.
Когато синпозитивен и си щастлив там където си, не ти е нужно  да   убеждаваш себе си, че" гроздето е кисело  "

Относно времевата рамка за емиграцията.Да, нещата са доста различни.
Тогава без разрешително за работа и престой  винаги се започваше   на черно, и винаги неквалифицирана работа.Получаванвто  заветнито разрешително за работа беше трудна  и баева работа , но дори и тогава не сме работели по 12-16 часа.
Въпроса беше, какво правиш, когато го получиш, продължаеаш в зоната на комфорт или излизаш от нея.
Някои си остават в сектора с неквалифицирана работа, други  приемат предизвикателството и се борят за нещонпо добро.
Колкото и да се опитваш да помогнеш на първите, те не желаят да им се помогне,

Темата е защо не емигрирахте.

За мен примерно  след толкова години извън България, също би било  емиграция.
Зарязваш постигнатото
Започваш всичко от нула.
С единствената разлика, че знам български, макар, че езика е доста еволюирал  през годините в които не живея в България.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 12:47 от sl

# 596
Неквалифицирана работа съм работила, но нелегална никога не съм била.

Точно. Но винаги тази тема се изражда в нещо такова.
Ами не пишете откровени глупости, та да не се изражда.

Аз много пъти, по различни поводи съм казвала, че баща ми познава всички пристанища по света/без Австралия/, но не познаваше що е то живот в чужбина, преди да дойде да поживее при мен.
Същото е, и с всички обикалящи по екскурзии и почивки.

Темата е защо не емигрирахте.

За мен примерно  след толкова години в България, също би било  емиграция.
Зарязваш постигнатото
Започваш всичко от нула.
С единствената разлика, че знам български, макар, че езика е доста еволюирал  през годините в които не живея в България.
Мхм, ако направя обща сметка - повече години /и то съзнателните- в труд и създаване на семейство и деца/ съм живяла извън Бг.
Относно езика, даже отивам по-далеч аз- второто ми образование и последващи квалификации не са български, и не бих могла, дори да го работя в Бг.

# 597
  • До хладилника, който обичам
Ако имах финансови възможности, бих ги пратила да учат висше в Москва, да. Но санкциите доста затрудняват нещата, та едва ли. Езиковата бариера също не помага, защото моите не владеят езика.
Учила съм малко висше в Москва, не е кой знае какво Trollface като се прехвърлих в България, установих много бързо, че нашето висше поне в моята специалност е значително по-напред като технологии и преподаване, сравнено с руското; в западната чужбина пък още по-напред.
Който го влече, има си езикови курсове за чуждестранни студенти, навремето беше ИКСИ, сега сигурно има много други, както в София е ИЧС. Учат година езика и се впускат в света на руското висше, лесно е.

# 598
Няма лошо, да учиш където ти душа иска. Програми и възможности бол. Ако успееш да си намериш добра работа, оставаш, иначе обратно в къщи. Не че в къщи реализацията ще е особенно голяма. Има някой "деца" не успяват и една година да изкарат... връщат се. Пак няма нищо лошо- може би специалността, университета, държавата не е тяхното.

# 599
Скрит текст:
За еврото, просто ми паднало ченето - как успяха да я объркат тая работа, баш по български!
Чета сега, че щели да увеличат срока на паралелно ползване на двете купюри.
Защо бре!- да бяхте задължили връщане само в евро, нямаше да се стигне до там...

Но много хора не го искат, не правят нищо, възпитават и децата си в същия дух и после мърморят, че нямало начин.

Това е единственото, което може да ме раздразни сериозно- като са толкова горди българи, да си стоят в България.
Иначе, само мъчат и себе си, и децата, а и в днешно време вече няма и финансова възвращаемост да го играеш гастърбайтер.
Не знам за какви 2-3 поколения говориш, като е повече от доказано, че през 3 поколения зарядът се губи.
Разбира се, това не е неизбежно, ако ценностите се предават съзнателно/чрез личен пример, разбира се/, комфортът не се бърка със смисъл, и ако има приемственост в усилието.

Мисля, че бъркаш нещата. Това са трите поколения важи за бизнесмените - дядовците създават фирмата, после синовете я доразвиват, защото са участвали и помагали на бащите си, а накрая внуците я провалят, защото са глезени презадоволени. Но не важи за предаването на ценности от поколение на поколение, понякога и векове.
Дъщеря ми например е пето поколение висшист и не е изхайтена, а учи добре и сега работи и печели добре.

А моята идея е следната:
- Неграмотен селянин, ама иска нещо по-добро и натиска сина си да чете, да не зарязва училището, после да изкара някакъв техникум.
- Този с техникума вече има повече възможности да изучи детето си да му даде висше образование.
- И накрая ето го третото поколение с висше образование и всякакви перспективи.

Общи условия

Активация на акаунт