Защо Не емигрирахте?

• 38 831
  • 1 309
  •   3
Отговори
# 645
  • София
Защо ми се струва, че тази тема "емиграция" е леко демоде. Страшно много българи живеят по Света , който където иска и е решил. Страшно много от нас в Бг сме обиколили всички континенти, та имаме и представа и опция да живеем където решим. Grinning Някои живяха с години и после пак са в Българоя. Светът е едно село. Всеки от нас може да пътува, никой не ни спира..ако решиш наистина, ще живееш или учиш където си искаш...та изобщо темата можеше да е била актуална много назад във времето, но 2026 год едва ли ? Joy Всеки избор има плюсове и минуси, доводи едва ли са нужни. Едно знам със сигурност, ако някъде на някого му е по -добре , това не означава абсолютно нищо за мен самата или друг човек , не е същото защото сме различни хора с различни нужди и представи. Това е абсолютно погрешно мислене, та примери, едно , друго, то всеки избира според себе си. Ако не е доволен, да пробва друга локация и толкова.... Кога ли ще има тема Земята vs Марс...  ?  Е, тогава ще има да се пише ...ама внуци или правнуци Stuck Out Tongue Winking Eye

# 646
Не мога да си представя да се пенсионирам след 14 години и да се натреса при дъщеря ми и евентуалното й семейство. Когато сме искали дете, ние сме го създали с огромната надежда да е щастливо в този живот, никога не съм си правила сметка, че трябва да живея в близост до детето си като порасне или нещо да ми е длъжно. Ако се установи близо добре, ако не пак добре, има всякакви методи на комуникация. Ако родител е болен и не може да се обслужва сам е едно, но иначе за мен семейството е мъж, жена и непълнолетните им деца и другите варианти не бих приела за себе си.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 19:27 от lyatno vreme

# 647
И аз това с живеенето с родители не го разбирам, и никога не бих живяла с децата си.  Колкото и да съм зле, предпочитам със себеподобни, на сходна възраст и с еднакви проблеми. Всичко друго ми е токсично.

# 648
  • DE
Защо ми се струва, че тази тема "емиграция" е леко демоде. Страшно много българи живеят по Света , който където иска и е решил. Страшно много от нас в Бг сме обиколили всички континенти, та имаме и представа и опция да живеем където решим. Grinning Някои живяха с години и после пак са в Българоя. Светът е едно село. Всеки от нас може да пътува, никой не ни спира..ако решиш наистина, ще живееш или учиш където си искаш...та изобщо темата можеше да е била актуална много назад във времето, но 2026 год едва ли ? Joy Всеки избор има плюсове и минуси, доводи едва ли са нужни. Едно знам със сигурност, ако някъде на някого му е по -добре , това не означава абсолютно нищо за мен самата или друг човек , не е същото защото сме различни хора с различни нужди и представи. Това е абсолютно погрешно мислене, та примери, едно , друго, то всеки избира според себе си. Ако не е доволен, да пробва друга локация и толкова.... Кога ли ще има тема Земята vs Марс...  ?  Е, тогава ще има да се пише ...ама внуци или правнуци Stuck Out Tongue Winking Eye

Много добре казано. Това е рядко трезв поглед към тема, която отдавна се обсъжда повече емоционално, отколкото реално. Харесва ми, че тук емиграцията не е представена нито като драма, нито като постижение, а просто като избор. Спокойно, трезво и без излишна идеология — такава перспектива рядко се среща по темата.

# 649
  • До хладилника, който обичам
Никой не ви кара да се нанесете при младите, де Grinning

Има една възраст, когато възрастният човек е още достатъчно активен да не се нуждае от постоянни грижи тип дом за възрастни хора/хоспис, но си е време за редовно наглеждане - това в общия случай не е времето на пенсиониране. Пък и има и други варианти в днешно време, та всеки може да избере каквото му подхожда и позволява ситуацията.

# 650
Никой не ви кара да се нанесете при младите, де Grinning

Има една възраст, когато възрастният човек е още достатъчно активен да не се нуждае от постоянни грижи тип дом за възрастни хора/хоспис, но си е време за редовно наглеждане - това в общия случай не е времето на пенсиониране. Пък и има и други варианти в днешно време, та всеки може да избере каквото му подхожда и позволява ситуацията.
Всеки си представя ситуацията според това, какви са личните им преживявания.
Моите съседи са млади пенсионери. Имат три големи деца, и трите живеят отделно, но достатъчно близо, за да могат да идват редовно и да се грижат за къщата и кучето им, когато съседите пътуват. Точно така си представям и аз бъдещето, обаче никой не знае как ще се стече живота на децата ни. Може да живеят в близост, а може да се установят на друг континент. Както каза някой по-горе, днес света е отворен и всеки може да пътува и да живее където пожелае.

# 651
И аз това с живеенето с родители не го разбирам, и никога не бих живяла с децата си.  Колкото и да съм зле, предпочитам със себеподобни, на сходна възраст и с еднакви проблеми. Всичко друго ми е токсично.

Да де, ама ако детето живее и се е устроило в чужбина, а родителите вече не могат да се обслужват сами какво правим? Изходът е старчески дом, ама в нашите старчески домове знаем какво става, особено ако никой не наглежда старите хора. И затова аз си мисля някой ден за старчески дом, ама близо до детето ми в чужбина. Просто да ни наглежда, да следи как се отнасят и прочее.

# 652
  • София
Стана дума, че терминът е демоде.
Реално е така.
Аз под емиграция разбирам това, което беше в края на миналия век. Затваряха предприятия, хора оставаха без доход, младите заминаваха уж по бригади и оставаха къде легално, къде не.
Тогава това беше въпрос на оцеляване.
Сега хората пътуват. Повечето млади отиват да учат някъде и остават там по ред причини (съпруг/а, предложение за работа, приятелска среда и т.н.).
Няма пречка на много места по света просто да решиш да идеш да живееш и после да идеш другаде. (Поне засега) няма визи за много места.

# 653
Аз изобщо не си представям бъдещето, като да се влоша и да имам нужда от години грижа. Миналата година почина една съседка на 94 години беше, ми тя почти до последния месец преди да умре, си пътуваше с мен в градския транспорт, ходеше си в Билата, да си купува храна на промоция. Аз така си го представям живота. Мисля, че ще се живея до последно у дома, все ако много закъсам ще се намери някоя жена, да ми помогне...ама това болници, залежавания, не го предвиждам.

# 654
То щото човек знае и  може да предвиди и да си избере къде, как и кога да умре.
Глупости са това, Христина ,както и повечето ти безумни писания.

# 655
  • Sofia
Ама това christina1980 ли била? Simple Smile Ей, Крис, къде се губиш? Липсваше ми твоят свеж поглед над нещата. Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 20:39 от Blаck Cat

# 656
Никой нищо не знае. Защо да не си представяме най-добрия вариант? Пък после каквото дойде.

# 657
Някои уточнения от мен.
- Не е демоде. Просто силно намаля след влизането на България в ЕС защото намиране на работа и заселване в ЕС силно се улесни - стана като една държава, тоест не е баш същата емиграция. Но светът не е само ЕС и не можеш да "живееш и учиш където си искаш". Има си различни правила/пречки.

- Обиколили континенти на екскурзия не е същото като да си поживял и поработил. Много неща ти остават абсолютно неясни.

- Вярно е че никой не ни спира на излизане, както при соца, но все още има спирачки/визи за влизане.

- Не е вярно че "всеки от нас може да пътува". Някои не могат защото нямат пари.

- Вече писах същото - че ако един е добре, това не значи нищо за друг, но също писах че примерите се дават за хора които се колебаят. За останалите - да, излишно им е.  

И накрая, леко офтопик, но свързано с първия и третия параграф - смешно и тъжно е когато младежи които не помнят соца, а някои даже не помнят времената преди влизането ни в ЕС да се бият в гърдите колко е патриотично да излезем от ЕС.

Защо ми се струва, че тази тема "емиграция" е леко демоде. Страшно много българи живеят по Света , който където иска и е решил. Страшно много от нас в Бг сме обиколили всички континенти, та имаме и представа и опция да живеем където решим. Grinning Някои живяха с години и после пак са в Българоя. Светът е едно село. Всеки от нас може да пътува, никой не ни спира..ако решиш наистина, ще живееш или учиш където си искаш...та изобщо темата можеше да е била актуална много назад във времето, но 2026 год едва ли ? Joy Всеки избор има плюсове и минуси, доводи едва ли са нужни. Едно знам със сигурност, ако някъде на някого му е по -добре , това не означава абсолютно нищо за мен самата или друг човек , не е същото защото сме различни хора с различни нужди и представи. Това е абсолютно погрешно мислене, та примери, едно , друго, то всеки избира според себе си. Ако не е доволен, да пробва друга локация и толкова....

# 658
Здравейте, не пиша в темата, но я чета отвреме навреме.
Съгласна съм със Soney. Доста повърхностно изказване, че светът е голямо село с отворени порти от всички страни. Например аз като ученичка си представях, че живея в САЩ. Сега не съжалявам, че не съм там, точно през 2026 година. Пък животът така се стече, че преди това не беше и вариант.

# 659
  • DE
Някои уточнения от мен.
- Не е демоде. Просто силно намаля след влизането на България в ЕС защото намиране на работа и заселване в ЕС силно се улесни - стана като една държава, тоест не е баш същата емиграция. Но светът не е само ЕС и не можеш да "живееш и учиш където си искаш". Има си различни правила/пречки.

- Обиколили континенти на екскурзия не е същото като да си поживял и поработил. Много неща ти остават абсолютно неясни.

- Вярно е че никой не ни спира на излизане, както при соца, но все още има спирачки/визи за влизане.

- Не е вярно че "всеки от нас може да пътува". Някои не могат защото нямат пари.

- Вече писах същото - че ако един е добре, това не значи нищо за друг, но също писах че примерите се дават за хора които се колебаят. За останалите - да, излишно им е.  

И накрая, леко офтопик, но свързано с първия и третия параграф - смешно и тъжно е когато младежи които не помнят соца, а някои даже не помнят времената преди влизането ни в ЕС да се бият в гърдите колко е патриотично да излезем от ЕС.

Дори кратките пътувания днес:
   •   рушат митове;
   •   дават базова ориентация;
   •   намаляват „шока от чуждото“.
Това не обезсмисля живота и работата в чужбина, но прави драматизацията им все по-трудна за защита. За много хора чужбина вече не е напълно непозната територия, а по-скоро следваща стъпка.

Когато се казва „всеки може да пътува“, обикновено се има предвид, че няма институционална забрана, а не че на всички са осигурени пари и комфорт. Иначе с аргумента „някои нямат пари“ можем да затворим почти всяка тема.

Има и едно противоречие в отношението към примерите. От една страна се казва, че „ако един е добре, това не значи нищо за другите“, а от друга — че примерите били полезни за колебаещите се.
Или примерите имат смисъл и ориентират, или нямат — и двете едновременно не става. Ако не значат нищо, защо изобщо ги даваме?

Общи условия

Активация на акаунт