Защо Не емигрирахте?

• 34 704
  • 1 147
  •   2
Отговори
# 1 140
Децата на местните ходят ли в частни училища?
Тук е много престижно детето ти да е в частно средно училище, таксите са около 5000 до 10000 евро, за мен потресаващо скъпо, но не коментирам, защото ако кажа нещо, отговорът е: нали не ги плащаш ти...
Чувам, че в Дания също средната и над средната класа си записва децата в частни училища, защото в държавните не давали домашни ( за да са щастливи децата), отделно имат много емигранти, които не могат да четат и пишат на датски и свалят нивото.
Преди две години в Натюр Хисторише Музиюм във Виена, имаше група деца с учителката, буквално чувах само: Ахмед и Мохамед...
Съгласна съм, че децата са скъпо удоволствие на всякъде по света. Аз имам неомъжени и без деца приятелки, те като ми се ядосват че нямам пари за да ходим един къде си, ми викат: ти ако нямаше деца колко пари щеше да имаш...е да де, ама децата са най-хубавото в живота...

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 13:42 от Yellow flower 12

# 1 141
  • някъде под слънцето...
Има държавни, субсидирани от държавата (плащат се такси) и  частни.
В общи линии  е по район.

"бездетна" е  есин от най грубите   епиети в българския език.
Учудвам се как жена , може да я използва за друга жена.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 13:34 от sl

# 1 142
Как се казва за жена, която няма деца, за да не е обидно? Ще се поправя.

# 1 143
  • София
Жена без деца се казва, не бездетна жена. Първото е факт. Второто е характеристика с негативен нюанс.

# 1 144
  • До хладилника, който обичам
В английска провинция, в британски лири:
Театър 18-70, зависи колко е търсено и хубаво представлението за горната граница, и разбира се на какви места; но ако се вземат далечни места, има евтини. Гостуват и известни пиеси и мюзикъли.
Опера  20-70
Koнцерт 50-300
Атракционни  паркове oколо 20-40, зависи от сезон, ден на седмицата, винаги почти има отстъпка за семейство и т.н., и ако се вземе в аванс или на промоция, може да е много достъпно
Ескейп рум  започва от 20 на човек
Кино около 10-12, но има евтино - кварталното ми кино има билети по £5 във вторниците и често ходя
Ресторант без алкохол започва от средно £35-45 на човек за тристепенно, с алкохол 70-80. В кръчма храната често е от сорта на £8-12 в квартални (например за хамбургер с гарнитура или порция готвено) и често има промоции тип 2за1, семейство от 4 ще се нахрани за средно £50-80 с няколко бири и безалкохолни. В скъпи кръчми бургер започва от £15, но порциите са огромни.
Коктейл в евтин квартален бар - £6, но е все едно аз съм го бъркала; в скъп бар в центъра на града £12-15, и е просто разкошен на вкус, отделно атмосфера и салтанати.

Забавленията на местните - много ходене по пътеки, чукари, природа. Посещения на исторически и туристически обекти и природни резервати. Много си ценят и пазят природата.
Обиколки по кръчми, естествено. Понякога правят pub crawl - събират се групата и почват да обикалят кръчми и във всяка пият по едно и продължават.
Доста хора, и аз също, държат парцел в ранчо - земя насред жилищния квартал, отделена за целта, управлява се от общината или кооперация на наемателите и срещу минимален наем човек чопли градинка.
Много хора доброволстват в свободното си време - в магазини за втора употреба, приюти за животни, скаутски организации и др.
Футбол и спортове карат много родители да висят на въздух всяка седмица, покрай мачовете на децата. На практика не познавам семейства, чиито деца да не тренират нещо в ранните години, често повече от един спорт, и така всички дишат въздух редовно Simple Smile

# 1 145
Жена без деца се казва, не бездетна жена. Първото е факт. Второто е характеристика с негативен нюанс.
Поправих се.

# 1 146
Двцата са много скупо удоволствие.
За всичките спортове, които моите спортуват- около 230 на месец, без екипировката ( сърф, футбол, sup в момента, иначе в годините е имало и инвестиции за гребане, К2 сме купували, жиужицу- кимона, no- gui...,  муай- тай...). Отделно , за всичкото обикаляне по състезания- там е невъзможна сметката,само в жиужицу имат над 40 състезания  за 6 години, по 2- 3 годишно международни.
Частни училища има 2 вида в Португалия- в едните е съвсем частно, другите са  кооперативи( с общината или организация,  или фирма, или дори държавата- при специални условия)
Моите бяха в частно, кооперативно, до 7ми клас. Избягахме с 200.
Не е задължително да е много качествено образованието, само защото е частно.
Цените варират много,  предимно от годишната оценка на училището зависи, и от името му.
Може да е 100-150 на месец , може да е 800-1000.
И тук, не познавам семейство,  което да не виси по спортни събития,  поне веднъж в седмицата.

# 1 147
Аз така като ви чета, каквото при вас, това и у нас. Просто светът се е унифицирал и всички хора живеем по идентичен начин.
Вече,ако Тръмп анексира Гренландия, евросъюзът се разпадне и настане някакъв катаклизъм, вероятно ние пак ще сме потърпевши.

Общи условия

Активация на акаунт