Защо Не емигрирахте?

• 35 489
  • 1 184
  •   6
Отговори
# 1 155
Двуезичието е много важно, не само за допълнителни езици, но и за точните науки.
Моите са много оправни,обаче именно с  точните науки са по- добри, отколкото с езиците- стигнахме до френски ( само А1) и английски, надявам се да има време за Cambridge  изпит лятото, че са и кандидатстудентки тази година. Български писмено и говоримо, но на ежедневнониво, освен португалския разбира се,  който им е основен, и се запънаха на испанския.
Имаме роднини там, ходим редовно, имахме една севиляна вкъщи лятото,  по еразмус, ...ами не!- на английски се шльока Rolling Eyes
Но пък и времето не стига за всичко, та може по- късно пистите от двуезичието да послужат.

# 1 156
Защото сме богати и купуваме.
Просто е.
Няма как  да се продава нещо на 5 евро тук и на 1 евро в Европа и това да е успешно освен, ако не сме богати и не купуваме.
Жилищата се купават на килограм.
Също са първа необходимост.

# 1 157
Честно казано, ако не трябваше да си идем сега, нямаше и да си помисля поне още година и половина.
От юли месец, още ми държи влага.
Като тръгнем нанякъде имаме бюджет + 10% за непредвидени.
Като тръгнем за Бг-  20% -30%не стигат. А дори не плащаме толкова храна, нито спане, като по други дестинации.

# 1 158
Не знам защо някой си мисли, че като живее някъде по света трябва да е по- богат от живеещите в България. Това винаги ме е забавлявало.

# 1 159
Напротив  щом имаме добър стандарт и на тези цени, сме направо добре.

# 1 160
Ние сме основен вносител и дистрибутор на определен вид стоки за България. Нашите доставни цени са с около 40% по-високи от тези в Испания, напр. На въпросът ми защо така, отговорът беше, че ние сме прекалено малък пазар. Пазар, които не е атрактивен и определящ за тях. И като такъв няма как да претендираме за по-ниски цени, след като нямаме обеми, които да им заявим. Логично или не, това е! И докато аналогични фирми на нашата в чужбина не харесват надценка под 40, нашия марж се движи между 10-12 %. И въпреки това, нашите цени пак са по-високи от техните.
Не емигрирахме, защото искрено вярвах, че ще живея в нормална държава.
Опростачването ми идва в  повече!
Стига ми толкова.

# 1 161
Не знам защо някой си мисли, че като живее някъде по света трябва да е по- богат от живеещите в България. Това винаги ме е забавлявало.
На мен не ми е смешно, защото абсолютни глупости пишеш. Какво общо има благосъстоянието ми, с това че ми е по- скъпо да ида на почивка в  Бг, отколкото на Канарите, на Лансерот, или на Азорите...
Аз парите си не намирам на пътя...

Има много други, живеещи по света, които не се прибират по- често в Бг, заради милионите проблеми,  част от които са цените.
Хич не се правете на ощипани, защото баш живеещи в  Бг са най- малко почиващи в Бг- предпочитате Гърция и Турция,  но не и бг черноморието.

# 1 162
  • София
За всяко място си има любители.
Ние не ходим в Гърция и Турция. Ходим на нашето Черноморие в сезона и по други дестинации извън него.
В Гърция ходим при роднини,а в Турция при приятели, но това е различно.
На нашето море има разкошни места все още.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 22:00 от Fever Ray

# 1 163
От известно време реших, че ще "държа кръвното си в нормални граници" колкото и да е фрапираща цената за съответната услуга или стока.
Това, което тотално ме потриса е абсолютното безхаберие на хората, които ги предлагат.  Например толкова често ни сервират абсолютни помии по заведения на сериозни цени. Обслужването не коментирам изобщо, а от нас се очаква да броим пари с благодарност, за което.
След толкова прахосани средства по заведения вече или залагаме на едно -две проверени, или просто готвим вкъщи.

# 1 164
Хайде да не нарушаваме добрия тон! За някои са глупости, за мен са истина. Има скъпи почивки и бюджетни почивки навсякъде по света и всеки си прави сметката. Няма защо някой да очаква, че в България трябва непременно да е по- евтино.

# 1 165
За всяко място снима любители.
Ние не ходим в Гърция и Турция. Ходим на нашето Черноморие в сезона и по други дестинации извън него.
В Гърция ходим при роднини,а в Турция при приятели, но това е различно.
На нашето море има разкошни места все още.
И аз така мисля. Все още има нелоши места. Но нямаме традиции в обслужването. Над 35 години така и не успяха да се научат.

# 1 166
Хайде да не нарушаваме добрия тон! За някои са глупости, за мен са истина. Има скъпи почивки и бюджетни почивки навсякъде по света и всеки си прави сметката. Няма защо някой да очаква, че в България трябва непременно да е по- евтино.
Вадиш думи от контекста,  или нарочно интерпретираш както ти е угодно.
При еднакви други условия,  в Бг винаги излиза по- скъпо.
И не е, от въвеждането на еврото насам.

# 1 167
В Турция вече е много скъпо, а имаше времена когато ходих 7 дни с автобус за 320 лв. със закуска и вечеря. Сега Турция е на цени като Испания.
На мен в бг ми е най-евтино, но ходя на супер бюджетни места, следя ласт минути оферти и т.н.
По-принцип, ако зависи от мен винаги на всичко мога да намеря супер бюджетен вариант, но хората около мен просто от някъде имат пари. Сега покрай смяната на парите, хората ходят в банките с разни чували с пари, на един му отказали смяна, защото не могъл да докаже произход на средствата. А става дума за 320 000.00 лв. Овчар бил, продавал агнета, всичко без документи. Проблемът според мен е в сивата икономика, в плащанията под масата. И когато хората могат да плащат кеш, естествено че търговците ще вдигат цените. Я да плащаме всички с карта, както е по-света и да видим дали ще е по-скъпо тук.
Светът упорито обаче върви към безкасови плащания, сега у нас е по-бавно, могат да намалят плащанията в брой съгласно Закона за ограничаване на плащанията в брой на 1000 евро, но кой ще следи колко плащаме на някой майстор или на някой животновъд? Трябва самото общество да иска всичко да е по-банков път.

# 1 168
  • До хладилника, който обичам
Колко апартаменти се купиха покрай смяната на еврото 😀 ще извади на светло само дребните играчи. Големите си сменят милионите истимаро по схема, има си перачи на пари.

И аз мисля, че при сравнение на качеството на услугата, в България същото излиза по-скъпо. Аз харесвам черноморието ни, но природата си е природа, а лошото обслужване ме кара в последните години да се замислям за смяна.

# 1 169
Дайте някакви интересни примери от свободното ви време, как се забавлявате, какво е характерно за местните...

При нас през лятото са много популярни ходенето на къмпинг, хайкове в планините (природата е невероятна и планинският туризъм е доста добре развит), пикници с барбекю в парковете покрай езерата, всякакви водни спортове в езерата, за които може да се сетиш (паддълбординг, кану, каяк). Също ходене на плаж.

За студеното време имаме много зимни резорти и ски писти - хората карат ски, сноуборд,
snowshoeing, ледени пързалки, tubing.

Изключително популярни са спортните събития - хокей и футбол най-вече, има и други спортове, но хокеят и футбола са най-популярните. Тази година ще имаме и няколко мача от световното по футбол в нашият град, така че ще е fun!

Отделно от това постоянно нещо се случва и има хиляди събития - изложби в галериите, мюзикъли, мултикултурни фестивали, концерти на световно известни групи и звезди от ранга на Madonna и Тейлър Суифт. Преди две години за нейния тридневен концерт бяха блокирали целия център на града, беше нещо страшно.

Имаме редовно и български събития, организирани от нашата общност тук. Концерти на български изпълнители, хоротеки няколко пъти в годината, големи събирания за българските празници и Нова Година, прожекции на български филми.

Ако човек има желание, няма да му е скучно, нито зимата нито лятото.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 23:35 от MagiB

Общи условия

Активация на акаунт