Защо Не емигрирахте?

• 35 328
  • 1 175
  •   3
Отговори
# 1 170
. Няма защо някой да очаква, че в България трябва непременно да е по- евтино.
Продукта, които се предлага не отговаря на цената.
Живеещите в чужбина българи пътуват до България заради роднините си, иначе едва ли биха избрали България за почивка.

# 1 171
Не знам защо някой си мисли, че като живее някъде по света трябва да е по- богат от живеещите в България. Това винаги ме е забавлявало.

Това е измислица. Първо кой е тоя някой.
Например аз не казвам че "трябва". Не е гарантирано. Освен това между  "живеещите в България" има всякакви.

Ето какво казвам - по-добре съм от моите колеги с които работех заедно в България. Много по-добре. По-добре съм дори от най-високо стигналите позиции от тях. И за да не се изтълкува (за кой ли път!) като хвалба -- Не е моя заслуга. Не смятам че блестя с нещо повече от тях.  Единственото което трябваше да направя е да се престраша да тръгнем. Всичко което правих след това, щях да го правя със същия ентусиазъм, труд и т.н. както ако бяхме останали.
Единствената разлика е средата.

# 1 172
Аз като млад родител съм амбициран нашата да я правим полиглот от ранна възраст.

Много е трудно, особено ако децата са повече от едно. Първото дете винаги има най-добър език, с всяко следващо времето, което прекарват само с него родителите, намалява, и съответно то научава по-малко. Вторият и третият език трябва да се говорят не само в семейството, но и от хора извън домакинството - приятели, съседи, в училище и така нататък. Иначе не става. Моите деца имат много по-слаб български, отколкото руски, защото аз съм единственият носител на български около тях. Руски говорят с баща си, но и редовно със семейни приятели, с баба и дядо, докато бяха живи, даже с някои от учителите по балет.

Ако имате пари за бавачка за периода от 2 до 10-годишна възраст, това е най-добрият вариант и времето на най-бързо и пълно усвояване на говоримия език. Но трябва и пътуване за попиване на културата също, езикът не е само фрази. Успех!

# 1 173
Ние с Островитянката (1000 islands) явно сме съгражданки.
Свободно време запълвам с допълнителни ангажименти (доброволни), пътуване, концерти (кл музика, имам абонамент). Билетът ми е в оркестъра в средата и е около $90. Имам и абонамент за мюзикъли, Broadway Across Canada, за 5 представления плащам около $800 годишно. Билетите ми отново са на хубаво място.

Дъщеря ми учи в частно училище за момичета. Избрахме го заради средата, качеството на обучение и IB. Не съжалявам. Завърши през 2019. Сега цената на обучение се вдигнала почти двойно оттогава. Даде ѝ много предимства.

Ресторант - зависи от типа. От работа ходим в близко бистро, където предлагат вкусни сандвичи и специални кафета и чайове. Около $25 за сандвич и капучино.
Обикновен ресторант тип pub каквито има много, обикновено струва около стотина долара за двама с 1-2 бири и бакшиш.

Сега в сряда ще ходим в гурме ресторант с дегустация на уиски да празнуваме рождения ден на Робърт Бърнс, миналата година беше към $350 за двама, тази ще е повече.

Обичаме да ходим в близките градчета през пролетта, лятото и есента. Имаме реки, езера и гори и едни от най-красивите малки градчета в Онтарио. Нищо впечатляващо за европеец, но са живописни и с къщи, и с природа, и с малки локални бизнеси.

Около нас има и пещери, има и изоставени мини, където можеш да отидеш да “чукаш камъни” и да търсиш минерали (срещу заплащане).

Тук има разкошни национални паркове, но ние не сме фен на къмпинга. Мои приятели вечно къмпингуват лятото. Ние седим в задния двор и пием коктейли.

Иначе Канада е огромна и особено не-зимата интересна за обикаляне.

# 1 174
  • Швейцария
Днес платих 268 CHF (кажи речи 300 евро) за 5 човека. Бутилка вино, 2 големи бутилки минерална вода, 1 кафе, 5 порции фондю шиноаз с малка салата, ориз и пържени картофки към него. Десерт не сме поръчвали.

# 1 175
  • Ю Ес ъф Ей
Аз като млад родител съм амбициран нашата да я правим полиглот от ранна възраст.

Скрит текст:
Много е трудно, особено ако децата са повече от едно. Първото дете винаги има най-добър език, с всяко следващо времето, което прекарват само с него родителите, намалява, и съответно то научава по-малко. Вторият и третият език трябва да се говорят не само в семейството, но и от хора извън домакинството - приятели, съседи, в училище и така нататък. Иначе не става. Моите деца имат много по-слаб български, отколкото руски, защото аз съм единственият носител на български около тях. Руски говорят с баща си, но и редовно със семейни приятели, с баба и дядо, докато бяха живи, даже с някои от учителите по балет.

Ако имате пари за бавачка за периода от 2 до 10-годишна възраст, това е най-добрият вариант и времето на най-бързо и пълно усвояване на говоримия език. Но трябва и пътуване за попиване на културата също, езикът не е само фрази. Успех!
Първо и единствено дете, така че ще ни отнеме цялото внимание. Ние ще сме вероятно като при вас - с триезично дете, но българския и на нея вероятно ще й е най-слабия език. Жената има достатъчно родини наоколо да поддържат нейния език. Аз съм киноман, така че ще компенсираме с качествени филми за запълване на културните празнини във всеки език.
По тоя повод току що излезе първия френски филм на Джоди Фостър, в който тя е водещата актриса.

Общи условия

Активация на акаунт