Защо Не емигрирахте?

• 36 441
  • 1 251
  •   13
Отговори
# 1 185
  • Мадрид / София
Хубаво, вече сме  с евроото, но аз продължавам да питам защо цените тук са по- високи от всяка европейска държава, дори столица?
Париж, Италия, Испания, в пъти по- евтини цените от първа необходимост.
Докога?
Или ни смятат за идиоти, или за много богати.
Цената зависи от данъка плащан в дадена държава. В Испания имаше облекчени данъци за стоките от първа необходимост, но вече ги няма и цените скокнаха в пъти повече.
Миналата есен, когато си бях дошла, имах възможност да сравня цените в магазините в евро от Испания и България. В България бяха малко по-евтини, разбирай стотинки по-евтино.
За заведенията/ресторантите и от сорта вече е друго ценообразуването.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 11:37 от Angela61

# 1 186
Хората имат различни нужди, и различни поводи да са щастливи.
Но, зор трябва да има, във всички случаи- зор, за да се научи дисциплина и фокус. За мен това е минимум за възпитанието.

Татко Непохватко, прочети малко за билингвите, и спазвай правилото за езикът на средата+ езикът на родителя- всичко останало ще си дойде на мястото.

# 1 187
Я кажете нещо за връзките във вашите държави. Сега хората, които срещнали правилния на 20 и били безкрайно щастливи до деветдесет, ясно няма как да имат мнение, но другите какво ви е мнението за партньорства с местни?
Тук в БГ не е най-големият проблем високите цени, а отчуждеността и самотата. Аз имам приятелки, които бяха съвсем сами на Нова година, даже не отидоха при родителите си, тези на които са живи все още. Връзки след 40-50 е много трудно, по-скоро са някакви приятели за секс. Хората не искат да се обвързват с никой, да делят нищо, Абе въобще много е тегаво, страх и недоверие и от двата пола.
Преди години съм чувала за разни истории за българки, отишли в Италия и Гърция да се грижат за домакинства, пък като се влюби в тях този за който се грижат, пък се оженят, моите приятелки ( наследници на бабите) къщи наследиха. Много романтично ми се струваше. Тук няма такъв филм, всичко е сметки и теглилки и все сам вкъщи.
Жените се събираме на разни трипчета за по 3-4 дни, ако сме в една сфера си помагаме в работата и до там ни се изчерпват приятелствата.

# 1 188
Не  може да ти се отрече,  че имаш идеи Grinning
Тук са ларж. Във всякакъв смисъл- много връзки,  много деца, почти от всяка връзка. После си ги гледат заедно, кой колкото може. Не се замислят много- много,  събират се да живеят, разделят се...
В близкото ни обкръжение,  от 10 двойки, само 2 са заедно от 20те( или по- рано). Останалите са във втора, трета, четвърта връзка...с по 1или 2 деца от всяка. Имаме и по- далечни познати с повече деца- 5-6 ( все от различни връзки),един с 8( от 3  връзки).

Отчуждението и самотата са състояние на духа, не на обществото като цяло.
Който иска, ще намери цел и начин. Първото, което се сещам - доброволчеството, клубове по интереси,  спорт, домашен любимец...
Не всеки е случил да има партньор,  ама и не всеки, останал сам, е самотен.

# 1 189
  • До хладилника, който обичам
Моят съвет е само един език+родния ( този в съответната страна) а ако си в чужбина български не ти трябва.
Аз съм многоезична, благодарение на езикова гимназия и после самостоятелно учене на трети чужд език, един славянски и два западни, и не съм съгласна с теб. И за българския не съм съгласна. Даже никога да не го ползват за работа, самия факт, че е славянски и по структура и звучене много по-различен от западните, е достатъчно предимство за по-добро развитие на мозъка. В идеалния случай би имало и някакъв друг, китайски, японски, арабски, за да се развие още по-добре и различно и частта за писане. На мен лично ми е в плановете някой ден да мина към някой от тези езици, за забавление и да не затъпявам. Сега уча по малко норвежки, интересно ми е. Децата ми говорят български вкъщи, но смятам, че четене и писане са не по-малко важни, така че учат и това. Чужд език няма да им избяга, ако имат интерес.

Не  може да ти се отрече,  че имаш идеи Grinning
Тук са ларж. Във всякакъв смисъл- много връзки,  много деца, почти от всяка връзка. После си ги гледат заедно, кой колкото може. Не се замислят много- много,  събират се да живеят, разделят се...
Същата работа. В Англия е толкова често срещано такива смесени семейства, че никой даже не пита.

# 1 190
В България моделът е едно дете, макс две, много малко хора имат по три деца. Почти никой. Такива случаи едно от един партньор, второ от друг партньор, трето от трети партньор, са в сферата на екзотиката и аз имам само една позната с четири деца от трима различни мъже.
Мен такъв живот не ме устройва и винаги съм била далече от подобни схеми. Не е моето.
По-скоро ме интересуваше дали е лесно да си намериш партньор, след като децата са ти големи и всяко по пътя си. Общото гледане на деца ми е графа: пълна катастрофа.

# 1 191
В лингвистиката и неврологията се прави ясна разлика,  между усвояване (acquisition) на език и учене (learning) на език.

Има изследвания за "критичният"период, за невропластичност, за background  режим...
Затова, дори да станат полиглоти някой ден, хората отделят native от останалите си езици - разлика между L1 (първи език/майчин/ + на средата) и L2 (всички следващи).
Примерно, в една Швейцария, би могъл да съществува едноезичен (simultaneous) трилингвизъм , в зависимост от семейството.
Училището само по себе си, не може да създаде L1.

Цвете, в Бг - забрави!, по мое мнение.
Твърде много си гледат пъпа, народопсихология...

# 1 192
  • някъде под слънцето...
За тези с малките деца, които мислят да ги направят полиглоти, имайте предвид че усвояването само на един език различен от майчиния е доста трудоемко занимание, а пък за повече от един на ниво с1 ми се струва голям стрес.
Моят съвет е само един език+родния ( този в съответната страна) а ако си в чужбина български не ти трябва.

Не мисля така.

Вие колко  двуезични или многоезични деца сте отгледали?
Децата  бързо усвояват  език.
Особено майчин, бащин и роден, като не е задължително това да е един и.същи език.
Тук има един официален и няколко ко официални за някои области,  Повечето хора  от тези области са двуезични.Отделно (майчин и/или бащин) ако родителите са чужденци. и ако добавим английски ...Примерно на тези места в нунивеситите  поне 50 %от дийсциплините са на местния език.  като  на някои  места са до 100%, ..., а за Еразмус поне B2 .Така, че стартираме от три езика, като добавим майчин и /или бащин...

Отделно ако се избере  подходящото училище за чужд език.
В двуезичните им правят изпит за сертификат на две години и всички  завърват  с поне C1 или C2,   изключение е B2.
Говоря от позицията на родител с дете с три езика на високо ниво,, (като този за , който има сеетификат C2 не е нито майчин /бащин или роден ) и четвърти скромно  А2., което  избра да учи инженерна специалност.Прави планове и да понаучи нещо от езика на стараната в която иска да ходи по Еразмус, въпреки, че обучението ще буде изцяло на английски..

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 13:34 от sl

# 1 193
При двуезични деца, чиито родни езици са два, наистина няма проблеми. Племенниците ми са така - майка немкиня, живеят в Германия, но брат ми от ден едно им говори само на български език на всички. Всички говорят на български, големите вече и пишат.
Според мен на всеки човек с български произход му трябва български език. Това е свързано с идентичността и е много важно за пълноценното развитие на личността.

# 1 194
И аз много се дразня, че немалко стоки и услуги в България са по-скъпи в абсолютна стойност от същите в Западна Европа. Според мен основната причина е по-малкият пазар - не може да се печели от обем, а само от марж. Също така липсата на конкуренция - просто не сме апетитни, а сме далеч от апетитните пазари.

Покрай подготовката за бебето се нагледах на брутални разлики в цените на бебешките стоки, например едни и същи шишета на Филипс в България струват 50-60% повече. Но немалко хора започнаха да пазаруват онлайн от чужбина, та местният пазар още повече замира. Куриери превозвачи, правещи доставки от Германия и Англия, процъфтяват. Не случайно и Амазон от скоро доставят и до България, над определена сума безплатно.

# 1 195
Аз съм брала много ядове с образователната система в България и съм дала хиляди левове по частни уроци, за това и на един сертификат С1 гледам като на постижение равняващо се за нобелова награда. При вас след като хората имат по три сертификата на три различни езици, ще си седя в бг, че съвсем ще съм извън маркета.

# 1 196
  • Мадрид / София
В България моделът е едно дете, макс две, много малко хора имат по три деца. Почти никой. Такива случаи едно от един партньор, второ от друг партньор, трето от трети партньор, са в сферата на екзотиката и аз имам само една позната с четири деца от трима различни мъже.
Мен такъв живот не ме устройва и винаги съм била далече от подобни схеми. Не е моето.
По-скоро ме интересуваше дали е лесно да си намериш партньор, след като децата са ти големи и всяко по пътя си. Общото гледане на деца ми е графа: пълна катастрофа.
Проблема е в теб и възприетия от теб модел за семейство. По статистически данни дългогодишни връзки веднъж влезли в брачни отношения се разделят на втората година.
Начина на живот се промени и това оказва влияние върху възприемането на връзката като модел за живеене. Развива се с времето, както всичко останало.
От теб зависи твоето виждане за твоя живот и как ще се справиш с него. Мога да ти гарантирам, че след 50-60 г човек прекарва много по-добре със собствената си компания, от колкото с друг човек наоколо. Изключвам хората, които са развили  зависимост от друг човек и не вярват в себе си, че могат сами да се справят.
Аз лично намирам облекчение в това, да не се съобразявам с някого ежедневно. Мога да правя каквото искам, когато искам в свободното ми време. За мен това е важно, защото ми дава възможност да се развивам личностно.

# 1 197
  • До хладилника, който обичам
Хората са добри в различни области. Не на всички им се отдава ученето на езици, особено извън детска до млад възрастен възраст.

# 1 198
И аз много се дразня, че немалко стоки и услуги в България са по-скъпи в абсолютна стойност от същите в Западна Европа. Според мен основната причина е по-малкият пазар - не може да се печели от обем, а само от марж. Също така липсата на конкуренция - просто не сме апетитни, а сме далеч от апетитните пазари.
Не мисля. Просто виждат, че така или иначе и на високите цени се купуват и реализират печалба... за какво им е да ги уеднаквяват?

# 1 199
  • София
Има и различно ДДС.

Общи условия

Активация на акаунт