Защо Не емигрирахте?

• 36 861
  • 1 266
  •   3
Отговори
# 1 245
Sl, трябва си "ухо".
Имам колеги португалци, даже собствените си диалекти не улавят.
Аз понеже започнах да работя в Alentejo,  и понеже  моят френски  премина в португалски почти автоматично , понякога яко се отнасям в диалект. Много ми влияе кой е срещу мен.
Аз и на български,  съм хванала северозападно наречие от ММ, след толкова много години,  трудно ще рече човек,  че съм от Варна Blush

# 1 246
Не разбрах, защо нещата тръгнаха в посока , пречи ли ми акцента , а не,   успях  ли да  преодолея акцента, защото...
Говорехме за овладяеане  на чужд език, а не дали можем да си вършим работата , въпреки акцента

Смея да твърдя, че мога по акцента да определя произхода.
В интерес на истината не е  никак сложно, да се определи акцента, ако се познава добре езика.Става ми  ясно още от първата дума , кой от коя област в страната е или кой от коя държава е.
Това, предполагам важи за Испания, защото с Великобритания мога само да кажа good luck! Даже мъжът ми понякога не може да определи точно откъде е говорещия. Иначе за секунди ги идентифицира до ниво град в UK.
Аз мога да идентифицирам the Queen english, шотландски, ирландски и южен Уейлс от Великобритания,  а от САЩ, Ню Йорк, Бостън и най-общо южняшки акцент. В Канада само тези от Квебек и атлантическите провинции.

Ако се интересувате от акценти, по ютюб има няколко много интересни предавания за различните акценти (говоря за английски език). Има такива, които нормален човек, дори и native speaker никога няма да разбере.

# 1 247
  • До хладилника, който обичам
А защо преодоляването на акцента трябва да е главна цел? Почти е невъзможно възрастен човек да се отърве от акцента си без специално обучение,  както актьорите, но защо трябва да го прави, освен ако Холивуд не го зове, или както беше даден пример с политическа кариера? Аз нямам притеснения за произхода си, намирам за интересни разговорите "откъде е акцентът ти".

# 1 248
Да се върнем малко на темата, която все пак беше "защо останахте", нищо че в последните страници май само имигранти пишат Smiley

За мен българската средна класа смята ученето на чужди езици за голяма ценност и в страната има много варианти за обучение, за всички възрасти. Това винаги съм го смятала за голям плюс на живота в България и много ми липсва в САЩ. Не знам как е в други държави. Навремето бях много впечатлена от отличното обучение по езици в Дания, Швеция и Швейцария и малко съжалявам, че не ме отвя натам животът.

С възрастта също така започвам в редките си прибирания да ценя усещането да вървя по улицата и се чувствам потопена в българска реч. Наляга ме някаква носталгия на стари години.

# 1 249
Преодоляването на акцента не е цел, освен ако на професионално ниво не се налага.
Само си споделяме на кой как му се отразява, и дали, натам се завъртя темата.

# 1 250
  • някъде под слънцето...
Така е, но да не забравяме  , че   испанският е  вторият най разпространен майчин език след китайския. Wink.

А защо преодоляването на акцента трябва да е главна цел? Почти е невъзможно възрастен човек да се отърве от акцента си без специално обучение,  както актьорите, но защо трябва да го прави, освен ако Холивуд не го зове, или както беше даден пример с политическа кариера? Аз нямам притеснения за произхода си, намирам за интересни разговорите "откъде е акцентът ти".
https://iskamdaznam.com/10-te-naj-govoreni-ezika-v-sveta/
Напротив, не е .Никога не съм твърдяла подобно нещо, само споменах, че   обикновеноза да говориш    един език брз акцент    тябва да започнеш да с него в ранна детска възраъст.
На мен личо моя аккент не ми пречи  ако  пречи на някого си е негов проблем.
Казуса  не беше дали акцента птечи на някого,   а дали може  да се овладее чужд  език до степен без акцент на всяка възраст.
Просто много хора, решиха   че е  необходимо да  подчертаят, че акцента не им пречи, нещо в коевто съм напълно убедена и не е необходимо да ми се обяснява.

Да се върнем малко на темата, която все пак беше "защо останахте", нищо че в последните страници май само имигранти пишат Smiley

С възрастта също така започвам в редките си прибирания да ценя усещането да вървя по улицата и се чувствам потопена в българска реч. Наляга ме някаква носталгия на стари години.
Къде емигранти, къде   напълнонинтехрирани пълноправни граждани на страната в която живеят Wink , въпрос на интетпретация .
Определено не изпитвам носталгия , когато съм в България   всичко, е толкова променено, че вече не е  "моето" нещо.
Ходя в България само и единствено за  да се видя с майка ми, която категорично отказва да дойде да живее при нас и сестра ми.Времето , прекарано в България е посветено 99.99% на тях.
В моя вход, вече никой не ме познава. Съседите на мама , също...
Градовете  толкова са се променили , че вече са ми чужди....

На почивка ходя на други дестинации.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 21:19 от sl

# 1 251
В англоезичните държави май не се ценят особено езиците, да. И аз съжалявам за това, много ми се искаше и децата ми като мен да имат повече езици, но като не се цени особено, и в училище се учи не много старателно, да могат да свържат две приказки и да водят прост разговор, но не да особено високо ниво.

# 1 252
Ianajar, тук нивото на говорене на английски е много високо. Децата започват още от 1-2 клас да учат английски. Моите вече бяха двуезични, когато започнаха с английски в училище, а по-нататък избраха и още един език. Притесних се, че ще им се съберат много езици наведнъж, но явно са проявили моите гени, защото много бързо учат езици и имат ''ухо'' за чужди езици. Баща им се справя доволно на английски, но той май е повече по математиката и не го влекат езиците така, както мен. Аз изкарах 4-месечен интензивен езиков курс като дойдох и взех най-високото ниво с изпит. Това е нивото, което трябва да знаеш, за да учиш в университет тук.

Познавам много чужденци, включително българи, които са на принципа ''всеки тук знае английски, та няма нужда да уча местния език''. Да, всеки знае английски и то доста добре, но според мен е грешка да не се учи местния език. Човек просто не може да стане пълноценна част от обществото без местния език.
Надявам се четящите от България, които обмислят емиграция, да се насочат към държава, където ще положат усилия да научат местния език, ако не го знаят вече.

Знам, че има много българи във Великобритания. Как е положението там след Брекзит? Сигурно е по-трудно документно да се отиде там сега?

# 1 253
  • някъде под слънцето...
Тук английски беше един от задължителните изпити за кандидатстуденти, но преди няколко години го извадиха и започнаха да  недолюбват двуезичните училища.Предполагам, че  постепенно тази добра идея(държавни  двуезични училища" , ще  бъде замтена  под килима или ще бъде   припритет  само за  частните училища.

# 1 254
Знам, че има много българи във Великобритания. Как е положението там след Брекзит? Сигурно е по-трудно документно да се отиде там сега?
Всеки може да влезе като турист и да стои до 6м, но не може да работи. Новодошли могат да работят само ако имат работна виза, която се вади като през иглено ухо. Тези, които са си взели статут за уседналост преди 2021, могат да работят без проблем и без виза, даже да не са живели в страната известно време, само трябва да си подновяват статута редовно.

# 1 255
Бу, работните визи са ако работиш на място за местен работодател? Ако работиш за чужда компания онлайн това нарушение ли е на туристическата виза?

# 1 256
Не виждам как ще е нарушение на визата, ако работиш за чужд работодател, ти няма да плащаш данъци или да ползваш здравеопазване, образование или друго, т.е. не се възползваш от английските данъци по никакъв начин, или не по-различно от всеки друг турист.
За работна виза е по австралийски образец кандидатстването, да се докаже от работодателя, че няма местен желаещ, да се плати такса, доходът на работещия да е над едиколкоси. Общо взето така го направиха, че източноевропейските граждани спряха да имат интерес, а с поредното вдигане на границата на доходи, за да си докара работещият семейството, ще спрат да имат интерес и южноазиатците. Не знам колко хора ще искат да емигрират, като трябва да са доказали се професионалисти и в търсена професия, в която има недостиг на кадри, и освен ако не печелят много,  не могат да си дръпнат семействата.

# 1 257
Приятелка австралийка, работеща онлайн за американски работодател имаше проблем с престоя в Англия. Просто я депортираха заради нарушаване на туристическата виза. Как са разбрали, идея нямам.

# 1 258
О, може да греша тогава, не зная. Не виждам защо да е проблем да работиш за чужд работодател, и плащаш данъци другаде така или иначе.
Чатгпт каза следното:
Цитат
Your main purpose for visiting the UK is tourism, visiting family, sightseeing, attending business meetings or conferences, etc., and not working remotely.

The remote work is related to your employment overseas — e.g., checking emails, joining online meetings, or occasional tasks.

You are employed by a non-UK company (your US employer qualifies) and paid from outside the UK.

You are not working for UK clients or a UK branch of your employer in a way that looks like you’re providing services within the UK economy.

Тоест тя може би е вършела неща, нарушаващи това.

# 1 259
Не виждам как ще е нарушение на визата, ако работиш за чужд работодател, ти няма да плащаш данъци или да ползваш здравеопазване, образование или друго, т.е. не се възползваш от английските данъци по никакъв начин, или не по-различно от всеки друг турист.

В САЩ това пак може да се приеме за нарушение. В някои други държави, в които съм била, също, защото изискването се формулира не като да не работиш за местен работодател, а да не извършваш дейности, за които да получаваш заплащане, на територията на страната. Без значение за кого ги извършваш и откъде е заплащането. Тези закони тук са отпреди ерата на работата онлайн, затова.

Имам колеги, които работят в нашата компания от ОК, но те вероятно имат някакъв легален статут там. Едната със сигурност е омъжена там, другата има роднини и може и британски паспорт да има. Интересно ми беше просто. Живот и здраве, като изкласят децата, ми се иска да поживея някъде другаде, ако съм още във форма.

Общи условия

Активация на акаунт