Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 172
  • 232
  •   1
Отговори
# 210
Ако има личен лекар, може да го питате него дали може да издаде рецепта. Ако няма час за офтамолог в Кортрийк, вижте в по-голямо населено място.

# 211
  • Бургас
Нашият колет от Бургас до Брюж пътува точно 6 дни, получателят беше с БГ номер. Но получи известие за колета на имейла

# 212
  • Sofia
На мен от Спиди изрично ми поискаха белгийски номер, а пращах до офис, не до адрес. Ползвахме номер на приятел, докато нямаше собствен.

# 213
Аз си изчистих тези въпроси с кореспонденция със международния отдел на спиди. Важен е мейла, не телефона. Сложих бг номер, но инфото минаваше през мейла  В офисите на спиди има много слабо компетентни - пример - казаха ми, че не можело да се праща до офис на дпд и ме върнаха. Ами може - онлайн се направих заявка, товарителница, взеха ми ги от адреса и след 4 дни бяха в точка за получаване на дпд - без никаква драма. По мейл имах ъпдейти и тракинг и баркод за получаване. Та имайте едно на ум за инфото кой ви го дава и да си го препроверите.

# 214
  • Varna
Да раздвижа малко темата,че голямо затишие - днес получихме отговор, че дъщеря ми е приета в КУ Льовен за 2026/2027г.
 Да провлачим крак и за други бъдещи студенти белгийчета! Много бързо и лесно стана всичко - даже нямаше време да го асимилира.

# 215
  • софия
Честито!
Приемането е лесно, после е по-трудното.

# 216
Хана, честито на детето и на вас.
Каква специалност е и на какъв език?

# 217
  • В подножието на Сините камъни
Здравейте, чета от скоро тази тема и съседната за Германия също. Моят син е толкова разкрачен от различни интереси, че не знам в крайна сметка какво ще реши. Затова чета, за да бъда подготвена за бързо реагиране, а пък и може да кандидатстваме на няколко места и каквото реши накрая. Та тук интереса ни е към специалността European studies в KU Leuven. Бих искала да попитам и за тази специалност ли е така бърз приема или се държи някакво препитване, на сайта четох за видео задачи, есе и т.н. И другото, което ме интересува от тези, които вече втора година карат, какви са им впечатленията от преподаватели, изпити, студенти,  групите, които сформират малки ли са, големи ли са, учебния процес ми е интересен в този все пак доста реномиран университет.

Благодаря и успех на всички студенти!

# 218
  • Varna
Хана, честито на детето и на вас.
Каква специалност е и на какъв език?

Бизнес инжинерство на английски език - само за нея канидадтства.
За European studies отварят платформата на 1 ноември за документите. Там доколкото чета искат и есе. На първа страница в поста от Звънче има описано за тази специалност.
Звънче от сега я плаша че после е трудното, но засега е уверена че ще се справи. Благодаря за споделения опит от твоята дъщеря.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 06:31 от hana1

# 219
Аз си изчистих тези въпроси с кореспонденция със международния отдел на спиди. Важен е мейла, не телефона. Сложих бг номер, но инфото минаваше през мейла  В офисите на спиди има много слабо компетентни - пример - казаха ми, че не можело да се праща до офис на дпд и ме върнаха. Ами може - онлайн се направих заявка, товарителница, взеха ми ги от адреса и след 4 дни бяха в точка за получаване на дпд - без никаква драма. По мейл имах ъпдейти и тракинг и баркод за получаване. Та имайте едно на ум за инфото кой ви го дава и да си го препроверите.
Това DPD ми взе здравето днес. Дъщеря ми чинно ги чака на адреса и изведнъж получава съобщение, че не е намерена и сега колета отива незнайно къде. Единствено се притеснявам да не ми го върнат до България. Дано го препратят в някой офис. Безкрайно съм разочарована от безхаберието, незаинтересоваността и мързела на белгийците. Те не искат да си свършат работата и им е все тая дали ти късат нервите и губят времето.

# 220
Аз точно защото четох безобразни работи за дпд доставки до адрес при децата в холанската тема, избрах доставка до точка на дпд /магазин/. Стискам палци да е до най-близкия пункт предадена пратката и да си я приберете по живо по здраво.

# 221
Аз точно защото четох безобразни работи за дпд доставки до адрес при децата в холанската тема, избрах доставка до точка на дпд /магазин/. Стискам палци да е до най-близкия пункт предадена пратката и да си я приберете по живо по здраво.
Благодаря! Да бях прочела и аз... Сега само се надявам изобщо да може да си я вземе.

# 222
То4ица, същия случай преди 2 седмици с приятел на детето. Бяха го пренасочили в офис на ДПД, но не най-близкия.
Затова миналата седмица пратих до офис, така си избра най-близкия и удобен. Вчера е пристигнал в Брюксел, точно за седмица.

Но юли месец Льовен - София беше кошмар. ДПД не взима от адрес в Льовен (само от офис). На сайта на Спиди пише, че от София мога да направя заявка от адрес в Льовен. Първо 2-3 дена уточнявахме къде да пусна заявката (офис или онлайн), после още 2-3 дни си писахме с международния им отдел. Казаха вече е ОК заявката, до 3 дена ДПД ще вземе кашона. Да, ама не. На 5-6 ден дъщерята нарами кашона и с градски транспорт отиде до офис, пусна го вечерта преди самолета за София. Върна се детето и 3 или 4 седмици по-късно получи гневен имейл, че са посетили общежитието в Льовен и тя не е била там, и я заплашваха, че ако не отидела някъде, ще анулират заявката!!! И от Спиди в София й бяха звънели! Как изобщо им хрумва, че човек ще се върже вкъщи 1-1,5 месеца да чака куриер.

# 223
Аз повече Спиди и ДПД не мисля да ползвам. Ще проверя кой работи с bpost. ДПД нямат офиси, нямат хора, само ботове, нямат нормален телефон,  а импулсен - 0,30 на минута! И пак бот! То и затова е по-евтино с тях, но е някакъв абсурд. Всичко е машина. Подозирам, че пратката изобщо не е била натоварена в камиона и дори шофьорът не е виновен. Няма никакъв човешки фактор, което все повече ме плаши.

# 224
  • Бургас
При нас във входа на общежитието има един голям дървен сандък. Там оставят пратките за студентите. Дали защото Брюж не е голям град и има само няколко общежития, не знам, но Спиди от Бургас до общежитието отне 6 дни. Вярно, никой не му звънна на БГ номер. Следяхме тракинг номера и отделно му писаха на имейла кога ще пристигне пратката. За късмет беше между 16 и 17ч, когато не е на лекции. Не видя нито кола, нито доставччика. Но в 17ч като е проверил сандъка, кашона е бил там.

Общи условия

Активация на акаунт