Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 13 651
  • 265
  •   1
Отговори
# 240
  • Varna
Благодаря на всички за съветите. Засега ще пътува и няма промяна към момента в полетите за 25ти. Купи си билети за Флибко с точен час, да се надявам че няма да го отменят, но информацията за таксито ще ни е много полезна...
Явно трябва да свикне още от началото с тези стачки, но понеже това ще е първото й пътуване сама и ми е малко притеснено.
Уговорила си е посещение и във VUB и в още 1 университет, надявам се да успее да посети и 3 общежития. Ще споделя в последствие впечатления.

# 241
Здравейте, изчетох темата , но все пак да попитам , дали в Белгия дават помощи на работещи над 32 часа месечно студенти, както е в Нидерланидя или има само социална помощ от около 160 евро. Дъщеря ми иска да учи магистратура в KUL , но се притесняваме, дали ще може финансово да издържим още 2 години. В  Нидерландия си работи по 8 часа на седмица и взима доста добри помощи , с който си плаща квартирата. Има ли подобна програма и в Белгия, за по -бедните студенти?

# 242
Здравейте, изчетох темата , но все пак да попитам , дали в Белгия дават помощи на работещи над 32 часа месечно студенти, както е в Нидерланидя или има само социална помощ от около 160 евро. Дъщеря ми иска да учи магистратура в KUL , но се притесняваме, дали ще може финансово да издържим още 2 години. В  Нидерландия си работи по 8 часа на седмица и взима доста добри помощи , с който си плаща квартирата. Има ли подобна програма и в Белгия, за по -бедните студенти?
В bg-mamma не сме открили такава програма - субсидия за работещи.
Сметнете си бюджета - квартирите са по-евтини поне в Льовен.
Но за KUL, поне в Льовен има общежития на достъпна цена. Дъщеря ми беше в стая за 450 евро на месец, назад в темата съм писала как се кандидатства.

# 243
Здравейте, изчетох темата , но все пак да попитам , дали в Белгия дават помощи на работещи над 32 часа месечно студенти, както е в Нидерланидя или има само социална помощ от около 160 евро. Дъщеря ми иска да учи магистратура в KUL , но се притесняваме, дали ще може финансово да издържим още 2 години. В  Нидерландия си работи по 8 часа на седмица и взима доста добри помощи , с който си плаща квартирата. Има ли подобна програма и в Белгия, за по -бедните студенти?
Здравейте. Краткият отговор е има. Но системата е много различна от Нидерландската. Във Фламандската общност съществува Study grant of the Flemish Community („studietoelage“) — стипендия за студенти с ограничени финансови ресурси. Размерът варира в зависимост от семейния доход, дали студентът живее под наем и броя кредити/семестри. Може да се свържете със социалната служба на KU Leuven (Stuvo)  те могат да оценят конкретния случай и да дадат информация дали има шанс за помощ.
Средно за 1 година трябва да предвидите около 10000€ за наем, храна и други като учебни материали и такси не ги включвам.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 09:02 от deni_den

# 244
  • Бургас
Здравейте, някой подавал ли е за социална помощ в https://www.fons.be/formulieren? Те са за Фландрия, предполагам Брюж се води там.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 01:03 от moni74

# 245
Здравейте, някой подавал ли е за социална помощ в https://www.fons.be/formulieren? Те са за Фландрия, предполагам Брюж се води там.

Това е фонд който изплаща семейни надбавки, няма условие по което студент да кандидатства за каквато и да е помощ от този фонд.

# 246
  • София
https://www.groeipakket.be/en/compensations-groeipakket/students … ource=chatgpt.com

Виж тук. Може би трябва да им пишете.

# 247
  • Бургас

Това е фонд който изплаща семейни надбавки, няма условие по което студент да кандидатства за каквато и да е помощ от този фонд.

Прочетох някъде, че FAMIRIS дават такава социална помощ на студенти в размер на 160 евро. А на техния сайт имаше препратка към сайта на FONS за живеещите във Фландрия.
Това за какво се отнася - https://www.groeipakket.be/en/compensations-groeipakket/students … ource=chatgpt.com

# 248
  • София
Мони 74, Фамирис е службата, която изплаща детски надбавки на студенти, които живеят в Брюксел.
Фонс, предполагам е за Фламандски регион. Пишете в сайта на Groipakket, пригответе договор за обучение, и копие на двете лк и чакайте отговор.

# 249
  • София
Здравейте,
В процес на търсене на квартира сме - в Антверпен. Дъщеря ми ще е там на обмен от февруари до юни включително. Дали някой преотдава стаята си или пък знае за свободна стая? Интересуваме се от района около центъра или около гарата, до 500 евро с включени консумативи. Факт е, че за по-висок бюджет и за 12 месечен договор има предлагане. Но нас не ни устройва, защото ще плащаме и стаята в Бреда.
Благодаря предварително!

# 250
Здравейте, Sunny Bunny!
Ако не сте го направили, разгледайте частта за настаняване в сайта на университета- има много полезни неща, съвети и посочени сайтове за студентско настаняване. Също така,  могат и да Ви съдействат, ако се свържете с тях - Служба за настаняване на международни студенти | Университет на Антверпен https://share.google/hrIeTYmmDnYdEkyV2.
Успех!

# 251
Здравейте, ако някой е ходил с влак от Кортрейк до Париж
би ли споделил някаква информация за пътуването.
Колко време отнема приблизително?

# 252
  • софия
Би трябвало да пише.
Дъщеря ми пътува с бавния влак от Брюксел - 3. 30 ч. С бързия е 1.30 ч.

# 253
  • София
Присъединявам се към темата, до сега само четях, много полезна информация споделяте.

Ориентирали сме се към белгийски унита по приложни науки. За Ховест има споделени мнения, но ние се отказваме май от там. Насочили сме се към Карл де Грот и Томас Мор. Ако има някой дете там, моля да сподели впечатления.

# 254
  • София
Привет, моята дъщеря ще бъде на обмен в KDG, Antwerpen - от февруари. Ако не е късно, ще споделя впечатления към март - април. За сега само квартира сме намерили Blush.

Общи условия

Активация на акаунт