Моля за мнения от хора с лапароскопска операция на жлъчка

• 367
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте!
Предстои ми лапароскопска операция на жлъчка. Тъй като съм с Бехтерев, хирургът се опасява от инфекция заради тръбата за интубация. В същото време разбирам, че има оперирани без интубация, която се оказва проблемът при мен. Моля, за мнения от хора с лапароскопска операция на жлъчка да се обядат, ако са били оперирани без интубация и каква е била причината за този избор при тях?
Изобщо се нуждая от мнения относно протичането на тази операция, защото може да възникне сериозен проблем после.

# 1
Аз лично попитах дали има вариянт да не съм с пълна упойка. Ако е пълна, няма как без интубация, защото не можеш да дишаш сам. Категорично ми казаха, че трябва да е пълна упойката, че не се оперира с друга.

# 2
Открий анестезиолога и говори с него. Иначе и аз съм чувала от познат, че е опериран без тръба, но дали наистина е така или не помни тръбата, не знам.

# 3
За по-кратки операции (до 2-3 часа) може да се използва ларингеална маска вместо трахеална интубация. Но първо е по-скъпо, второ е по-трудно за работа от гледна точка анестезиология. Прави се в България със сигурност, въпрос е на анестезиолога да му се занимава. Друг вариант е будна фиброоптична интубация, но не знам някой практикува ли го у нас.

Самата болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) НЕ е абсолютно противопоказание за трахеална интубация, освен ако не е изключително напреднала. Подозирам, че в случая на лекарите им е по-лесно да Ви пращат “при колегата”, защото има известен допълнителен риск, съответно се изисква повече внимание/персонализиран подход.

# 4
За по-кратки операции (до 2-3 часа) може да се използва ларингеална маска вместо трахеална интубация. Но първо е по-скъпо, второ е по-трудно за работа от гледна точка анестезиология. Прави се в България със сигурност, въпрос е на анестезиолога да му се занимава. Друг вариант е будна фиброоптична интубация, но не знам някой практикува ли го у нас.

Самата болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) НЕ е абсолютно противопоказание за трахеална интубация, освен ако не е изключително напреднала. Подозирам, че в случая на лекарите им е по-лесно да Ви пращат “при колегата”, защото има известен допълнителен риск, съответно се изисква повече внимание/персонализиран подход.

Бехтерев е в много напреднал стадий при мен. Не мога да лежа без възглавница, защото главата ми е на 4 пръста над леглото, просто виси. Трябва да има нещо под главата ми, за да лежа, не знам какво ще е . Вратът ми е хлътнал и това може да доведе до нараняване  от тръбата за интубация и съответно до инфекция. Затова се страхувам от интубацията. Не знам какво може да се направи.

ПП А при отворена операция трябва ли да ми слагат тръба? Не ми се иска такава операция, но ако няма друг начин, бих предпочала пред това да ми инфектират трахеята.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 11:44 от Ън

# 5
Със сигурност. Никой няма да се съгласи да прави повече или по-малко инвазивна коремна операция на буден пациент без обезболяване. Това нито за болния е опция, нито за лекаря. Не знам дали не е и нелегално.

За мен е най-добре да питате лекаря, който следи болестта на Бехтерев, за насока към анестезиолог със съответните компетенции. Невъзможно е да няма такъв. В Пирогов или ВМА, например, ако им се появи спешен пациент с подобно състояние, със сигурност ще знаят как да се оправят (и няма да имат и много време да го мислят).

# 6
Връщам се от Каспела, където са топ ревматолозите. Събраха се да обсъждат и накрая написаха мнение на хирурга, че интубацията е невъзможна поради напредналото състояние на Бехтерев. Анкилозата е напълно завършена и вратът ми е неподвижен. Няма начин да ме оперират чрез интубиране. Можело да ми направят /забравих термина/, но е да ми пробият дупка на шията и оттам да опитват. И това не било безопасно обаче. Другото е консервативно лечение на жлъчката.
Направо ми се изправи косата. Ами, ако кризите станат нетърпими....ами ако трябва да ме оперират от нещо друго....? Вероятно ще ме карат по спешност в София, защото в Пловдив не може да се извърши такава операция, така ли излиза? А тук сме първи по болници на глава от населението! Не знам направо.....Трябва да се освестя и да мисля какво да правя от тук нататък.

# 7
Ън, трябва да намерите болница, в която анестезиолозите да могат за ви интубират с бронхоскоп, тоест да имат такъв уред или пуулмолог-бронхоскопист на разположение. За коремна операция най-сигурно е да сте интубирана още в началото, особено при Бехтерев и стадия, който описвате. Така е най-безопасно за вас и удобно за работа. Ларингеалната маска нито е по-скъпа, нито по-трудна за приложение, просто е неприложима за вас, поради променената анатомия на шията. Консултирайте се къде има добри анестезиолози и всичко ще е наред.

Общи условия

Активация на акаунт