Медицински университет - Тема 4

• 60 032
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Не е задължително да е в общежитие. И при родителите си да живее, пак има право. Не трябва да работи и да получава стипендия. С това уверение се отива в социалните и те знаят какъв формуляр трябва да се попълни.

Става въпрос за социална помощ, а не за социална стипендия.
Има обаче значение, защото тогава е по-малка сумата. На колежка 1 година се водеше в АСП в родния си град и по адрес беше при родителите си. Тогава получаваше 180-190 лв. От тази година премести настоящия адрес на общежитието и сумата стана над 300 лв.

# 346
  • София
Да, сумата е по-малка, но пак има право.

# 347
Само да уточня, за специализация по лицево-челюстна хирургия от много време е необходима само завършена медицина. Не е нужно да се завършва дентална, а завършилите само дентална медицина нямат право да специализират лчх. Не напразно всичките изброени са учили първо дентална и после медицина, а не обратното.

Иначе за учене, сега е модерно айпади наистина. Аз лично не водех почти никакви записки, но познати сега студенти са неразделни с айпадите си.

# 348
Днес случайно звъннах на социалните за въпросната помощ. Сега видях,че питате. Казаха ми при започване на уч.година да се занесе уверение от унито,че специалността няма задочна форма,като да пише още,че не получава и друг вид стипендия. После студентът отива в социално подпомагане по местоживеене и там попълва анкета - има ли фирми,имоти,с кой живее. После минавали на проверка в жилището на студента,което ме смути малко . Помощта не била еднаква за всички,а зависела от предните фактори . В тази връзка се чудя къде да е местоживеенето на дъщеря ми - при нас или при майка ми,която е сама в голям апартамент, а нашият е по-малък и има и сестра? Но пък ние ще я храним в нашия апартамент. Има сигурно значение,но не знам какво.

# 349
  • Бургас
След броженията около заплащането на специализантите ето какво декларира собственикът на болница в Бургас:

https://www.facebook.com/share/r/1FFLWnMUse/?mibextid=wwXIfr

# 350
След броженията около заплащането на специализантите ето какво декларира собственикът на болница в Бургас:

Днес го гледах и аз, много хубава новина. Заплатите на лекарите със специалност там също за високи.

# 351
Булфарма също написаха че ще повишават заплатите на специализантите с 50% веднага след изказването на тошко, без да уточняват от кога.
https://clinica.bg/33732-bulfarma-uvelichava-zaplatite-na-mladite-medici

Това важи за всичките болници, които принадлежат към групата. По мои сметки едно 200 специализанти да имат минимум.

# 352
В структурата, която работя, специализантите също вземат доста различни от цитираните от протестиращите заплати. В повечето частни болници е така, работата наистина е доста повече, но това е и начина да се научиш. Дано повече работодатели да последват примера на собственика на “Дева Мария”. Макар и парите да не са единственото, което изискват младите, финансовата стабилност в този етап от живота е много важна. Ние го нямахме, дано децата ни са по-добре!

# 353

Ами те от неговата болница бяха фишовете за заплата по 1000 лв., дето ги показваха на протеста ... Прави си реклама просто. Като стана ясно, че законът ще бъде променен (Зафиров обеща това да стане преди депутатската ваканция) и така или иначе ще бъдат принудени да увеличат заплатите, почнаха да пускат изявления по медиите и да си правят реклама. Да го видим Семир Абумелих дали ще увеличи заплатите на сестрите и санитарите.

# 354
Здравейте! Случайно попаднах на темата и много се радвам, че съществува, тъй като когато моят син кандидатства през 2022 г. нямаше такива засилени дискусии из форума. Поздравления на всички приети студенти и успех на чакащите последващи класирания!
Аз ще ви следя и ще помагам с каквото имам като информация-синът ми преди седмица завърши успешно трети курс дентална медицина в МУ-София, така че и него мога да питам при нужда.

# 355
Днес случайно звъннах на социалните за въпросната помощ. Сега видях,че питате. Казаха ми при започване на уч.година да се занесе уверение от унито,че специалността няма задочна форма,като да пише още,че не получава и друг вид стипендия. После студентът отива в социално подпомагане по местоживеене и там попълва анкета - има ли фирми,имоти,с кой живее. После минавали на проверка в жилището на студента,което ме смути малко . Помощта не била еднаква за всички,а зависела от предните фактори . В тази връзка се чудя къде да е местоживеенето на дъщеря ми - при нас или при майка ми,която е сама в голям апартамент, а нашият е по-малък и има и сестра? Но пък ние ще я храним в нашия апартамент. Има сигурно значение,но не знам какво.
Местоживеенето е там, където се води по настоящ адрес. Ако не е различен от постоянния, значи по постоянен.
Дъщеря ми досега още не са я проверявали в общежитието. Но и да решат да я проверяват, да заповядат, тя така или иначе си живее там.

# 356
Местоживеенето е там, където се води по настоящ адрес. Ако не е различен от постоянния, значи по постоянен.
Дъщеря ми досега още не са я проверявали в общежитието. Но и да решат да я проверяват, да заповядат, тя така или иначе си живее там.

И моят син получава такава социална помощ - не е казал досега някой да му е ходил на проверка, нито пък да са го предупреждавали, че такава въобще би била възможна. По-скоро социалната служителка, с която е разговаряла дамата, се е направила на интересна.
Иначе относно самата помощ - в размер на 315 лв. месечно е. Възможно е да се изплаща дори на студенти, получаващи стипендия за успех от университета - в този случай обаче се приспада размерът на стипендията от този на помощта, т.е. социалните изплащат разликата. Така че в общи линии се обезсмисля изцяло кандидатстването за стипендия за успех от МУ - така или иначе накрая ще бъдат получени 315 лв. А самата процедура по кандидатстване за стипендия за успех (освен ако не е 6.00) по мое мнение е достатъчно тежка и досадна с всичките ѝ изискуеми документи. Затова съветът ми към всички студенти, които са на общежитие и не получават регламентирано друг официален доход (напр. работа), е да си кандидатстват директно при социалните.

# 357
Социалните служители са в правото си да извършват проверки. Друг е въпросът, че медицината е специалност за която трябва сериозно отношение и никой няма да е приет за да получава помощ, като гарантиран доход.

# 358
Благодаря за отговорите за соц.помощ.....някъде чух, че давали и еднократна помощ при приемане, като разбера дали е така наистина ще пиша.....

# 359
Не е задължително да е в общежитие. И при родителите си да живее, пак има право. Не трябва да работи и да получава стипендия. С това уверение се отива в социалните и те знаят какъв формуляр трябва да се попълни.

Става въпрос за социална помощ, а не за социална стипендия.

За социалната помощ заявлението къде се подава в социално подпомагане по настоящия адрес или трябва да си смени първо адреса в студентски град и тогава да подаде.
Като прочетох явно е по - добре да смени адреса с този на общежитието.

Общи условия

Активация на акаунт