Медицински университет - Тема 4

• 60 865
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Да, за НПМГ говоря и аз. Обясняваше ми, че един учител й е казал, че заради този изпит ‘губят способността си да мислят’. Химиците също са ги рязали много за верни неща, които обаче не се включват в отговора, който търсят. Като цяло е мистерия (или пък не) дали се цени знанието или зубренето.

# 91
  • София
един учител й е казал, че заради този изпит ‘губят способността си да мислят’.

не се губи толкова лесно способността да мислиш, това са глупости.

# 92
аз не казвам, че децата не мислят, цитираното беше иронично. Казвам, че изпита не предразполага да мислиш ‘извън кутията’. Разбира се, че дори да зубриш темите и задачите (както в случая дъщеря ми - за да не си помислите, че слагам на пиедестал учениците от това училище) изисква да имаш мозък.

# 93
Аз и друг път съм го казвала и смятам, че колкото и скандално да изглежда това, че ги карат да учат наизуст биологията, това си има първопричина и тя е свързана с огромния обем от информация, която те трябва да запомнят по време на обучението си. За да са способни на това, мозъците им трябва да са тренирани, запаметяването не е нещо, което става лесно и всеки може, ако няма навик за това.
Аз например съм завършила хуманитарна специалност и мога да отмятам и обобщавам голям обем от информация, но не ме търсете да помня детайли. Никога не ми е трябвало и не съм свикнала да го правя.

Отделно от биологията имаме химия, където се мисли, решават се задачи и тн. Някакво фиксиране е в това наизустяване и постоянно се споделя колко е скандално, че ако пропуснеш един абзац ти намаляват оценката, но в работата на лекаря пропускането на детайл или абзац може да бъде фатално.

# 94
  • София
Mosquita , на други места по света е намерен начин да се провери И въпросната памет редом с други важни знания/умения без необходимост от зубрене на цели абзаци - за справка  нека вземем изпитите за прием в Австрия, Италия, Швейцария, Германия, вероятно Франция и други,   пък ето на, докторите им не пропускат  години по-късно заради това детайли, водещи  до фатален изход.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:37 от Просто русалка

# 95
  • Пловдив
Напротив, точно отсяването на информацията, системаматизирането и способността да правиш взаимовръзки е полезно за един лекар. Колко при завършването могат да възпроизведат учебниците наизуст отново. Това да тренираш мозъка да помни е голяма заблуда. Нищо не остава в мозъка завинаги като "сух" текст.

# 96
И аз мисля , че наизустяването на огромен обем информация не трябва да е водещо. По-важно е мисленето, логиката и да запаметят важната информация.
Полза от зубрене без разбиране няма, забравя се или ти се препълват чекмеджетата……

# 97
Само който няма хал хабер от практикуване на медицина поставя на пиедестал способността за механично запомняне на огромни обеми детайлна фактология. Мислене му е майката!

# 98
Е те дори задачите им по химия са от сборник и се падат без промяна същите. Видяхме какво стана като промениха една.
Нека не се обиждат родителите на децата, които могат да заучат толкова много информация наизуст. Никой не омаловажава това, когато е свързано с разбиране на материала и взаимовръзката между различните елементи, системи и процеси. Но заучаването на решени задачи наизуст ми идва доста в повече и знам, че това без разбиране няма никакъв, ама никакъв смисъл. Тук не става въпрос кой колко е научил, а кой как го е представил. За едни и същи знания може да има 6.00 и 4.50, но в единият случай са представени по "формата", а в другия не. В единия си приет, в другия не. Ето това е, което дразни и родители и деца.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 09:35 от Cygnus

# 99
Ама вие се фиксирате в този един изпит и все едно като така са приети и край, шест години ще учат и повтарят като папагали. Това е едно първоначално отсяване, след това нали учат достатъчно дълго, за да се научат да мислят, да правят взаимовръзки и какво ли още не.
Добра, лоша - такава е изпитната система за момента, може да се промени, но не ми се струва  чак толкова фатално, че защото е такъв типа на изпита и вече влизат глупавите, пък способните да мислят остават извън университета. Защо способните да мислят не могат да запомнят тази информация остава неясно.
Освен това в останалите медицински университети в България не се набляга на това, така че който смята, че детето му е твърде умно за изпитите в МУ, може просто да се насочи към някой от другите в страната.

# 100
  • София
Никой не виждам да е разделил децата на  умни и не толкова на база способността им да наизустяват... Simple Smile Cygnus е обяснила добре къде е проблемът, точно при отсяването, а  не после...

А аз лично в поста си не се съгласих  с твърдението ти, Mosquita,  че  точно наизустяването на цели абзаци дума по дума един ден помага на лекарите, предпазва ги  от това да допуснат фатална грешка. Многото четене/учене (в 99 % от случаите  задължително и с разбиране, отделно и  не просто ограничено само до учебниците), натрупаният практически опит още от следването + след това, късметът да специализираш на място, на което има много какво и от кого да усвоиш, предприетите от всеки индивидуални стъпки да се развива/усъвършенства  и след завършването са факторите, които лимитират вероятността за допускане  на лекарски грешки...

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:49 от Просто русалка

# 101
  • Варненска клюкарка
Беллора , на други места по света е намерен начин да се провери И въпросната памет редом с други важни знания/умения без необходимост от зубрене на цели абзаци - за справка  нека вземем изпитите за прием в Австрия, Италия, Швейцария, Германия, вероятно Франция и други,   пък ето на, докторите им не пропускат  години по-късно заради това детайли, водещи  до фатален изход.
Русалка, къде какво съм казала? Не съм писала от 5 дни,  вероятно искаш да се обърнеш към Mosquita мнение № 93 над твоето е нейно.
В Германия е както казваш, искат да видят мисъл, но в случая думата е за нашенския прием в българските МУ, където нещата са в коловоз - кривнеш ли от очертаните лини (неспазваш последователност, абцац, дословност и прочие) оставаш извън приетите и се губи целта на подготовката. Ако някой реши да се прави на по-умен от друг, за негова сметка си е, рискува да остане извън списъка с приетите.Така се иска тук и така се прави, независимо правилно ли е, или не е. По химия не може да се учи наизуст - учат се алгоритмите, кое след какво следва, но разписването на задачите идва от знания. Синът ми например по химия беше подготвен отлично, благодарение на подготовката за КСК по химия в университета химията му беше лесна, взе си изпита на лятната сесия с пълен отличен, а във втори курс беше и демонстратор, обясняваше химия на други хора. Тя не се учи наизуст, това не е възможно, или я разбираш, или не. Но искаш-не искаш, има изисквания за разписване, ако не ги спазваш или объркваш последователност режат точки.
Проблемът за зубренето по биология е за университетит, които издават сборници, там въпросите са дословни като в учебниците и за тях се изискват дословните отговори,а щом го искат така, няма мърдане, независимо колко го  бива в разсъжденията кандидатът. Синът ми се подготвяше сам по биология на КСК предварителен оценката му беше 5,25 ходи да си види работата, но така и не разбра защо оценката му на отворените въпроси е по-ниска. Яви се и на редовен по биология и оценката му беше 5,38 и отново не му стана ясно защо са му орязани стоните, въпреки че беше отговорил правилно на всичко, нямаше поправено, според него не беше следвал определена последователност, а писал както му идва мисълта.
Това което съм казвала преди време за зубренето вече като студенти е по теми в които ако не го правиш, просто няма как да се изразиш - цели страници от уцебници и атласи са терминология. А преди 5 дни съм изразила мнение до какво води чистото зубрене вече като студенти, ако няма практическо образование. Дадох пример със задължително избираем предмет медицински английски - лавина от терминология с имена на болести, описания на състояния и в същото време студентите няма с какво да свържат и запомнят назубреното, защото предмети като Пропедевтика на болестите и Патофизиология, тема на които са въпросните болести и състояния идват по програма в следващата учебна година, тогава от назубреногто по английски почти нищо не им е останало.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:41 от Беллора

# 102
  • София
Извинявам се много, Беллора, по инерция, а може би и  чисто цветово с черно-червените аватари съм се подвела . Веднага ще поправя обръщението .

Иначе - просто ми е интересно защо у доста хора явно липсва желание за излизане от този коловоз и се търсят (изсмукани за мен от пръстите)  обяснения за какво е полезен дългосрочно този модел, че чак и на вече дипломирали се/практикуващи лекари...

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:52 от Просто русалка

# 103
Русалка, на мен не ми липсва желание да се излезе от този коловоз, просто не смятам, че са го направили този изпит е така, гледали в звездите и измислили нещо гадно и трудно просто за да прецакат децата.
И освен това не харесвам тук прокарваната линия - тези, които могат да запомнят материала и изкарват високи оценки, са просто папагали, а умните отпадат. Не е толкова еднопластово, смятам.
И изобщо не го твърдя от позицията на родител, чието дете е прието - за дъщеря ми изпита по биология беше кошмар, с който се бори със зъби и нокти. По химия изкара висока оценка още на предварителния, по биология учи, драпа, рева и страда колко е трудно да се запомни всичко това Grinning

Иначе аз съм с две ръце да се направят промени в изпитите за МУ, да се създаде единен изпит за всички университети, да се сложи минимален праг за прием, който да е различен от 2.50, да се нанесат промени в изпитния формат, като се вземат добрите примери по света и т.н.

# 104
Да, едининен изпит е най-справедлво за всички. Добре де, защо се засягате, не разбирам. Никой никъде не е написал, че някой е по-глупав от друг. Как изобщо някой може да си го помисли това. Наистина ли ви се струва справедлива и адекватна тази сисгема? Ето, дори децата го усещат.

Общи условия

Активация на акаунт