Медицински университет - Тема 4

• 60 888
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Не мисля, че се прокарва такава линия тук, тоест, че едни са папагали, а  други умни, поне аз не усещам такива намеци от когото и да било..Ясно е, че като  нещата са поставени така, ще зубриш с цел сигурен прием дословно и ще се превърнеш в папагал по неволя, ако ще и да си с най-разчупеното и логическо мислене. Просто нямаш избор. Въпросът е дали трябва да  е така..И продължавам най-вече да смятам, че изпитът в този му вид с  придобитото по време на подготовката умение за зубрене с нищо не помага  на  бъдещите лекари да минимизират шансовете за грешка един ден в лекарската си практика.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 12:12 от Просто русалка

# 106
  • Пловдив

Иначе аз съм с две ръце да се направят промени в изпитите за МУ, да се създаде единен изпит за всички университети, да се сложи минимален праг за прием, който да е различен от 2.50, да се нанесат промени в изпитния формат, като се вземат добрите примери по света и т.н.

И аз съм за единен изпит, но едва ли ще стане.
Mosquita аз не съм виждала оценка 2,50, а камо ли пък праг за толкова. Има праг за бал 25.

# 107
Моля, някой да сподели за Медицинското удостоверение при записването от личния -има стандартна бланка, която се купува предварително и се попълва от лекаря ли?

# 108
Моля, някой да сподели за Медицинското удостоверение при записването от личния -има стандартна бланка, която се купува предварително и се попълва от лекаря ли?

Да, от книжарницата се купува обикновена бланка за медицинско.

Мрънчо, 2.50 го казах образно, не съм убедена колко е минималния праг. Щом е 25, значи е нещо като 3.20, ми не ми е достатъчно Joy

# 109

Да, от книжарницата се купува обикновена бланка за медицинско.

Мрънчо, 2.50 го казах образно, не съм убедена колко е минималния праг. Щом е 25, значи е нещо като 3.20, ми не ми е достатъчно Joy
Медицинското удостоверение проверих, че се изисква за МУ в София, но за МУ в Пловдив и СУ специалност медицина, не са го посочили изрично.
Мислите ли че навсякъде е нужжо медицинско удостоверение?

# 110
  • София
Е те дори задачите им по химия са от сборник и се падат без промяна същите. Видяхме какво стана като промениха една.
Нека не се обиждат родителите на децата, които могат да заучат толкова много информация наизуст. Никой не омаловажава това, когато е свързано с разбиране на материала и взаимовръзката между различните елементи, системи и процеси. Но заучаването на решени задачи наизуст ми идва доста в повече и знам, че това без разбиране няма никакъв, ама никакъв смисъл. Тук не става въпрос кой колко е научил, а кой как го е представил. За едни и същи знания може да има 6.00 и 4.50, но в единият случай са представени по "формата", а в другия не. В единия си приет, в другия не. Ето това е, което дразни и родители и деца.

това, че по химия се падат задачи от сборника, не означава, че някой може без разбиране просто да назубри решенията и да изкара 6.00 на изпита. по тази логика можеш да кажеш, че готвещите се за изпит по математика са зубрачи, защото решават задачи от сборници и наизустяват начина на решаване на отделните типове задачи.

за биологията в МУ София се знае, че се препоръчва наизустяване в определен ред за висока оценка.

за химията никога не е ставала такава приказка. там няма как верни формули и уравнения да ти ги оценят като неверни, щото не си използвал правилните междуметия. още повече - силно се съмнявам, че някой може да "наизусти" такава материя, без да я разбира. още повече се съмнявам, че някой може да разбира такава материя и да не може да реши задачите, щото не е учил наизуст.

# 111
jam кажи на кой изпит по математика са се давали точно определени задачи (не по тип, същите до десетичен знак) от точно един сборник? И как ще се обясни отпадането на разминаващата се задача в сборника, за което бях сигурна, че е абсурдно и няма как да стане при толкова решили я деца?

# 112
  • София
jam кажи на кой изпит по математика са се давали точно определени задачи (не по тип, същите до десетичен знак) от точно един сборник? И как ще се обясни отпадането на разминаващата се задача в сборника, за което бях сигурна, че е абсурдно и няма как да стане при толкова решили я деца?

за отпадането на задачата всички сме на едно мнение.

за това, че можеш да изкараш висока оценка по химия само със зубрене - не сме.

# 113
  • Пловдив
Може, може. На изпит по висша математика част 2, бях научила наизуст всички теми и примерните задачи. На изпита възпроизведох 1:1 теорията, но не реших нито една задача. Това втрещи професорката. Даде ми дословна задача от примерите, написах я. Писа ми 4. Затова ще продължавам да твърдя, че ученето наизуст не означава знания. Нищо, ама нищо не помня по математика, забравих го до началото на следващата година.

# 114

Айде пак. Абе хора никой не е написал САМО.

# 115
  • София

Айде пак. Абе хора никой не е написал САМО.

Ох.... НЕ може да наизустиш такива задачи, без да ги разбираш! Това е поантата. По химия не става със зубрене! ОК, улеснили са ги, като са посочили какви задачи трябва да можеш да решаваш за изпита. Това не значи, че ги назубряш и си вътре. Ако беше така - щеше да се влиза с бал 84!!!

# 116
Пак да попитам откъде и как знаем колко деца са решили тази задача, та смятаме, че са много?

# 117
Изпитът и сега изисква много зубрене, но преди време беше още по-зубрашки — дори по химия се налагаше да се учат теми наизуст.
Това обаче не означава, че детето ми е глупаво, щом е прието. Напротив — просто такава е системата.
Истинското учене започва, когато влязат в университета. Там се учат наново как да учат, как да мислят и как да се справят с обемите — защото със заучаване наизуст вече не става.

# 118
  • Варненска клюкарка
Оо, има една потребителка, която непрекъснато повтаря какви са папагали децата ни, как за нищо не ставали, не можели да изкарат мисъл, защото нали са долни зубрачи такива, откъде да им дойдела мисъл, говори същото и за сегашните лекари, изкарвайки ги недостойни хора, само защото предпочитат да имат избор. Напомня ми на една дама от наборната тема, която преди няколко години беше казала че трябвало да жертваме едно поколение лекари, че да се наметят нещата, не разбрах защо да трябва да се жертват и в името на какво... А системата в голяма степен в процеса на обучение изисква да зубрят, просто някои имат късмет да могат да запомнят без усилията, които полагат други и пак да не им се получава.
Не виждам как бихме могли да променим ситемата, тя е такава, кавато е и на този етап децата ни нямат избор, ако искат да бъдат приети в МУ или да си взимат изпитите в университета. От наблюдения през годините знам че когато се опитат да променят нещо, само объркват нещата още повече, образованието ни е на тоя хал от експерименти, та по-добре изобщо да не опитват. Умните се открояват достатъчно и със сегашната ситема, проблемите са другаде, за съжаление там никой не смее да бръкне. Хубавото е че заради глупостта на Тошко, това, което властта се правеше че не чува, сега може би ще се наложи да обърне внимание и да даде нещо от това, което искат младите лекари.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 14:14 от Беллора

# 119
  • София
Наистина не разбирам разделението глупав /умен на база типа  изпит по биология, за наличието на каквото  реално никой не е намекнал дори, просто им се привижда на някои  дами.. Децата ви ще са точно толкова умни и успели на входа, че сигурно и с повече открояващи се , ако изпитът е друг и им позволи да покажат  редом с неминуемо нужното за запаметяване количество информация  и мислене, логика, способност за направа на взаимовръзки, ако щете дори и умение да оформят изложението на въпроса в своя собствена последователност без да пострада съдържанието,  а далеч не само умение да възпроизвеждат наизуст (въпреки че  имат предостатъчно  и от другото изброено като потенциал).   

Беллора, помня дамата.. Сега е  със седмокласник, та се присетих  тези дни за тогавашната й реплика за необходимостта  да се пожертват няколко набора..

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 14:36 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт