Медицински университет - Тема 4

• 60 071
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Няма предварително обявена дата за второ класиране, нито за записването. За записването след първо класиране тук https://mu-sofia.bg/rezultati-ot-parvo-klasirane-v-mu-sofia-3/

# 301
Ама 4.50 е много нисък успех за първи курс. Това значи,че си много зле! Какви са тия изисквания.За мен трябва само с 6.00 да има опция за прехвърляне, и то евентуално.

# 302
  • София
Е, защо? Понеже всички първоначално приети изкарват успех 6,00 в първи курс?

# 303
Защото успех над 4.50 имат твърде много студенти от първи курс и така могат да се прехвърлят слаби студенти с дебели връзки. И защото, съдейки от успеха на групата на дъщеря ми и съседните групи,това наистина е  нисък успех. Те са масово отличници! Поне в първи курс.
Аз поне не виждам логика в група от отличници да се прехвърля студент,който не само е с по-нисък успех,но е и с по-нисък приемен бал. Той, ако е имал достатъчен бал за прием, е щял да бъде приет в МУ София когато е трябвало.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 20:09 от mam

# 304
  • София
Прекалено голямо значение отдаваш на приемния бал. В по-дългосрочен план той няма никакво значение.

# 305
Защо да се прехвърлят студенти и да увеличават размера на групите,което води до по-лоша практическа подготовка. Не съм о.к с това. Аз твърдя,че успех от 4.50 е нисък. Дори първия срок в МУ София 25% от първокурсниците вземаха стипендия за 6.00,в т.ч и дъщеря ми. Какво ми говорите за 4.50 и дори 5.50 успех.

# 306
  • София
Защо така агресивно? И сега ли разбрахте, че има процедура по прехвърляне, ами то е нормална практика. Успехът е променлива величина и се мени, а и няма данни, че пълните отличници стават най-добрите специалисти и практици.
Успокойте се и не мислете толкова за другите студенти, няма как да настоявате да сте в балон от пълни отличници нито в университета, нито в живота (и слава богу).
А другите МУ не са по-долно качество, има прекрасни кадри и от там.

# 307
Но има и отпаднали студенти. Затова групите вероятно не се раздуват прекалено.
А университета си гони пълна бройка до 6-ти курс (пълна субсидия) и ако има желаещи за прехвърляне, ги приема.

# 308
То тука половината си мислят, че едва ли не бала на входа е най-важното нещо от цялото следване.

Аз като си взех академичната справка и видях че ми пише бала, ми стана едно такова носталгично, върнах се 6 години назад и е сетих колко ме мързеше като се подготвях за КСК, и как това беше далеч НАЙ-лесната част от цялото следване.

# 309
Не съм разбрала сега за опцията прехвърляне естествено,но това не ми пречи да съм против нея,както и против платеното обучение и приема на чуждестранни студенти! Моите наблюдения са,че отличните студенти са по-добрите и то е логично. Задайте си въпроса защо драпат да се прехвърлят в МУ София, след като се твърди,че останалите унита са не по-малко добри и със сигурност има такива с по-нова и модерна база за предклинична подготовка.

# 310
Отличните студенти невинаги са най-добрите. Нито тези с най-висок приемен бал. Има колеги, които знаят за отличен, но го знаят назубрено и когато ги питат чисто практически и логически се изгубват. Или пък не могат да го приложат на практика.
Приемния бал не е показателен кой колко знае и може. Колежка на предпоследно място в списъка с класирани, в момента след 30 минати изпита - една тройка и две четворки. Всичко останало 5ци и 6ци. Успехът й е над 5,50 за 6 семестъра вече.
Относно платеното обучение. Има колеги, които записват второ висше медицина. Нашият асистент по орална хирургия е завършил Дентална медицина, в момента е студент по медицина. И си плаща платено обучение, защото държавата поема само едно държавна поръчка. И в същото време и специализант

Групи не се препълват с прехвърляне на студенти. Всяка година около десетина човека отпадат заради невзети изпити. И познайте, има и такива със сравнително висок бал 😮

# 311
mam, от писанията ви съм убедена, че нито сте лекар, нито сте кандидатствали за това. Оставете тези, които имат квалификацията, да решават. Имам познати лекари, които са единствените, на които имам доверие и дори не са влезли от първата година.
Програмата е една и съща, а всички искат МУ София, защото е в София.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 09:52 от Cygnus

# 312
  • София
Относно платеното обучение. Има колеги, които записват второ висше медицина. Нашият асистент по орална хирургия е завършил Дентална медицина, в момента е студент по медицина. И си плаща платено обучение, защото държавата поема само едно държавна поръчка. И в същото време и специализант
Малко офф топик, но скоро бяхме на една манипулация при лицево-челюстен хирург. Точно същото е било при него - първо е завършил дентална медицина, с изкарваните пари си е финансирал и второто висше - Медицина, след това 3 години специализация по едното, 3 години по другото, общо 18! години учене. Сподели, че са само 2-3 такива като него в София, бели лястовици. Сега доцент, страхотен специалист и доста внимателен, противно на очакванията за хирург Wink

# 313
  • София
И дъщеря ми има в групата момиче, което е завършило дентална медицина и сега учи медицина - платено, разбира се. Държавата покрива само едно висше. Нищо лошо няма в платеното, освен размерът на таксата. Joy

# 314
  • Варненска клюкарка
Бях останала с впечатление, че в МУ София след първи семестър приемат прехвърляне с пълен отличен. Сред познатите на моя студент  има момиче започнало в Бургас, но  след първата година не успяла да се прехвърли в София. Въпреки отличния успех, в София  просто и отказали. Като  други от Бургас, след първата година  се прехвърли във Варна. На прага на 4-ти курс успехът и отдавна не е отличен. Дъщеря на лекари. Нагоре спадът в успеха се случва заради многокомпонентните изпити в клиничните предмети - ако те скъсат на писмен примерно, не можеш да продължиш с устен. Или средно аретметично от 3 оценки, рядко и на 3те части имат  шестици ... Нагоре отличния успех от първите години трудно се задържа. Моя студент от отличник до 5-я  семестър (с отлични оценки на 5те части по анатомия) в 6-я семестър нареди и 2 четворки. Наричат 3ти курс малката секира,  а предстои голямата в 4ти курс с 15 изпита клинични предмети,  които по време на сесиите вървят през 3-4 дни. Доста се вкисна, каза че ще ходи на повишаване. После се отказа, нямало смисъл, никой не се вълнувал от оценки, важното било взетия изпит, а нашата зъболекаррка го успокоила, че в медицината четворката е хубава оценка Joy

Общи условия

Активация на акаунт