Медицински университет - Тема 4

• 60 127
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • BG
От чисто любопитство искам да разбера имаше ли второ класиране за жени медицина в СУ за тази година?
И още нещо - как да се разчитат последните две колонки за платено:

Има второ класиране Медицина за жени ДП в СУ. Съученичка на сина ми беше първа резерва след първо, след второ е приета и се записа. За съжаление не мога да кажа баловете какви са.

# 526
  • Plovdiv
В темата на набор 2006 са посочили бал 36,23 за жени на второ класиране за СУ.

Вече има четвърто класиране в МУ Варна и така наречено “допълнително“ в МУ София. А, от вчера има и трето в МУ Пловдив.

# 527
А има ли подали за класиране под условие в някой университет? От коя болница взехте декларация?

# 528
Как смятате,при приемите тази година, как ще се движи бала за платено обучение в МУ София?

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 20:15 от Albena Zlatkova 783413

# 529
Как смятате,при приемите тази година, как ще се движи бала за платено обучение в МУ София?

Платено ще е около 30 за МУ Сф, но и за Пловдив ще е толкова. Миналата година за Плевен беше много нисък. Интересно как ще е с таксите, ще ги намалят ли? Че в Пд почти стигаше 20 хилядарки

# 530
Дали тези високи такси ще повлияят на кандидатите? Много ми е интересно! Не вярвам да ги намалят.

# 531
В СУ таксата е намалена с 1131 лв спрямо миналогодишната такса, което ме учуди.
Новоприетите ще плащат по-малко от заварените студенти.

# 532
В Бургас са обявили кандидатстване за фармация.  Искат обаче оценка от изпит при тях. Прочетох новината в движение,  ако има заинтересовани да проверят в сайта им. Може нещо да ми е убегнало.

# 533
А има ли подали за класиране под условие в някой университет? От коя болница взехте декларация?

Здравейте! Да, ние подадохме в МУ Варна, взехме декларация от Русе, от където и сме Simple Smile Въпреки че, масовото мнение е против тази форма на обучение, ние решихме да пробваме. Успех ви желая!

# 534
Аз говорих с МОБАЛ Велико Търново, обясниха ми, че в тази форма на обучение, стажът трябва да се прави в съответната болница, с която има договор. Договорът е и за 5 год след дипломирането и не ограничават специализацията ако е  в същата болница. Още не сме подали документи обаче.
Тъй като за първи път (може би) ще се сблъскаме със специалност Медицина, тези, които са минали по пътя, могат ли да обяснят за стажовете - след летния семестър ли се провеждат или има през учебната година такива?
 Каква е процедурата за специализация - има ли лекции, които са в университет или всичко се учи в болницата? Кой изпитва специализанта накрая? Просто ми е интересен процеса, ако някой има желание да обясни, ще ми бъде полезно.

# 535
Относно стажовете - да, след летния семестър са, по 15 календарни дни всяко лято. Освен това последната година е държавен стаж по петте дисциплини, по които има държ. изпити. Не знам дали държавните стажове влизат в тези договори, не е упоменато. То и досега се допускаше държавният стаж да се провежда в неуниверситетска болница, т.е. по местоживеене, но малко студенти го правят. А летните стажове почти всички си ги изкарват в градовете си, все пак те си го възприемат като ваканция.
Относно специализациите - зависи какво акредитационно ниво има болницата и кои от модулите могат да се провеждат на място. Има един задължителен основен курс, който се провежда в Университетска база, по спомен 45 дни, той е лекционен. Колоквиумите се държат също в университета, към който е специализацията. Има и много курсове, които могат да посещават специализантите, но проблемът е с отпуските, работодателите не са ОК да отсъстваш постоянно. Истината е, че основно учиш в базата, в която работиш. Затова е много важен избора на работно място. По мое мнение и Русе, и В. Търново са добри места за специализация, едни от малкото такива във въпросния списък.

# 536
Ако не е тайна, с какъв бал е приемането?
И друго, ако реша да разваля договора в какъв размер е обезщетението? Предполагам цялата такса за 6 години, около 100 хил.?

# 537
Ако не е тайна, с какъв бал е приемането?
И друго, ако реша да разваля договора в какъв размер е обезщетението? Предполагам цялата такса за 6 години, около 100 хил.?

МУ-Варна обявиха прием на документи и ново отделно класиране за Медицина под условие. Ще се знае приемния бал на 13.08.2025 когато излезе. В ТрУ обявиха в понеделник класирането, но тъй като не подадохме на време документи за там, не ни дадоха информация по телефона. Казаха, че има МНОГО чакащи за тези бройки и няма смисъл да изпращаме вече документи.

По повод разваляне на договора  от Страна на студента пише това:
5.   Студентът  носи пълна отговорност при прекратяване на този договор поради виновно неизпълнение на задълженията си и като неизправна страна дължи възстановяване на всички средства за издръжка на обучението, които са изплатени на МУ-Варна от държавния бюджет, заедно със законната лихва от момента на плащането
7.   В случай на отказ за възстановяване на средствата по реда на т.4 и т.5 в полза на държавата възниква право да получи от неизправната страна възстановяването на средствата, в т.ч. всичко, което е платено от държавния бюджет на МУ-варна, заедно със законната лихва от момента на плащането.

Аз го разбирам като изплащане на средствата от държавния бюджет до момента на прекъсването +лихви.
А държавния бюджет дали плаща като платено обучение ИЛИ като държавна поръчка- не знам.

# 538
  • Plovdiv
От вчера има пето класиране или класиране за попълване на незаетите места в МУ Варна.
Ако някой е пропуснал. В раздел Класиране и записване е.

# 539
Може ли мнение за следния казус:
Пишеш първо желание Медицина и второ желание Фармация.
Минават първо, второ...пето класиране и не ти стига бала. Обаче за Фармация държавна поръчка е достатъчно. Записвам Фармация. Обаче излиза класиране за Медицина платено и там се класираме. Въпроса е мога ли да се отпиша от Фармацията и да ида платено Медицина???

Общи условия

Активация на акаунт