Учтиви, но фалшиви

• 11 869
  • 308
  •   1
Отговори
# 45
Още в "Бай Ганьо" го има това за онези "мазните".

"Знам ги аз тях. Ти не ги гледай, че са такива мазни (бай Ганьо искаше да каже учтиви, но тая дума е още нова в нашия лексикон, забравя се), не гледай, че се увиват около тебе. Защо се увиват? Мигар доброто ти мислят? Айнц, цвай! Гут моргин, па все гледат да докопат нещо. Ако не - бакшиш! Аз защо пазя на излизане от хотела да се изнижа мълчешката. Просяци! На тогоз крайцер, на оногоз крайцер - няма изкарване!"

# 46
Защо говорим "да се казва истината в очите" ? Каква истина, кой се интересува?!
Говорим за проста, тъпа, гола учтивост. Въпреки че мразя думите "учтивост" и "уважение". Не знам защо, винаги са ми били досадни.
Да кимнеш, да влезеш в магазинче и да поздравиш, да ти отговорят не с каменна физиономия, да се разминеш с непознат и да кимнеш, без да те гледат гледат странно и да   те мислят за луд..  За това говоря. Едно нищо, не те задължава с нищо, но е човешко някак.

# 47
  • София /Абсурдистан
Дреме му на някой за тъпата истина.
Възпитанието, обаче, липсва на много хора.

# 48
Аааа, истината е важно нещо. Но зависи дали някой те пита за нея или сам си решил да я говориш. В немалко случаи може да се излезе от ситуация просто въздържайки се от коментар.

# 49
То не става въпрос за истина, а по-скоро за намеренията на учтивия.

# 50
За други държави не зная, обаче в България много ме дразни "трябва да дойдете на гости", явно казано по западен маниер, без реално намерение. Обаче все пак сме в България, и на двамата майчин език е българският.
Така че мерси от такива "куртоазии".

Една позната обича да казва в такива случаи “не ни канете, че ще вземем да дойдем”.

# 51
И аз разделям нещата на две: Учтивост и Казване на истината

Учтивост: Винаги поздравявам съседи (някои още ме гледат странно като ги поздравя), в магазини (още от вратата в малък магазин казвам "Добър ден"), дори като се качвам в автобус, ако се кача от предната врата. Ако влезна в чакалня на лекарски кабинет също поздравявам всички, които са в чакалнята (пак ме гледат странно). Дори и да не съм в добро настроение, се усмихвам на хората, старая се да не предавам лошите си мисли на други хора.

Казване на истина: С всеки един човек, който срещна по пътя си, процедирам по един и същ начин. Искрено и директно казвам всичко. Дали ще остана така обаче, зависи от отсрещната страна. В България примерно, толкова директност не винаги се приема добре. Имам познати, които след като съм казвал няколко пъти (след като са ме питали) истината директно в очите и след това са се цупили по една седмица. Еми като се случи 3-4 пъти с един и същ човек, честно казано, просто не казвам нищо.
Т.е. ако ме пита примерно дали му е добре диетата и преди това 3-4-5 пъти се е сърдил, защото примерно съм му казал, че вместо аспирин, щом няма, може да пие ацетизал (истински случай) и други такива неща, то тогава казвам, че изобщо нищо не разбирам от темата и не мога да изкажа мнение (ако ще и да съм диетолог).
Но наистина, само и единствено, ако отсрещната страна многократно е реагирала много зле на директно и честно мнение.

# 52
О, да. С това "трябва да ни дойдете на гости" е много тъпо. Колкото пъти са ни "поканили" по този начин, нито веднъж не сме отишли. Който иска да те покани, използва други изразни средства. Ние сме доста гостоприемни и когато каним, никога не използваме този израз, който си е чисто отбий номер.

# 53
Това не е нищо, аз онемях, когато една позната попита: Кога да ви дойдем на гости? Ей така се самопокани.

# 54
Под "учтиви, но фалшиви" аз разбирам именно лицемерие, с което пред мен някой ми прави мили усмивки, а зад гърба ми едва ли не ме кълне.

# 55
  • До хладилника, който обичам
Твърде много хора бъркат липса на такт и добро възпитание с "искреност", затова.

Човек може да се държи възпитано и с нормално чувство за такт, и това не го прави лицемер, прави го някой, който разбира, че не се намира в обора при конете, а говори с живи хора в общество.
Отявлена грубост, невъзпитано държание и простотия, насочени към практически случайни хора, които с нищо не пречат, и напоследък продаващи се под формата на "искрен и истински", са най-обикновена селяндурска проява, обичайно от хора, които са спали, когато е трябвало да се учат на възпитание.

# 56
Английският монарх никога не заповядва,той "съветва" и "предлага" на премиера,министрите и другите си подчинени,които прекрасно познават кралския етикет и разбират,че тези "съвети" и "предложения" са заповеди,всъщност. Но този кралски етикет не е фалшив,а е продиктуван от монархическата култура,за която е важно между монарха и населението да има дистанция. Първото,което се забелязва при среща с хора със синя кръв е,че те меко,но настойчиво налагат ненатрапчива дистанция между двама ви.

# 57
Тези особи не се ли хващат непрестанно публично и доста грозно за косите ? Колко яки въргала гледахме напоследък с бъдеците кралски наследници и половинките им, че и с предното им поколение ?

# 58
За други държави не зная, обаче в България много ме дразни "трябва да дойдете на гости", явно казано по западен маниер, без реално намерение. Обаче все пак сме в България, и на двамата майчин език е българският.
Така че мерси от такива "куртоазии".

+1
И да не е на гости, по-честото е срещате се на улицата и "хайде да се видим, ама ей на, тези дни ще се чуем" и после всеки си заминава по пътя до следващата случайна среща след Х години.

Английският монарх никога не заповядва,той "съветва" и "предлага" на премиера,министрите и другите си подчинени,които прекрасно познават кралския етикет и разбират,че тези "съвети" и "предложения" са заповеди,всъщност. Но този кралски етикет не е фалшив,а е продиктуван от монархическата култура,за която е важно между монарха и населението да има дистанция. Първото,което се забелязва при среща с хора със синя кръв е,че те меко,но настойчиво налагат ненатрапчива дистанция между двама ви.

Английският монарх няма право да заповядва и по правило не се намесва в политиката и икономиката. Много рядко може наистина да предложи нещо (насаме с премиера, не по медиите) и то си е баш предложение, защото онзи не е длъжен да приеме.

# 59
  • По света и у нас
В чужбина могат да са любезно гадни и тези които са свикнали на любезност много добре знаят кога дадена любезност има негативна конотация. Тези които още се бунтуват срещу любезността и я определят за лицемерие, въобще не говорят този “език”, а той е просто по-рафиниран.

Общи условия

Активация на акаунт