12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 291
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
  • София
А в СУ ще публикуват ли бал и място в опашката или направо ще излезе класирането на 10.07?

# 211
  • София
А за НБУ приключиха ли процедурите по подаване на документи?

Чудя се дали няма да има повишено желание за там, предвид ситуацията с таксите.
За първото юлско класиране приключиха, но те имат още три класирания и може о ТОП тест да се прави многократно, и документи да се подават. То ако ще е платено там таксите са в пъти по-разумни от СУ. Най-високата такса е 3300 на семестър, повечето са по 2500.
Това ще им вдигне бала, но аз го казах още пролетта, защото за кино специалностите в НАТФИЗ държавната поръчка е към 4000, та то безсмислено.

# 212
  • София
А в СУ ще публикуват ли бал и място в опашката или направо ще излезе класирането на 10.07?

Доколкото съм наясно, бал публикуват преди класирането, но позиция в опашката се появава след като излезе класирането.

# 213
А имате ли представа къде мога да отида да продам бъбрек, че натам вървят нещата?!

# 214
  • София
В ТУ са обновили профилите, вижда се вече информацията.

# 215
Шмърци, дали ще стигне?

# 216
Шмърци, дали ще стигне?
Надявам се поне за първата година....

# 217
Към стандартните пожелания за чакащите класирания, добавяме и да избегнете платените специалности, дано.
Кандидатстването в СУ се оказа голямо приключение - от самото записване до неяснотата до последно за какви бройки се бориш и черешката на тортата колко ще струва. Класирането ще носи чувство за голяма победа.
Като чета тук, нашата КСК беше абсолютна скука.
Късмет на всички. Flowers Four Leaf Clover

# 218
Какви бъбреци ще продавате? Хора, които живеете в София и няма да плащате ни квартира, ни общежития. Стига драматизирахте.
Аз изпращам студент в София, за когото трябва да предвидя месечна сума за издръжка, която е много повече отколкото, ако продължава да си живее вкъщи заедно с нас. И въпреки това не мисля да продавам бъбрека си.
Платеното обучение още преди повече от 30 години, когато аз бях студент, беше за хора с по-големи финансови възможности, а не за всеки. Има достатъчно места държавна поръчка за тези, които желаят да учат.

# 219
Хич не е драматизация според мен.
Синът ми има много висок бал и вероятно ще влезе държавна поръчка физичната специалност, която иска. Но ако нямаше такъв или не му стига с малко за държавна поръчка, абсолютно е невъзможно за нас да го запишем в СУ.
Почти 30000 лв само за обучението е непосилно за нас, какво остава за живота в София.
И това са 4 години платено обучение, кое гарантира, че другата няма да е още по високо.
Та изобщо не смятам, че се драматизира, съвсем реални са оплакванията.

# 220
Студентите по физика са толкова малко на година, че не знам как се притеснявате за прием баш там. Дайте по-реалистично, отворете баловете от м.г. и свободните места за допълнителния прием.

# 221
  • София
Аз също смятам, че има доста места държавна поръчка, стига на човек да му се учи. Има къде. Има и защитени специалности въобще без такси. И да, смятам, че тези, които сме в София и децата ще учат в София сме превилигировани откъм разходи. Честно казано никак не е за пренебрегване това. Истински лошо е това, че новите такси ще засегнат и студенти заварено положение. А тези, които имаме и малки деца, явно ще отваряме фонд "образование", защото не се знае след 12 г колко ще струва и ДП.

# 222
  • София
Аз също не смятам, че висшето образованите трябва да е за всеки и че държавата е длъжна да обезпечава и финансира подобно начинание и коментарите за продажба на бъбреци са основателни. Изобщо аз не съм за безплатните обяди и никога не съм била.
Образованието на дъщеря ми от детската градина още не е безплатно и съм дотирала различни суми в различните периоди, като за последната година ми струваше четирицифрена сума на месец с уроците, езиците и спортовете.
Смятам, че тази дилема е стояла и пред повечето родители, дали частно училище, дали по гореупоменатата схема, все едно, образованието на децата не е безплатно и никога не е било.
Таксите са абсолютно поносими и има достатъчно бройки държавна поръчка за отличниците, които дават възможността да се образоваш безплатно, ако си от онези деца.
Моето не е и съм наясно, че безплатно няма да бъде от ден първи.

Освен това университети има не само в София и не е необходимо да се съобразявате със софийския стандарт.
Има Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Шумен и прочее, където бихте могли да се справите с наличните си възможности и стандарти.
Има и възможности за работа пред студентите, за подпомагане на собствения им бюджет, да не ги изреждам.
Има и в чужбина- отдавна сме демократична среда и избора за образователна степен може да бъде и в чужбина.

Изобщо мисля, че е въпрос на мотивация от страна най-вече на студентите.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 11:23 от Azzy

# 223
С това че не е заложена някаква сигурност и възможност да си прогнозираш разходите и за вече започналите, вкл. и тези ДП, държавата се е погрижила на никой да не му е спокойно.
Някой цитира тук документ, че защитените специалности са сигурни за целия период на обучението, но не помня за конкретен ВУЗ или за всички се отнася. Ама цифрите за платено и там стигат да свети лампа на хората дали няма да се появи някой титан на мисълта и да се скофти положението.

# 224
  • у дома...
Вижте, проектът беше обявен края на април мисля. Колко от нас са подали официално мнението си в периода за обществено обсъждане?  Не е някаква бомба. Но все мрънкаме постфактум.
Вариант с таксите е и студентско кредитиране.

Общи условия

Активация на акаунт