12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 289
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
Да, аз следя ежедневно всички проекти, от тези за блока, до тези на МОН, че да протестирам, мда. Хем съм обиграна в администрацията, хем коментара ти събуди в мен... противоречиви чувства
Синко правилно искаше защитена специалност, ми що ли не го послушах. И щях да викам и аз отстрани- да сте гледАли.
Тоя набор отнесе достатъчно, от детската градина още, та до ковид. Стига вече.

# 226
  • София
Мале, мале, някои суми достигат до таксите за АУ. А дали качеството на образованието ще е същото?! В специалности, за които така или иначе няма желаещи да вдигнеш таксата толкова ..освен да искаш да провалиш българска икономика и индустрия друга причина не се сещам. Говореха за нулев прием за някои особено търсени специалности, но там не вдигат дори таксата толкова непосилно, колкото за малко търсените. Аз друга логика освен системно осакатяване на икономиката не виждам.

# 227
Аз съм от тия, дето образованието им е почти безплатно. Платила съм частна дг между 2 и 3 годишна възраст, но после като влезе в общинска дг даже плащах половин такса. Платила съм курс по ае в квартална школа от дг до 8 клас включително и с това се изчерпва всичкото ми плащане за образование. И висше няма да плащам се оказа. До момента някак не мога да се оплача от лоша образователна услуга, особено ако съдя по постигнатите й резултати и степента на нейната удовлетвореност.

# 228
Просто_майка, ще попитам къде точно е посочена издръжката на студент ДП, която плаща държавата, за да можем да си направим сметката... От три дни търся, но не намирам. Вярно проЗ инженер съм, а не юрист, икономист,  държавен или общинск служител, и може би не знам къде да го търся!!!!

# 229
  • у дома...
Да, аз следя ежедневно всички проекти, от тези за блока, до тези на МОН, че да протестирам, мда. Хем съм обиграна в администрацията, хем коментара ти събуди в мен... противоречиви чувства
Синко правилно искаше защитена специалност, ми що ли не го послушах. И щях да викам и аз отстрани- да сте гледАли.
Тоя набор отнесе достатъчно, от детската градина още, та до ковид. Стига вече.
Хепи, когато съм заинтересована следя. Дори и вариант за студентско кредитиране сме проучили, ако се наложи.

Издръжката от държавата би трябвало да е посочена в държавния бюджет. Нищо не пречи да се изиска информация с точни цифри чрез допуска обществена информация.

# 230
  • София
Аз съм от тия, дето образованието им е почти безплатно. Платила съм частна дг между 2 и 3 годишна възраст, но после като влезе в общинска дг даже плащах половин такса. Платила съм курс по ае в квартална школа от дг до 8 клас включително и с това се изчерпва всичкото ми плащане за образование. И висше няма да плащам се оказа. До момента някак не мога да се оплача от лоша образователна услуга, особено ако съдя по постигнатите й резултати и степента на нейната удовлетвореност.
Мария, понеже си говорим тук от достатъчно брой години, както казах, има някои деца, за които образованието трябва да е безплатно. Твоята дъщеричка е едно такова дете, мотивирано, отоворно и ученолюбиво.
Според мен за такива деца трябва да е така.

Моето е с по-динамичен характер и бурно, а и образователните потребности, както и стандарти, които аз съм счела за необходими вероятно се различаат от другите и в тях влизат обем знания и умения, които не се предлагат от държавната образователна система.

# 231
В закона за държавния бюджет намерих 823лв е базовата сума и после 8 множители за различните специалности и унита.
Практически вече става невъзможно второто висше, защото става цяло състояние. Толкова за преквалифицирането в Бг, в момента единствената алтернатива е ЧУ, докато и ако и те не надуят таксите
Относно колко са си повярвали в УАСГ приятелка на сина ми отива архитектура в Милано, таксата и е 10 хил Евро,  срещу 8 в УАСГ.
В МУ варна вече очакват спад на студентите от чужбина, ами не е вече евтино 9 хил евра за медицина. Отдръпват ли се чуждите студенти и останат ли само ДП не знам как ще поддържат стандарт на заплати и техника.

# 232
Може ли някой да ми каже, дали се ходи до НАП за регистрация и плащане на здравни осигуровки, или може само да се платят през сайта? Няма да учи тази година.

# 233
Подава се декларация 7 и след това се плащат осигуровките.

# 234
  • у дома...
С ПИК от НАП може и онлайн да стане всичко.

# 235
  • софия
За м. юли трябва да платим през м. август, нали?

# 236
  • София
За м. юли трябва да платим през м. август, нали?
Да - до 25-ти август.

# 237
  • София
Толкова много места има в университетите за ДП, че не знам за какви бъбреци става въпрос. Сега ако искаш точно определена специалност, в точно определен университет и не ти стига балът за ДП преценяваш можеш ли да плащаш. Но смятам за редно подписването на дотовор, за да знаеш колко ще плащаш през 4те години. И решаваш. А не днес 10 хил., догодина 20 хил. Образно казано. Всеки сам решава къде да учи - тук, в чужбина.

# 238
Много е лошо когато човек не разбира за какви бъбреци иде реч, че по същия начин не разбира и от къде му идват шамари от най-различни посоки в милата рОдина.

Хем държавата реве, че няма кадри за всевъзможни сектори в бизнеса и се налага да се "внасят" чуждоземци, включително и "доктори", които да работят за 500 лева, докато същата не си мърда пръста да направи строга държавна политика в образованието, за да си ги "отгледа" тия кадри, а вместо това им вдига таксите за обучение. Логиката логична, дело на всеки.

# 239
Тук не става въпрос да учи нещо каквото и да е, докъдето му стигне бала. Това е нещо, което трябва да му харесва и на база това да се развива. Ами ако за това нещо държавата е отпуснала 15 бройки, а мотивацията е голяма, а сумата все пак не е космическа, мисля, че 4 години загубено време в проба-грешка за нещо произволно може да излязат по-скъпо. Затова и много хора наредиха платени версии веднага след ДПто.

Общи условия

Активация на акаунт