12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 314
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
Различното и специфичното тая година е еврозоната. Освен прозорецът на Овертон или бавното "сваряване на жабата," ми харесва и Бръсначът на Окам - най-простото обяснение обикновено се оказва вярното

# 151
Различното и специфичното тая година е еврозоната.
Бързат да натрупат инфлация преди 1 януари, после ще свалят цените с 1-2% и ще кажат - ето, цените паднаха след влизането. Laughing

# 152
Не разбирам логиката за таксите платено в ДУ, В родата имаме младеж, който иска да кара второ висше в различно направление, е ДУ категорично отпадат, заради размера на таксите...
Нали от вчера се чудя защо ЧУ се жалят от предложеното в НС таксата да е до 75% от държавната издръжка

Порових се малко из закони и намерих това
1) в Постановление № 28 от 16 април 2025 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2025 г.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=234203
Чл. 7. Определя базов норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища в размер на 823 лв.

2) След това идват едни коефициенти, едни чудесии, за които няма как да си извадиш детайлна справка
https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/2136691863
Методика за определяне на коефициента на висше училище по професионално направление от 2025г
8 коефициента са със стойности между 1 и 2.. , които се умножават,..

Не знам каква е целта на цялото това упражнение с вдигането на таксите за ПОб, но определено тласка децата навън

# 153
Момичета, НБУ сам си взима решенията. Както до днес таксата се е запазвала, така от утре ще вземат друго решение. Да не са балами да са по-евтини от държавните университети...
                 Защо да са балами? Елементарен пазарен принцип - по-малки такси от държавните университети и повече студенти при тях. До сега спирачка беше по-високата такса. В момента това условие отпада.

# 154
В СУ оставаш на таксата, на която си бил приет през цялото следване. Поне досега винаги е било така.
Санака, никъде не го виждам това и в текста на документа, нито в приложението. Да не би просто да не е имало драматични разлики като сега и да не са се впечатлявали?

# 155
И аз не откривам за су, че таксите се запазват. Във фб групите пишат, че са различни всяка година. От формулировката на сайта, че таксите са за 2025/2026 и после допълнението за начин на плащане, което не важи за новоприети ми се струва, че таксите са година за година:

# 156
  • София
В СУ оставаш на таксата, на която си бил приет през цялото следване. Поне досега винаги е било така.
Санака, никъде не го виждам това и в текста на документа, нито в приложението. Да не би просто да не е имало драматични разлики като сега и да не са се впечатлявали?
Не, таксата на момичето не мръдна изобщо. Мисля, че и в МУ е така. Никъде не го пише изрично, обаче: https://medfac.mu-sofia.com/documents/1955/TAKSI_2024-2025-bulg-stud.pdf

# 157
  • София
Момичета, НБУ сам си взима решенията. Както до днес таксата се е запазвала, така от утре ще вземат друго решение. Да не са балами да са по-евтини от държавните университети...
Щом в договора пише, че се запазва не могат да се отметнат. Иначе може и да ги вдигнат за новите студенти, но за вече приетите си остават.

# 158
за дамите от провинцията, имайте предвид множеството почивчици и условийца. Навсякъде са големи опашки
И не са любезни

И на нас ни беше вчера много полезно!Благодаря ти HAPPY!

# 159
sanaka знам,  че си права. Аз и миналата година не следих темите във форума, защото младежа имаше едно желание в един университет.  Второто беше писано с мисълта каква ще е магистратурата след това.  Признавам си, че не следя и нормативните промени. Полезно е разяснението.
Таксата за другата година не е вдигната драстично за ДП, за разлика от таксите за ПО. За ВТУ става въпрос,  откъдето тръгна и протестна подписка.

# 160
Таксите се утвърждават за учебната година и важат за всички студенти. Такава е практиката от миналата година в СУ. Тоест тази година всички ще плащаме новата такса, независимо от курса на обучение.

Много ми се искаше sanaka да е права за новите такси в СУ, звъннах да попитам. Оказа се обаче, че не е.

# 161
  • София
За платено обучение ли? Значи това е нещо ново. И не е редно така.

# 162
Да, питах за платено обучение, но предполагам същото е и за държавна поръчка. Миналата година също са събирали една такса от всички студенти, независимо от курса на обучение. Предишните години е било, както ти каза - в съответствие с годината на приема. За мен това е изключително несправедливо.
Четох сега някакъв законопроект върви - ЗИД на Закона за висшето образование - идеята му била да се намалят таксите за платено обучение. Не ми е ясно точно как ще се случи това като го чета, но ще видим.

# 163
п.п. Извинявам се - обърках темата Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 14:02 от Lady Cassiopeia Duval

# 164
                  Ами не е ново. Дъщеря ми беше първия випуск с платено обучение в СУ. Таксата 1,2 и 3 курс беше 100 лв на семестър. Четвъртата година стана  300.

Общи условия

Активация на акаунт