12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 322
  • 767
  •   1
Отговори
# 135
Пълно безумие е да обявят таксите след реденето на желанията... Имам много познати извън София, живеят в малки градове, заплати близки до минималната. Те няма да могат да си позволят да издържат студенти, нито ще могат да вземат кредит за образование.

Чудя се каква ще е ответната реакция и на частните университети, които в някои случаи сега се явяват по-евтини от държавните...

# 136
  • Бургас
Абсолютно безумие, при това сроковете за кандидатстване в повечето университети минаха. И сега какво ,с вързани ръце сме, ще дебнем за допълнителен прием.

# 137
Чудя се каква ще е ответната реакция и на частните университети, които в някои случаи сега се явяват по-евтини от държавните...
                 За сега не виждам "ответна" реакция! В НБУ таксите са семестриални. По-голяма от 3300 не видях. Това е годишна 6600. Правото е  3150, годишна 6300.

# 138
При толкова много университети и относително лесен прием за много специалности, явно спирачката ще е финансова. И наистина корабът на образованието ще потъне със страшна сила.

Didia, може да се хванем на бас, че и частните ще вдигнат таксите. Най-късно за следващата учебна година, но няма да се учудя да стане и втория семестър...

# 139
А и в нбу мисля, че си запазваш таксата, на която си приет. В су май не е така. Но и за двете информацията ми е от ежк, не съм търсила написана информация, защото нито едното не е било опция при нас.

# 140
Аз също търсих инфорвмация за "старите" студенти и таксите им, но...не намерих нищо.

# 141
Не съм запозната, затова да попитам, чисто информативно - ако някое дете е било прието миналата година Икономика и финанси в СУ, когато таксата е била 2400 лв на година, сега при двойното увеличаване на таксата, във втори курс новата такса ли ще трябва да си плаща или ще си учи до края по старата?

В заповедта на СУ (РД 19-390) пише, че това са годишни такси за обучение за учебната 2025/2026 г., миналата година беше записано по подобен начин, което ме навява на мисълта, че таксата се определя отделно за всяка година.
Освен това в правилника на СУ, чл. 39, т. 5 пише "Годишната такса за обучение се утвърждава ежегодно с постановление на Министерския съвет и се плаща на две равни вноски в началото на всеки семестър" (това - за ДП). Което не дава никаква гаранция дори на приетите в държавна поръчка, като нищо таксите може да хвръкнат десеторно догодина поради различни политически или икономически причини, но поне няма да е пълен произвол както при таксите за платено.

Най-защитени откъм вдигане на таксите са защитените специалности, там си има ПМС, в което е указано, че студентите се освобождават от такси за целия период на обучението си.

При учебните планове, например,  формулировката е различна - там изрично е записано, че е учебен план за "студентите, приети през ... уч. година", който явно си важи за целия период на обучение. При таксите няма такъв филм.

# 142
  • София
В СУ оставаш на таксата, на която си бил приет през цялото следване. Поне досега винаги е било така.

# 143
При нас миналата година се получи следното - приет ДП, при записване платихме една сума. Преди започването на уч година получихме имейл, че таксата е увеличена и трябва да доолатим сума. Не е в СУ. Мисълта ми е, че има и случаи на увеличена такса преди започването на годината.

# 144
  • София
В СУ оставаш на таксата, на която си бил приет през цялото следване. Поне досега винаги е било така.
При дъщеря ми е така, ДП. Но приятелка каза, че за платено са им ги вдигнали миналата година.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:33 от Klemy

# 145
  • София
При нас миналата година се получи следното - приет ДП, при записване платихме една сума. Преди започването на уч година получихме имейл, че таксата е увеличена и трябва да доолатим сума. Не е в СУ. Мисълта ми е, че има и случаи на увеличена такса преди започването на годината.
Това беше, защото излече нормативна промяна. Сега пък се очаква да ги намалят по същата причина.

При дъщеря ми е така, ДП. Но приятелка каза, че за платено са им в вдигнали миналата година.
Приятелка на дъщеря ми си изкара цялото следване на една и съща такса - право. Въпреки, че всяка година се вдигаше таксата, но това важеше за новоприетите.

# 146
В НБУ се запазва таксата за целия период:
"В рамките на обучението до завършване на образователната степен, в случай че няма прекъсване, студентите заплащат без промяна семестриалната такса, определена за годината на приема им в университета."

Интересно как е в държавните СУ, ТУ, УАСГ и т.н.

# 147
Ако искаха да постигнат траен ефект , щаха да използват "сваряване на жабата" и/или прозорецът ан Овертон" с много ляляне по студиа , шум , дискусии и т.н. Това рязко покачване на таксите + обявяване при свършен факт след затваряне на системата за кандидатстване и подреждане на желанията , един вид - не ви оставяме избор , освен шок и остра реакция , изглежда цели друго .
Какво - не знам . Дали проблемът да се яхне от политически формации , дали да създаде възможност за някой "спасител на бял кон " , който да да спечели дивиденти като намали таксите ....варианти много. Ако пък не се вдигне шум , това ще е съвсем объркващо . Времето ще покаже .Ще следя .

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 12:01 от oska

# 148
  • София
а НБУ се запазва:
"В рамките на обучението до завършване на образователната степен, в случай че няма прекъсване, студентите заплащат без промяна семестриалната такса, определена за годината на приема им в университета.

# 149
Момичета, НБУ сам си взима решенията. Както до днес таксата се е запазвала, така от утре ще вземат друго решение. Да не са балами да са по-евтини от държавните университети...

Общи условия

Активация на акаунт