НПМГ - Тема 11

• 24 466
  • 209
  •   1
Отговори
# 180
Аз пък да ви кажа, независимо права ли е или не учителката, че е много странно при огромните възможности, които АI дава по всякакви въпроси, свързани с литературния анализ, толкова пък никой да не си е помогнал вкъщи, така че да знае за какво става въпрос, кои теми се поставят в творбата, кои са героите и какви внушения търсим. Спокойно можеш да не четеш книгата, но да си адекватен в час при въпросите.
Идеята не е да се надхитри учителят.
Надявам се да не сте родител.

# 181
Идеята каква е не определяте Вие, а всеки според собствените си стратегии и интереси. Няма какво да се лъжем, АI навлиза много сериозно във всички сфери на работа, не подминава и образованието, нали не си мислите, че учениците не го ползват 😀
Разбира се, че съм родител, точно затова съм в тази тема.

# 182
Най-добре литературата скоростно да отпадне ако ще се четат и дискутират АИ "анализи". И после полека-лека и други предмети, до пълно анулиране на образованието.
То верно, че има доста учебен материал със съмнителна полза (лично не съм хич почитател на литературата като предмет, или поне на придадената тежест), но все пак индиректно се учат и социални умения. Пък и малко обща култура не вреди.

# 183
Идеята каква е не определяте Вие, а всеки според собствените си стратегии и интереси. Няма какво да се лъжем, АI навлиза много сериозно във всички сфери на работа, не подминава и образованието, нали не си мислите, че учениците не го ползват 😀
Разбира се, че съм родител, точно затова съм в тази тема.
Не ме разбрахте за идеята… учителят е там не напразно.
И това, че изкуственият глупак навлиза във всички сфери означава, че ние трябва да го пуснем в образованието?!
Знаете ли, че вече всички сериозни научни издателства и издания в световен мащаб  не допускат  този глупак да замества човека?

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 19:32 от petiaivanov

# 184
Дядо Горио, ученическото издание, се прочита за час и половина. Толкова ми отне на мен навремето. Не го помня, забравила съм го вече, но не мисля, че за този час и половина щях да свърша нещо велико и неповторимо.
Това, което ми прави впечатление е, че програмата по литература не е помръднала и на сантиметър цели тридесет години, все този Горио и онази мадам Боб-вари в девети клас. Нашето образование по литература е по-догматично и от катехизиса в Семинарията. Иначе погледнах сега книжките, ами стават за четене и от младите, няма да им се накриви шапката ако ги попрехвърлят, току виж разберат, че е имало живот и във времената без АИ и видео игри, а даже е бил  и не по-малко интересен

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 20:08 от Априлски душ

# 185
Шегата настрана, ама преди малко в разговор с познат споменах за литературните АИнализи, и той разправя че всъщност децата дори не ги четат, а ги слушат.

# 186
Аз съм на мнение, че първо човек/детето трябва да се научи да използва собствения си мозък, за да е добре подготвен един ден да си служи и с "изкуствения глупак" при нужда. и да може да контролира/подбира/филтрира/оценява информацията, която му се поднася.

# 187
Не ме разбрахте за идеята… учителят е там не напразно.
И това, че изкуственият глупак навлиза във всички сфери означава, че ние трябва да го пуснем в образованието?!
Знаете ли, че вече всички сериозни научни издателства и издания в световен мащаб  не допускат  този глупак да замества човека?

Той отдавна е пуснат в образованието.
В Медицински университет София една голяма част от изтъкнатите професори си правят лекциите и презентациите точно с AI.

# 188
Не е зле програмата по литература да се осъвремени. Моят средният не учи в НПМГ, обаче Евгений Онегин по никакъв начин не беше прочетен. На мен ми допада, но той с такава досада го гледаше, че нз.

# 189
  • пустинята Гоби
“Евгений Онегин” навремето и за мен беше труден за смилане, а лягах и ставах с книгите, освен това много харесвам руската литература.

Изкуственият интелект трудно ще ти резюмира точно момента, за който учителката пита, ако не си чел книгата. И ако зададе уточняващ въпрос, изгорял си отвсякъде. Иначе съм твърдо за умното му използване.

# 190
Точно за "Евгений Онегин" г-жата по литература беше направила много интересен час - раздели класа на отбори - едните защитават позицията на Татяна, другите - на Онегин, имаше и ученици в роля на съдии, така че явно има начини скучните произведения да се превърнат в интересни часове.

# 191
  • София
Най-големият смях е, че в учебника има снимки от филмите за Евгений Онегин, Мадам Бовари и Дядо Горио, сякаш авторите са били съвсем наясно, че няма да се чете и са подсказали барем филмите да се гледат 😁

# 192
При всички случаи е добре да се прочете малко анализ (не ИИ). Много от творбите са доста далече от съвременния човек и не е лошо да се подготви малко академично преди да започне да чете.

# 193
В учебниците им по литература има нелоши анализи, разбираеми за децата. Трябва само да отварят и учебника, освен книгите

# 194
Най-големият смях е, че в учебника има снимки от филмите за Евгений Онегин, Мадам Бовари и Дядо Горио, сякаш авторите са били съвсем наясно, че няма да се чете и са подсказали барем филмите да се гледат 😁
Дъщеря ми много хареса филма за Евгени Онегин (с Ралф Файнс и Лив Тайлър) и затова прочете и романа. Бях сигурна, че няма да й хареса стихотворната форма, ама ми каза после, че не е било проблем.

Общи условия

Активация на акаунт